Thijs op proef; spanning in interne neemt toe

Op dinsdag 29 oktober jl. was bijna iedereen op onze clubavond van LSG present. Wie er ook was: Thijs!!!

Meesters Henk en Rob hadden enkele schaaklessen verzorgd bij ‘t Kweklokaal. Dit is een inpandige naschoolse opvang voor meerdere scholen uit de directe nabijheid. Daar was Thijs ons al opgevallen. En nu kon hij gelijk bij meester Chris in Stap 2 aan de slag en meedoen aan de interne.

Thijs rechts tegen Makaio

We hebben er alle vertrouwen in dat Thijs lid gaat worden bij LSG/jeugd.

Eerst maar verder de lessen.

In Stap 1 geeft meester Henk aan:

“Deze les zouden we, na een weekje herfstvakantie, de eerste lessen kort herhalen en daarna achtergebleven pagina’s uit het werkboek inhalen.Meester Henk gaf een korte instructie. De loop van de stukken werd kort herhaald. Het veilig aanvallen kwam daarna nog even aan bod. Deze instructie was natuurlijk al gesneden koek voor de deelnemers, en is daardoor opzettelijk kort gehouden.

Voor het inhalen van werkboekpagina’s bleef lekker veel tijd over. De deelnemers gingen gretig aan de slag en hebben nu de eerste tien pagina’s uit het werkboek met succes afgerond. De deelnemers begrijpen de loop van de stukken. Ze kunnen ook de snelste route van een stuk bepalen.

In het vervolg zullen we verder werken aan het veilig plaatsen van de stukken. Velden die niet veilig zijn worden door vijandige stukken aangevallen. Probeer deze velden daarom te vermijden. Probeer andere, veilige velden voor je stukken te vinden.

Aan het eind van de les speelden Dhruv-Salah, Leon-Jacob en Winifred-Henk een partijtje schaak.

Elias wilde verder werken in zijn werkboek.

Het was weer een gezellige les!”

In Stap 3 heeft meester Eelco het 2e deel van hoofdstuk 4 “Mat door toegang”gedaan. Voorbeelden van mogelijke matbeelden gedaan en vervolgens toepassen in het werkboek. Huiswerk blz 14&15 van het werkboek voor zover niet al gedaan in de les. Een aantal moeten blz 12 en 13 ook nog maken en hebben dus een kleine achterstand.

In Stap 3+ geeft meester Edwin aan:

“Na de vakantie zijn we weer fris met een nieuw onderwerp van start gegaan. Iets wat we in veel van de partijen van iedereen terug zien komen; kwetsbaarheid in de opening.

Zoals we weten moet je in de opening goed letten op de 3 Gouden regels (pionnen in het centrum, stukken ontwikkelen en koning in veiligheid) en moet je altijd de opening afmaken (torens verbinden, dame op een veilige plek). Als je dit niet doet, word je kwetsbaar en kunnen er nogal eens wat ongelukjes gebeuren. De les ging over kwetsbaarheid over de e-lijn, maar er zijn veel meer voorbeelden te bedenken. Belangrijk om te onthouden is dat je zelf altijd goed op de Gouden regels moet letten en als je tegenstander dit niet doet, kun je ervan proberen te profiteren.

Bij dit onderwerp horen heel veel werkbladen omdat vrijwel alle aanvalswapens gebruikt kunnen worden om kwetsbaarheid aan te tonen. Het huiswerk voor de volgende keer is om alles t/m blz 15 (had al af moeten zijn…) af te hebben en daarnaast het eerste werkblad van het nieuwe onderwerp.”

)m 19.00 uur ging de interne van start. Topduel was hier Sander-Lukas. Lukas wist de zege naar zich toe te halen en is nu fier koploper met 6 punten. Op 1 punt volgen nu Sander en Jonas.  Jonas had een lastig duel te spelen tegen Davit.

Jonas (R)  stoomt op naar het podium; Sander links achter in gevecht met Lukas (niet zichtbaar op de foto, wel in de partij)

Een daverende verrassing was de winst van Elyas tegen Baruch.

Elyas verschalkt Baruch

Saleh had een bye en nam het op tegen meester Chris.

meester Chris stelt de klok in; daarnaast: Kaya-Tobias

Ook verrassend was de zege van Kaya tegen Tobias!!!

Christiaan-Abel; Abel’s zus Mia kijkt toe

vanuit een ander perspectief

voor: Benjamin-Constantijn

altijd vrolijke Sieger tegen Elliot

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 1e helft

Results of Round 7

 

Bd White Black Results
1 Sander Hankel Lukas van Dorp 0 – 1
2 Kaya van Elewout Tobias Persson 1 – 0
3 Davit Hovsepyan Jonas Tolenaar 0 – 1
4 Diana Chitimia Boris Trines 1 – 0
5 Karsten van Dorp Mats Vermeer 1 – 0
6 Elyas Nyoto Baruch van Rijn 1 – 0
7 Benjamin van Haastert Constantijn Ledderhof 0 – 1
8 Sieger Pols Elliot Karamoy 0 – 1
9 Lucas Hoogeveen Ilya Sigida 0 – 1
10 Thijs Makaio den Os 1 – 0
11 Christiaan van Beek Abel van der Zwet 0 – 1

 

Groeten/meester Rob