LSG/E (viertal) plaatst zich voor halve finale NK

Op zaterdag 19 september organiseerde SV Voorschoten namens de Leidse Schaakbond het kampioenschap voor viertallen in de E-klasse voor clubteams. Kinderen geboren in 2010 of later konden hier aan meedoen.

Plaats van handeling was dit keer basisschool De Vink te Voorschoten. Buiten de podiumplaatsen vielen er bovendien 3 plaatsingsbewijzen te verdienen voor de halve finales NK op zaterdag 3 oktober 2020 te Rotterdam. I.v.m. de corona-perikelen was het toernooi te Voorschoten afgeschaald naar een slankere vorm: alleen teams konden deelnemen, welke enigszins zicht op podium hadden. Ouders konden niet de speelzaal betreden en moesten naar huis of op de speelplaats buiten wachten. gelukkig was het aangenaam weer. Per team mocht de jeugdleider wel naar binnen om zijn team te begeleiden.

vlnr: Benjamin van Haastert, Elyas Nyoto, Hidde Brouwer en Christiaan van Beek

Op verzamelplek 7 lieten onze jongens zich in het zonnetje voorafgaand aan de 1e Ronde op de foto zetten.

En nu met meester Rob erbij

We hadden er duidelijk zin in.

Het speeltempo was 10 min p.p.p.p. met 10 seconden per zet vanaf zet 1 toevoeging.

In Ronde 1 moesten we tegen De Zwarte Pion, die er voor het eerst bij waren.

rechts op de voorgrond: Elyas, Benjamin

Vrij snel was Hidde tegen mat aangelopen. Niet veel later overzag Benjamin mat achter de paaltjes bij hem zelf, nadat hij net een Dame had gehaald. Christiaan nam rustig zijn tijd, kwam in de problemen en ging door “zijn vlag”. Elyas haalde het punt voor LSG binnen: de match werd met 3-1 verloren.

nu vanaf de andere zijde: Christiaan in diep gepeins verzonken (daarnaast is het bord van Hidde al weer in de beginopstelling)

In Ronde 2 herpakten we ons door een klinkende 3-1 zege tegen OEW 2. Ook Christiaan deed van zich spreken door een uitgebalanceerde aanval in mat te bekronen: dubbele torens waarvan 1 toren schaak gaf en een loper die het vluchtveld van de Koning wegnam.

Ons team in close up’s:

Christiaan

Elyas

Benjamin

Hidde

In Ronde 3 moest worden aangetreden tegen het loeisterke Voorschoten 1.

Topduel aan bord 1

Benjamin moest na goede tegenstand berusten in verlies tegen nederlands kampioene/E-klasse Emma Barbier! Aan bord 1 ging Elyas gelijk op tegen de sterke Thomas Dijkhuizen. Het eindspel was gunstig voor Elyas: loper tegen paard en ieder 4 pionnen. Even een onoplettendheidje kostte Elyas de loper en de partij. Hidde pakte winst tegen de sterke Wiebe Zoet. Christiaan moest ook capituleren: 3-1 verlies.

In Ronde 4 kregen we de gedoodverfde favorieten van OEW 1 voorgeschoteld.

Topduel bord 1: Elyas met zwart tegen Jonathan (schoolgenoten Montessorischool/Oegstgeest)

Elyas haalt het beste in zich zelf naar boven

Elyas wist zich goed terug te vechten tot remise!!! Benjamin pakte het volle punt en kwam op stoom: desondanks 1,5-2,5 verlies.

De laatste ronde moesten we tegen Voorschoten 2. Marcus (wedstrijdleiding) gaf buiten op de speelplaats aan: voor de 3e plek gaat het tussen Voorschoten 2 en Zwarte pion. LSG werd een theoretische kans toebedicht. Ons team ging er nog eens goed voor zitten: Benjamin, Elyas en Hidde haalden het volle punt binnen. Christiaan had ook nog winstkansen maar moest uiteindelijk berusten in verlies: 3-1 winst. Plotseling bleken de kaarten anders geschut.  Er waren na afloop 3 teams met 4 matchpunten: Voorschoten 2, De Zwarte Pion en LSG. Vervolgens werd er volgens het Reglement naar de bordpunten gekeken. En het onmogelijke werd waar: LSG was 3e geworden (bronzen plak) en had zich geplaatst voor de Halve Finale NK te Rotterdam op zaterdag 3 oktober 2020!

wat een strijdlustig LSG-team, wat een zinderende ontknoping.

Namens LSG van harte gefeliciteerd met deze puike prestatie.

Ook de ouders bedankt voor jullie enthousiasme en inzet.

Rest mij nog om de organisatie te bedanken voor dit prima verlopen toernooi.

Later komen de standen en uitslagen op de Jeugdsite van: www.leisb.nl

Groeten/meester Rob