trio scheidt zich af in interne LSG Jeugd

Dinsdag 29 september 2020 was weer onze wekelijkse clubavond. Eerst weer theorie.

Meester Henk geeft over Stap 2 aan:

“Eerst de indeling van de les andermaal uitgelegd. Het eerste half uur gaan we nieuwe lesstof behandelen (instructie). Het tweede half uur spelen Leon en Salah in de grote zaal een schaakpartij in de interne competitie. Het derde half uur gaan we oefeningen in het nieuwe werkboek Stap 2 maken. Zeg maar het geleerde van het eerste half uur proberen toe te passen.

Het nieuwe werkboek Stap 2 uitgereikt. Het vorige werkboek Stap 1 laten we achter ons. Leon merkt terecht op dat er enkele verschillen tussen de werkboeken zijn. Stap 1 heeft een pion op de voorkant afgebeeld, Stap 2 een paard. Daarnaast verschillen de kleuren, de omslag van Stap 2 is geel.

Het onderwerp van deze les: dubbele aanval door de dame.

Allereerst de vier manieren van verdedigen in herinnering gebracht, WSTD. Het zijn Weggaan, Slaan van de aanvaller, Tussenplaatsen en Dekken. Een schaakpartij bestaat uit aanvallen en verdedigen. Punten proberen te winnen, dan wel te behouden. Een manier om punten te winnen is de dubbele aanval. Eerst moeten we weten welke aanvalsdoelen er zijn, KHV.

Koning (K).  Allicht, heb je de vijandige Koning gevangen dan heb je de partij gewonnen.

Hout (H).     Alle stukken, behalve de Koning, vallen onder Hout. Als je een stuk slaat, heb je punten gewonnen.

Veld (V).      Een belangrijk veld is meestal een veld waarop je schaakmat kunt geven. Hierdoor kun je de partij winnen.

Bij een dubbele aanval vallen we in één zet twee aanvalsdoelen aan. De tegenstander kan meestal slechts een aanval verdedigen. Vervolgens voer je de tweede aanval uit; je wint hierdoor punten.

Een dubbele aanval is bijvoorbeeld een aanval op de Koning en een aanval op een stuk. Ofwel de dubbele aanval K+H (Koning + Hout).

Een dubbele aanval is bijvoorbeeld een aanval op een stuk en een aanval op een tweede stuk. Ofwel de dubbele aanval H+H (Hout + Hout).

Een dubbele aanval is bijvoorbeeld een aanval op een veld en een aanval op een stuk. Ofwel de dubbele aanval V+H (Veld + Hout).

In het laatste half uur is pagina 5 uit het werkboek Stap 2 gemaakt. Bij deze oefeningen moest telkens een dame in het diagram geplaatst worden, en wel zo dat de dame telkens een veilige dubbele aanval uitvoerde. Het zijn leuke en nuttige oefeningen. Salah en Leon hadden er schik in!

Volgende week gaan we verder met de dubbele aanval”.

Meester Eelco geeft over Stap 3+ aan: “we hebben Hoofdstuk 2 afgemaakt en na de interne de partij tussen Elyas en Ilya bekeken. Als huiswerk blz 8 + 9 “.

Toch wel in de interne een verrassing te noemen de winst van Lucas tegen Baruch. Prima gedaan Lucas!

Lucas verrast Baruch

Owen in de witte trui als belofte bij de jongeren?! hij pakt hier de winst tegen de dappere Salah

Nog zo’n dappere krijger Leon (R) tegen Tijn; meester Henk ziet dat het tempo hoog ligt 

Benjamin (R) gaat ook voor het jongeren klassement: winst tegen Thijs

Topduel vandaag tussen Elyas en Ilya. Elias vloog voortvarend uit de startblokken en had voordeel. Een ongelukkig momentje leverde torenverlies op. Deze kans liet Ilya zich niet ontglippen waarna hij de partij binnenhaalde.

Elyas-Ilya

Kaya-Christiaan

Kaya wist de zege te behalen en zit in de achtervolging op het na vandaag leidende trio: Diana, Ilya en Saleh.

Laatstgenoemde nam het op tegen meester Chris en liet goed spel zien.

1e helft interne LSG jeugd seizoen 2020-2021

Results of Round 4

Bd White Black Results
1 Elyas Nyoto Ilya Sigida 0 – 1
2 Davit Hovsepyan Diana Chitimia 0 – 1
3 Kaya Elewout Christiaan van Beek 1 – 0
4 Lucas Hoogeveen Baruch van Rijn 1 – 0
5 Salah Tleis Owen Hoogewerf 0 – 1
6 Benjamin van Haastert Thijs van Duyn 1 – 0
7 Leon Beck Tijn Wessels 0 – 1

 

Tot dinsdag 6 oktober.

Groeten/meester Rob