Thijs van Duijn wordt nieuw Jeugdlid bij LSG

Tijdens de interne LSG/Jeugd op dinsdag 10 december was het leukste nieuws dat Thijs van Duijn definitief nieuw lid is geworden.Het was niet zo zeer een verrassing. Tijdens de genoten proeflessen gaf hij al blijk het bijzonder naar zijn zin te hebben. In Kaya heeft hij bovendien een schoolkameraadje.

kersverse LSG-er Thijs van Duijn

We hebben Thijs voor het schaken enthousiast gemaakt tijdens de schaaklessen van meester Henk/Rob bij de naschoolse opvang bij ‘t Kweklokaal! We wensen Thijs en zijn familie een hele fijne schaaktijd toe bij LSG/Jeugd.

De lessen:

Stap 1

Meester Henk: “Jacob helpt bij de opgaven in de werkboeken en hij speelt een partijtje tegen Winifred.

De instructie betreft schaakmat.

Op het demonstratiebord staat een koning aan de rand van het bord. De vijf vluchtvelden eromheen zijn met magneetjes aangegeven. We kijken nu hoeveel en welke vluchtvelden afgenomen worden door de verschillende schaakstukken. Een pion één, een paard twee en een koning neemt drie vluchtvelden af. Er is één schaakstuk dat alle vijf vluchtvelden kan afnemen. Het is de dame. Daarbij staat de dame direct naast de koning. En dat is geen veilige plek … de koning kan namelijk de vijandige dame slaan. Daarom gaan we de dame verdedigen, en hiervoor gebruiken we een tweede stuk. Dit tweede stuk verdedigt de dame, waardoor de koning de dame niet meer mag slaan. De koning staat schaak en kan het schaak niet meer opheffen. Het is schaakmat. Het tweede stuk helpt of ondersteunt de dame bij het schaakmat geven. We noemen dit “ondersteunend mat”.

De deelnemers mogen vervolgens op hun eigen bord enkele  oefeningen doen. Het plaatsen van twee stukken zodat deze samen schaakmat geven. Altijd leuke oefeningen.

Vervolgens maken ze de pagina’s 42 en 43 “waarheen mag de koning?”. Alsmede pagina 44 “geef alle schaakzetten” en pagina 45 “geef alle veilige schaakzetten”. Deze pagina’s geven geen problemen.

We eindigen met partijtjes. Winifred tegen Jacob, Salah tegen meester Henk.

Weer een gezellige les.”

Stap 3

Meester Eelco: “verder gegaan met Hoofdstuk 8 “klein plan”. Dit blijft een moeilijk onderwerp omdat er vaak niet iets heel concreets inzit als mat of materiaalwinst. We zagen hoe we de stukken mobieler en actiever kunnen maken. Blz 27 als huiswerk hierover. Met name de laatste 2 opgaven zijn behoorlijk pittig. Ik ben benieuwd wie de oplossing van deze 2 weet te vinden.”

Stap 3+

Meester Edwin:

“Nadat we een aantal lessen hebben besteed aan het moeilijke onderwerp Klein plan zijn we nu weer verder gegaan met de tactiek. Mat zetten is altijd leuk en is een onderwerp waar we het al vaker over gehad hebben. Mat door toegang en uitschakelen verdediging + mat zijn in eerdere lessen behandeld. Soms is het wat minder direct en is een dreiging moeilijk te verdedigen. Dat is precies wat we in deze les hebben gedaan. Op zoek naar het zwakke punt in de stelling en dan mat dreigen. Als we dan goed kijken, zien we dat de verdediging soms niet meer mogelijk is.

Begrippen die we eerder hebben behandeld bij mat zetten kwamen nu weer terug. Het stuk wat mat gaat zetten noemen we ‘de jager’. Vaak wordt deze geholpen door ‘de helper’ die het stuk wat mat zet verdedigt. Ook de rol van ‘de bewaker’ mag niet worden onderschat. Deze ontneemt vaak belangrijke vluchtvelden van de vijandelijke koning.

Vluchtvelden zijn belangrijk om onder controle te houden anders kan de koning ontsnappen. Bij het ontnemen van vluchtvelden moet je wel opletten dat je geen nieuwe vluchtvelden weg geeft.

Na de interne zijn we in het werkboek gaan oefenen met mat zetten.”

Tijdens de interne competitie viel weer vechtschaak te noteren; geen compromissen maar gaan tot het gaatje. Er vielen dit keer geen remises!

Elyas (wit)-Tobias

Elyas wist met geconcentreerd spel Tobias tot capitulatie te dwingen. Prima gedaan hoor!

Constantijn (wit) – Lukas

Winterkampioen Lukas blijft onverdroten doorgaan met winstpartijen. Hier moest Constantijn tegen de zwarte stukken buigen.

Nog zo’n interessant duel was Karsten tegen Ilya. Beiden zijn aardig aan elkaar gewaagd.

Karsten haalt de winst naar zich toe

Mats (L) naast Sander

Laatstgenoemde moest in Diana zijn meerdere erkennen. Diana schaarde zich hiermee bij de 5 koplopers (ieder 2 punten).

Lucas achter de zwarte stukken tegen Davit

Met degelijk spel wist Lucas iedereen te verbazen door tegen de sterke Davit de winst te grijpen. Heel goed gedaan Lucas!

Jonas-Saleh

Jonas neutraliseerde een paardvork op Koning en Dame, won een stuk en serveerde de partij uit!

Hidde met wit tegen Boris

Boris gaat met de week sterker schaken en wint hier van Hidde. Meester Chris en Christiaan kijken toe.

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 2e helft

Results of Round 2

Bd White Black Results
1 Constantijn Ledderhof Lukas van Dorp 0 – 1
2 Jonas Tolenaar Saleh Tleis 1 – 0
3 Diana Chitimia Sander Hankel 1 – 0
4 Thijs van Duijn Mats Vermeer 0 – 1
5 Benjamin van Haastert Makaio den Os 1 – 0
6 Elyas Nyoto Tobias Persson 1 – 0
7 Karsten van Dorp Ilya Sigida 1 – 0
8 Davit Hovsepyan Lucas Hoogeveen 0 – 1
9 Kaya van Elewout Sieger Pols 1 – 0
10 Hidde Brouwer Boris Trines 0 – 1

 

Op dinsdag 17 december is de laatste clubavond van het jaar 2019. De Kerstvakantie is van zaterdag 22 december t/m 6 januari.

Op dinsdag 8 januari 2020 houden wij onze traditionele nieuwjaarsreceptie op onze locatie De Zwaluw van 18.30-20.00 uur. De uitnodiging en het programma ontvangt een ieder via de mail.

Groeten/meester Rob