Lukas van Dorp winterkampioen

Lukas van Dorp heeft het eerste deel van de competitie overtuigend op zijn naam geschreven. Hij won ook zijn laatste partij van Boris en heeft dus al zijn partijen gewonnen. 10 uit 10 is een zeer knappe prestatie. Gefeliciteerd! Sander behaalde in de strijd om de 2e plaats een belangrijke overwinning tegen Diana. Door deze nederlaag werd Diana op het allerlaatste moment ingehaald door Tobias die van Mats won en daardoor als 3e eindigde.

Check de volledige eindstand. Volgende week beginnen we aan een nieuwe competitie en zijn er voor iedereen weer nieuwe kansen!

Lukas met zwart in actie tegen Boris

De twaalfde les van Stap 1 seizoen 2019-2020
Aanwezig: Salah, Leon en Elias
Afwezig: Winifred

Jacob heeft de absentielijst voor de interne competitie verzorgd en deze aan meester Eelco overhandigd. Hij hielp bij de opgaven in de werkboeken en bij de begeleiding tijdens de partijtjes.

Als herhaling namen we de vier manieren van verdedigen weer door. Op het demonstratiebord stond een stelling met een aangevallen witte toren. Hoe kon wit zijn toren verdedigen? Weggaan (W) bleek mogelijk. De toren kon zichzelf ook verdedigen door zijn aanvaller te slaan (S). In dat geval zou er sprake zijn van torenruil. Dekken (D) kon zelfs op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een pion te verplaatsen. De pion zelf zou hierbij de toren niet dekken, maar een loper. Door de pion te verplaatsen krijgt de loper opeens meer bewegingsruimte en dekt daardoor gelijk de toren. Een bijzondere manier van dekken. Alleen tussenplaatsen (T) bleek in de gegeven stelling niet mogelijk. De deelnemers begrepen de vier manieren van verdedigen en onthouden deze met de vier hoofdletters WSTD.

De instructie betrof veilig aanvallen. Op het demonstratiebord kon een loper een paard op twee manieren aanvallen. De eerste manier was veilig, de tweede manier was niet veilig. “Waarom is de tweede manier niet veilig?” “De koning slaat dan de loper”, klonk het. Gelijk hadden ze.
De toren beweegt over rechte lijnen. Een toren val je daarom veilig aan via schuine lijnen.
De loper beweegt over schuine lijnen. Een loper val je daarom veilig aan via rechte lijnen.
“Kan een koning een vijandige dame veilig aanvallen?” Daarop moesten de deelnemers even nadenken. Toch best een moeilijke vraag. Uiteindelijk waren ze het met elkaar eens: nee, dat kon niet. Gelijk hadden ze, alweer.

In het werkboek zijn pagina 23 “val aan” en pagina 24 “val veilig aan” gemaakt.

Onder begeleiding van Jacob speelden Elias en Leon een partij tegen elkaar. Salah speelde een partij tegen meester Henk.

Volgende week behandelen we “zoek de veilige route”.

Stap 3 (Meester Eelco)
We zijn vandaag begonnen aan hoofdstuk 7 verdedigen tegen dubbele aanval. Altijd leuk een 5e vorm van verdedigen erbij!
Vooral het toepassen van deze vorm wanneer je zelf een dubbele aanval kan maken blijft moeilijk omdat er niet goed gekeken is naar een mogelijke verdediging van de tegenstander.

Huiswerk is bladzijde 24 & 25 van het werkboek voor zover nog niet af.

Stap 3+ (Meester Edwin)
Alleen Karsten was er niet bij. Hopelijk zijn we volgende keer weer helemaal compleet!
We hebben de voorbeelden van ‘Klein plan’ allemaal bekeken. Dit is één van de moeilijkste onderwerpen van alle lessen. Meestal moet je met tactiek iets winnen of mat zetten. Nu gaat het om kleine manieren om je eigen stelling te verbeteren of die van je tegenstander te verslechteren. We hebben eerder al ‘Klein plan – pionnenstructuur’ behandeld, maar nu zijn er wat andere voorbeelden bij gekomen.

  • Profiteren van kwetsbaarheid bij je tegenstander – ga op zoek naar de kwetsbare punten bij je tegenstander zoals ongedekte stukken of een zwakke koning en probeer daar gebruik van te maken.
  • Stukken van de tegenstander op non-actief zetten – zorg ervoor dat de stukken van je tegenstander niet meer kunnen zetten. Dan heb jij alle tijd om je eigen plan uit te voeren.
  • Ruilen van actieve stukken van je tegenstander – welke stukken van je tegenstander zijn actief? Probeer ze te ruilen zodat hij met passieve stukken overblijft.
  • Activeren van eigen stukken – kijk goed welk stuk nog niet goed staat en probeer dit stuk op een beter veld te zetten waar hij meer doet.

Best lastig! Het huiswerk is blz 26 van Klein plan en de vorige werkbladen afmaken en/of verbeteren.

Interne competitie
Meester Rob is lekker aan het genieten van een welverdiende vakantie op Sint Maarten. Hopelijk heeft hij het erg goed naar zijn zin. We missen hem wel een beetje omdat hij altijd van die mooie uitgebreide verslagen maakt. Ik heb lang niet alle partijen gezien, maar heb nog wel een paar foto’s kunnen maken.

Ilya wist met zwart Davit te verslaan

Baruch versloeg Tijn en Kaya moest een zetherhaling toestaan tegen Elloit

Elyas wist van Benjamin te winnen

Results of Round 11

Bd White Black Results
1 Boris Trines Lukas van Dorp 0 – 1
2 Diana Chitimia Sander Hankel 0 – 1
3 Tobias Persson Mats Vermeer 1 – 0
4 Kaya van Elewout Elliot Karamoy ½ – ½
5 Davit Hovsepyan Ilya Sigida 0 – 1
6 Benjamin van Haastert Elyas Nyoto 0 – 1
7 Baruch van Rijn Tijn Wessels 1 – 0
8 Lucas Hoogeveen Saleh Tleis 0 – 1
9 Makaio den Os Sieger Pols 0 – 1
10 Thijs van Duijn Abel van der Zwet 1 – 0