Philidor kloppend schaakhart van binnenstad Leiden

In het kader van het 100 jarige bestaan van schaakclub Philidor/Leiden werden op zaterdag 15 juni 2019 van 12.00-17.00 uur diverse schaak-activiteiten georganiseerd op de Beestenmarkt te Leiden.Eerder die dag. S’ochtends 05.00 uur. Ik word wakker van het gestage gekletter van hevige regenval tegen het slaapkamerraam. Ik denk onmiddellijk aan het Philidor-schaakevenement. De regen blijft onophoudelijk tot 08.00 uur vallen. Dan vermindert de regen tot 10.00 uur. Rond 11.00 uur wordt het droog en het blijft droog!!! De weergoden zijn Philidor en het schaakpubliek welgezind!!!

Weliswaar staat op de Beestenmarkt een prachtige witte tent voor binnenactiviteiten maar ook buiten vinden diverse activiteiten plaats.

Om 12.00 uur verricht de burgervader van Leiden Henri Lenferink de officiële opening. Het is een publiek geheim dat de burgemeester aardig uit de voeten kan op de 64 velden.

burgemeester Henri Lenferink opent festiviteiten

Als ouverture staat een partij Cato de Zoeten (schaakclub Voorschoten) tegen de burgemeester op het programma. Cato, kersvers Nederlands Kampioen meisjes B, gaat deelnemen in augustus aan het Europees Kampioenschap in Bratislava. Ze is volop bezig in haar trainingsvoorbereidingen en dat kwam goed van pas tegen de sterk spelende burgemeester.

het wordt een Siciliaan

Allengs blijkt dat Cato in blakende vorm verkeert.

Cato maakt het de burgemeester erg lastig

Het publiek volgt de verrichtingen van beide matadoren op het grote scherm. Cato pakt uiteindelijk de volle winst.

Dan is het de beurt aan de Grootmeesters John van der Wiel en Erik van den Doel, die een “blindpartij”tegen elkaar zullen spelen.

wederom een Siciliaan

Beiden met de rug naar het bord gekeerd geven zij beurtelings de zetten door.

het publiek volgt vol verbazing de verrichtingen van de beide blindgangers

En kijk eens wie zitten daar op de voorste rij: Elyas (links in blauwe trui), die sinds kort de LSG/Jeugd gelederen is komen versterken met vader, moeder en broertje; rechts boven Ilya met moeder.

Ondertussen is ook het toernooi voor studenten begonnen met o.a. LSG-er Jeroen Berrevoets.

een uitgespeelde student wordt door Ilya getest

met een fraaie matcombinatie trekt Ilya aan het langste eind; links 2e van achter Jip Damen studentenkampioen!; 2e Jeroen Berrevoets

De wijze lessen van meester Eelco en recentelijk Merijn van Delft werpen vruchten af!

Ondertussen hebben John en Erik de strijdbijl begraven en de vredespijp gerookt: remise.

Binnen kan GM John van der Wiel aan de simultaanseance beginnen. Namens LSG doen hier aan mee: Elliot en vader Andrie, Elyas en zijn vader,Ilya, Saleh en meester Rob.

Elliot en Ilya zijn klaar voor de strijd

links LSG-er Saleh bekijkt aandachtig de stelling tegen de GM

ook Elyas had er erg veel zin in

GM John versterkt de inwendige mens; Elyas houdt lang stand; Elliot’s vader Andrie doet ook zijn best

Salah toont zijn buiten zelf geknutselde schaakpet!

Later deed GM Erik van den Doel ook een schaaksimultaan. Hier was als deelnemer ook meester Henk van de partij. Beide GM’s behaalden een 100% score!

In de middag brak buiten zelfs een zonnetje door. Hier kon de Jeugd zich vermaken met de grote schaakstukken. Ook vond buiten nog een tweetallen-snelschaaktoernooi plaats. Tijdens de prijsuitreiking was er een eervolle vermelding voor het superjonge duo Elliot&Ilya.

Al met al een leuke geslaagde middag voor de schaakliefhebbers. Op de eerste plaats bedanken wij  de Philidor-organisatie voor deze schaakpromotie!!! en fijne , gezellige schaakmiddag. Voorst bedanken wij onze LSG-jeugdleden en ouders voor jullie deelname en aanwezigheid

Groeten/meester Rob