Spannende partijen tijdens interne

Op dinsdag 19 november jl. wisten weer heel veel LSG-Jeugdspelers thuishonk De Zwaluw te vinden!.

Meester Henk/Jakob geven over hun les in Stap 1 aan:

“De vorige les werd herhaald. Op het demonstratiebord stonden een zwarte loper en een witte dame, zij vielen elkaar aan. Een zwarte pion verdedigde de zwarte loper. Deze manier van verdedigen noemen we dekken. Een andere manier van verdedigen is weggaan, we noemen dit ook wel vluchten. De witte dame verdedigt zich nu door weg te gaan. Als de dame naar een veilig veld gaat, is het een goede zet. “Hoe geven we in het werkboek een goede zet aan?” “Plusteken”, schreeuwt Leon luid en duidelijk. Vervolgens controleren we alle hokjes van de g-lijn. “Is dit hokje veilig?” “Ja, ja, ja …. nee!”, klinkt het. “Waarom is hokje g8 niet veilig?” “Dan slaat de loper de dame.” “Hoe geven we een slechte zet in het werkboek aan?” “Minteken”, zeggen ze gelijktijdig.

De 4 manieren van verdedigen worden vervolgens ook nog even herhaald.De eerste opgave van pagina 22 uit het werkboek wordt gezamenlijk op het demonstratiebord besproken. Daarna maken ze allemaal pagina 22 uit het werkboek, “goede en slechte zetten”. De plustekens en de mintekens zijn goed geplaatst.                                                                                                                                            Winifred en Salah speelden simultaan tegen meester Henk. Leon en Elias speelden een partij tegen elkaar, onder begeleiding van Jacob.

Volgende week behandelen we “val veilig aan”.

Meester Eeloc heeft in Stap 3 hoofdstuk 6 “uitschakelen verdediging” afgemaakt. Met de opgaven zijn we nu ook zo goed als bij. Voor de kinderen die het nog niet af hebben is blz. 21+22 huiswerk.

In de interne viel er weer van alles te beleven. Kaya was er op gebrand om goed voor de dag te komen tegen koploper Lukas. Kaya probeerde het wel maar moest toch buigen voor de nu riant aan kop gaande Lukas.

Lukas loopt steeds verder uit

Verrassend genoeg is Diana nu degene die enigszins in het spoor blijft. Zij versloeg Davit.

 

Davit (L) Diana (R)

Elliot-Tobias was een spannende gelijkopgaande strijd. Elliot bood verdienstelijk tegenspel tegen de week na week in vorm groeiende Tobias. Elliot ging door zijn tijd. Tobias maakte een ontzettend sportief gebaar naar Elliot toe: “je verdient gewoon een halfje en de handshake volgde”. Dit gaf de sfeer weer waarin gespeeld werd!!!

hier kan menig senior wat van leren; Tobias in de gele trui

Sander-Ilya

Ilya moest spitsvondig te werk gaan om stukwinst te voorkomen. Dit lukte een paar zetten, waarna Sander toch het stuk en de partij kon binnen halen.

Ja en dan Elyas-Boris. Elyas had met zijn paard een vork op de toren en dame van Boris. Boris had zijn loper op c5 en zijn dame verplaats uit de vork met zicht op h3. Dreigde hier echt mat in 2. Elyas durfde de toren niet te nemen. Later liet meester Chiel zien dat Elyas met f3 alle problemen had kunnen voorkomen.Nu haalde Boris de partij binnen.

Elyas-Boris: bloedstollend

Vlug naar een ander bord waar Mats op zeer fraaie wijze tegenstander Jonas in een matwerk plaatste. Erg sterk gespeeld Mats. Jonas gaat zich zeker en vast komende dinsdag herpakken!

Karsten wint van Sieger

Abel-Lucas 0-1

 

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 1e helft

Results of Round 10

Bd White Black Results
1 Lukas van Dorp Kaya van Elewout 1 – 0
2 Diana Chitimia Davit Hovsepyan 1 – 0
3 Elliot Karamoy Tobias Persson ½ – ½
4 Sander Hankel Ilya Sigida 1 – 0
5 Elyas Nyoto Boris Trines 0 – 1
6 Mats Vermeer Jonas Tolenaar 1 – 0
7 Sieger Pols Karsten van Dorp 0 – 1
8 Benjamin van Haastert Tijn Wessels 1 – 0
9 Christiaan van Beek Baruch van Rijn 0 – 1
10 Abel van der Zwet Lucas Hoogeveen 0 – 1
11 Saleh Tleis Makaio den Os 1 – 0

 

Groeten/meester Rob