LSG1 D-klasse viertal naar Halve Finale NK te Papendrecht op zaterdag 7 november 2020

Op zaterdag 26 september 2020 organiseerde Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken (OEW) de Jeugdclubcompetitie D van de Leidse Schaakbond voor het jaar 2020. 

Plaats van handeling: Buurthuis Op Eigen Wieken te Leiden. Het podium was voor aanvang van dit toernooi bekend. Er hadden zich slechts 3 teams (van ieder 4 kinderen) aangemeld: OEW 1, LSG1 en LSG2. Wie op welk treetje mocht staan moest die middag beslist worden. Voorts konden 2 plaatsbewijzen voor de Halve Finale NK te Papendrecht op zaterdag 7 november 2020 worden verdiend.

Op gemiddelde rating gerekend was het team van OEW1 duidelijk favoriet, gevolgd door LSG 1 en daarna LSG 2. Het speeltempo: 40 minuten p.p.p.p. + 10 seconden per zet vanaf zet 1.

In Ronde 1 traden LSG1 en LSG2 tegen elkaar aan.

LSG1-LSG2: corona-proof

KuoKuo(L)-Elyas aan Bord 1

Vanuit de opening bereidde Elyas een gevaarlijke aanval voor die hem materiaalwinst opleverde. KuoKuo was op zijn beurt de witte Koningstelling aan het bombarderen. De onvermetele Elyas leek de partij op grootse wijze binnen te halen.

een boeiende stand met KuoKuo aan het peinzen!

Hing er nu al een verrassing in de lucht en zou het verder mogelijk zijn dat LSG2 een eerste klap zou uitdelen? Elyas met duidelijk overwicht in de stelling en groot materiaal voordeel moest de kers op zijn zelf gebakken taart zetten. En toen gebeurde het: Elyas liet KuoKuo ontsnappen met eeuwig schaak tegen zich: remise!

Ilya (L) en Benjamin vochten ook een stevig robbertje uit aan Bord 2; Ilya pakte de winst.

Diana (L)-Davit aan Bord 3 namen goed hun bedenktijd en bereikten een boeiend eindspel met ieder 1 toren en pionnen

Davit bood prima tegenstand en stond zelfs 1 pion voor. In een ingewikkelde stand werd het toch remise.

Kaya (L)-Saleh aan Bord 4: het spel golfde op en neer

Saleh kwam een stuk voor, raakte dit weer kwijt. Vervolgens gaf Saleh weer een stuk weg. Kaya won vervolgens het eindspel. LSG1-LSG2: 3-1. Toch geflatteerd omdat LSG2 best een gelijke stand uit het vuur had kunnen slepen. De spaarzame toeschouwer moest van dit duel al flink bijkomen.

Ronde 2: OEW1 – LSG2

Bord 1: Nora – Elyas: topduel

Aanvankelijk ging het gelijk op maar van lieverlee verloor Elyas de grip op de partij en kon Nora het punt binnen halen.

Bord 2: Jonathan – Benjamin

De ervaren Jonathan bracht Benjamin naar een mindere stelling en wist het punt te pakken.

Daniël (broer van Jonathan) – Davit aan Bord 3

Ondanks zijn zware  lange 1e partij ging Davit er weer energiek tegen aan. Uiteindelijk was het punt toch voor Daniël.

Guido (L) – Saleh maakte de winst voor OEW compleet

OEW1 – LSG 2: 4-0

Alles hing af van de laatste ronde 3: LSG1 – OEW1

KuoKuo – Nora: een enerverend duel; pure propaganda voor het jeugdschaak!

Deze partij had alles in zich wat schaken te bieden heeft.

Bord 2: geconcentreerde Ilya – ervaren rot Jonathan: een kwalitatief hoogstaande partij 

Bord 3: Diana – Daniël: wat een spanning op het bord 

 

Kaya – Guido: Kaya doet een inval met beide lopers, die uiteindelijk rendeerde

Triomfantelijk kwam hij zijn zege bij ons aanmelden. Dat gaf LSG1 een behoorlijk steuntje in de rug.: stand 1-0. Vervolgens bereikte Ilya tegen de ijzersterke Jonathan remise: stand 1,5-0,5. En met in het achterhoofd dat KuoKuo in materiaal weliswaar achter stond maar groot voordeel had op de klok. 1 minuut voor Nora en 20 minuten voor KuoKuo. Het kampioenschap viel in een beslissende plooi. Diana moest tussentijds zich gewonnen geven tegen Daniël; stand 1,5 – 1,5. Het kwam aan op de laatste partij. Nora (geen liefhebber van korte tijd) zag een gevaarlijke aanval van verbonden pionnen richting 1e rij komen, ondersteund door loper en paard. Puur op increment spelend beperkte Nora zich tot het zetten van de Torens. KuoKuo probeerde vervolgens de witte Koning in een matnet te krijgen. Een paar onnauwkeurige zetten van KuoKuo brachten Nora helemaal terug in de partij die zij vakkundig kon uitschuiven.Wat een apotheose van dit toernooi. Uitslag: LSG1-OEW1: 1,5 – 2,5.

3e Prijs: LSG2: vlnr: Saleh Tleis, Benjamin van Haastert, Elyas Nyoto en Davit Hovsepyan

2e Prijs: LSG1 vlnr: Diana Chitimia, Ilya Sigida, Kaya Elewout en KuoKuo Li

Kampioen: OEW1, vlnr: Jonathan Vijver, Nora Yeh, Guido Polderman en Daniël Vijver (foto Reina)

LSG Jeugd feliciteert OEW1 met dit behaalde kampioenschap!!! OEW1 en LSG1 hebben zich hiermee geplaatst voor de Halve Finale NK op zaterdag 7 november 2020 te Papendrecht.

Wij bedanken de deelnemende teams voor dit erg spannende toernooi en wensen iedereen heel veel succes in Papendrecht.

Een bijzonder bedankje voor de wedstrijdleiding (Paul Oudshoorn en Walter Warnaar) voor dit ontspannen en sportieve toernooi.

Groeten/meesters Henk/Eelco/Edwin/Rob