partijen interne LSG Jeugd van ongekende schoonheid

Dinsdag 10 november was weer een bewogen clubavond voor LSG Jeugd. Voorzitter van de Leidse Schaakbond Wim Zwinkels, werd geïnspireerd door de wekelijkse verslagen. Hij bracht onze clubavond een bezoekje.Meester Henk gaf een combi les van Stap 2 en Stap 3. Hij geeft hier over aan:

`Thema van de avond is “uitschakelen verdediging”, les 6 uit het Handboek Stap 3. In deze les komt het aanvalsdoel “een belangrijk veld” specifiek aan bod.

In de les halen we eerst de drie mogelijke aanvalsdoelen naar voren. Salah en Leon kennen ze. Ze noemen correct de aanvalsdoelen Koning, Hout en een belangrijk Veld. Hierbij is “een belangrijk Veld” meestal een veld waar schaakmat dreigt.

Via het demonstratiebord behandelen we twee opgaven uit het werkboek Stap 3. De deelnemers mogen eerst de zwakke punten in de witte partij en de zwarte partij benoemen. Zo zijn er ongedekte stukken, onvoldoende gedekte stukken, zwakke onderste rijen en onveilige Koningen. Vervolgens mogen de deelnemers bedenken hoe te profiteren van de zwakke punten.

Bij de twee behandelde opgaven waren de antwoorden “weglokken + mat” en “wegjagen + mat”. Een derde manier om profijt te trekken van een onvoldoende verdediging is “slaan + mat”.

De deelnemers van Stap 3 maken vervolgens twee pagina’s uit het werkboek Stap 3. Te weten de pagina’s “Slaan + mat” en “Wegjagen + mat”. De deelnemers van Stap 3 zijn deze avond in vorm. Ze maken geen fouten.

De deelnemers van Stap 2 maken pagina 19 uit het werkboek Stap 2. Eveneens een pagina met thema “uitschakelen verdediging”. Deze pagina heet “slaan + hout”. Hierbij is de winst geen “schaakmat” maar het veroveren van materiaal (Hout). Salah en Leon zijn halverwege de pagina gekomen.

Tijdens de interne competitie speelt Leon rustig zijn partij. Tegenstander Owen heeft zijn gedachten nog bij zijn proefexamen en ziet vele dreigingen van Leon over het hoofd. Leon kan de partij winnen, maar laat het in een patstelling eindigen. Remise, maar wel verdienstelijk.

Een tweede partij, niet meetellend voor de interne competitie, gaat gelijk op. Owen wint uiteindelijk wel`.

Over Stap 3 geeft meester Eelco aan verder te zijn gegaan met Hoofdstuk 5 `Kwetsbaarheid in de opening`. Verder geeft hij aan mooie dingen gezien te hebben bij de partijen van de interne!!!

Onze interne begon dit keer pas om 19.30 uur i.v.m. enkele proef examens (achterstallig onderhoud van vorig seizoen).

Ilya was oneven en mocht de strijd aanbinden met Wim Zwinkels. De 1e partij ging verloren, maar de 2e leverde een zeer verdienstelijke remise op! Wim had de ware kracht van Ilya ondervonden.

Ilya (R) -Wim: een ware krachtmeting; achter: Saleh-Benjamin

Ook een ware krachtmeting was de partij Elyas-Diana. Wat een genot was deze partij om op gepaste afstand te mogen volgen.

twee schaakgiganten: Elyas (L)-Diana

Elyas had een paard en pionnen, Diana een loper en pionnen. Na wikken en wegen besloot Diana haar loper te offeren tegen 2 pionnen. Ze kreeg daarbij een gevaarlijke vrij pion op de h-lijn.

zie stelling: de notatie boekjes zijn dichtgeklapt dus we zitten al binnen de 5 minuten

Ik weet niet meer wie hier aan zet was. Het is wellicht leuk om thuis nog eens te oefenen. Als wit aan zet is kan hij met 3 verschillende zetten remise houden! Als zwart aan zet is is slechts 1 zet winnend! Toen ik na een rondgang bij de andere tafels terug kwam stond de volgende stelling op het bord:

stelling na reconstructie: zwart aan zet

Na de eerdere slagenwisseling van pionnen en in hevige tijdnood moest Diana zetten. Haar hand ging in de richting van de pion om deze winnend te laten promoveren. Een beschermengeltje trok de hand terug. De schrik was op Diana’s gezicht te lezen. Hier was slechts 1 goede zet voor zwart mogelijk. Die voerde ze uit en waarna zij winnend kon afsluiten. Ook Elyas komplimenten voor jouw goede spel.

Diana levert een meesterwerkje af

Ook bij Kaya-Davit vlogen  zowel het bord als de stukken alle kanten op. Ook hier sloegen de vonken er af.

Kaya (R)-Davit

Volkomen aan elkaar gewaagd werd het eindspel in gegaan. Uiteindelijk wist Kaya de winst te behalen. Hiermee zette hij zich voorlopig op de 3e plaats. Davit kan het in de komende ronde weer goed maken.

Hidde-Baruch: leuke spannende pot!

Hidde rekent varianten door; uiteindelijk grijpt Baruch de zege

Thijs (L) wint tegen Salah

En dan tot slot de partij tussen Owen en Leon

Owen-Leon

Owen was met zijn gedachten nog bij het zojuist gemaakte proef examen. Leon profiteerde en decimeerde de vijandelijke troepen. Toen Leon de kers op de taart wilde plaatsen bleek hij door te veel haast de witte Koning pat te hebben gezet. Desondanks een verdienstelijk halfje.

1e helft interne LSG jeugd seizoen 2020-2021

Results of Round 9

Bd White Black Results
1 Elyas Nyoto Diana Chitimia 0 – 1
2 Kaya Elewout Davit Hovsepyan 1 – 0
3 Saleh Tleis Benjamin van Haastert 1 – 0
4 Hidde Brouwer Baruch van Rijn 0 – 1
5 Owen Hoogewerf Leon Beck ½ – ½
6 Thijs van Duyn Salah Tleis 1 – 0

 

Groeten/meester Rob

 

 

1 Reactie op “partijen interne LSG Jeugd van ongekende schoonheid
  1. Wim Zwinkels schreef:

    Het was leuk om jullie allemaal aan het werk te zien om beter te worden in het mooie schaakspel. Complimenten ook aan alle meesters Rob, Henk, Chris, Edwin en Eelco. Er zullen weinig clubs zijn met zulke sterke schakers en zulke aardige mensen! En Ilya voorspel ik een grote toekomst! Maar het belangrijkste is gewoon lol hebben bij het spelen!