Schoolschaakkampioenschap 6 – 9 jaar

Op woensdagmiddag 16 april 2014 is het scholenkwalificatie-schaaktoernooi Leisb (6 – 9 jaar), georganiseerd door schaakclub LSG uit Leiden, bijzonder succesvol verlopen!

Een stralende zon aan een felblauwe hemel leverde bij een ieder een geweldig goed humeur op. De organisatie bestaande uit Raoul, Eelco, Arjan, Chris, John en Rob had er in ieder geval heel veel zin in. Directrice mevrouw Ensing van de Basisschool De Zwaluw had ons prachtige schoollokalen en overige ruimtes ter beschikking gesteld. Organisatie, begeleiders en ouders van kinderen konden gratis gebruik maken van  koffie en thee in de lerarenkamer!

Vanaf 13.00 uur kwamen de deelnemers zich melden en weldra voelde een ieder zich bijzonder op zijn gemak. Nadat de voorzitter van LSG , Raoul, om 13.30 uur een ieder had verwelkomd en de spelregels van het toernooi had uitgelegd, konden we beginnen. De kinderen waren niet meer te houden en stonden te popelen om hun eerste zetten op het schaakbord te kunnen uitvoeren. Er werd gespeeld in 2 lokalen: Groep 3 en 4 samen en Groep 5 apart. Tussen de partijtjes door even snel op het schoolplein in de zon weer nieuwe energie opdoen. En wat werd er een sportieve strijd geleverd! Een groot compliment voor alle kinderen: met jullie enthousiasme en leergierigheid waren jullie stuk voor stuk allemaal winnaars. Op een vriendelijke manier werden de potjes schaak afgewikkeld, waarbij een verliespartij grootmoedig werd geaccepteerd! En zeker in Groep 3/4 was sprake van eerste kennismakingen met de schaakwedstrijdsport, hetgeen volledig voldeed aan de doelstelling.

Ik wil alle scholen, die dit toernooi mogelijk hebben gemaakt, nogmaals hier vermelden: De Zwaluw/Leiden, Elckerlyc/Leiderdorp, ELS/Leiden, De Jutter/Noordwijk en De Vink/Voorschoten. Ontzettend bedankt voor jullie deelname!

Na 5 spannende ronden kon het klassement worden opgemaakt. Hier volgen de standen/uitslagen.

Schoolklassement:

 1. De Vink/Voorschoten:  116 punten;
 2. OBS De Jutter/Noordwijk: 63 punten;
 3. ELS/Leiden: 63 punten.

N.B.: De Vink/Voorschoten heeft zich geplaatst voor de landelijke finale-dag op zaterdag 7 juni 2014 te Arnhem!!! Hartelijk gefeliciteerd met deze mooie prestatie!!!

Individueel klassement:
Groep 3: 

 1. Otto Zoet/De Vink: 15 punten (alles gewonnen);
 2. Ivanka Wiggers/De Vink: 11 punten;
 3. Geert Niks/ELS: 10 punten;

Groep 4:

 1. Chris de Weert/De Vink: 13 punten;
 2. Hidde Brons/ELS: 12 punten;
 3. Talitha Snel/De Jutter: 11 punten;

Groep 5:

 1. Jelle Zoet/De Vink: 15 punten (alles gewonnen);
 2. Daan van Duyn/De Jutter: 13 punten;
 3. Hugo Stokman/ELS: 12 punten.

Rest mij om de PC Basisschool De Zwaluw hartelijk te bedanken voor het beschikbaar stellen van hun school. Enorm bedankt! Verder kinderen, begeleiders, ouders en organisatie bedankt voor jullie geweldige inzet. Tot volgend jaar!

Uiteraard zijn ook weer veel mooie foto’s gemaakt deze dag. We hebben zelfs een tweede album gemaakt.

Rob Uittenbogaard
Jeugdleider LSG