Leon Beck nieuw Jeugdlid LSG; géén remises interne

Afgelopen dinsdag 17 september 2019 werd er warm gedraaid voor de naderende Jeugd Grand Prix in Leiderdorp. Dat deze warming up uitstekend was geweest hebben jullie inmiddels kunnen lezen!!!

In Stap 1 werd feest gevierd. Leon Beck werd na een aantal genoten proef-lessen definitief lid bij LSG/Jeugdafdeling. Wij wensen Leon en zijn familie een fijne tijd toe.

Over de les in Stap 1 geeft meester Henk het volgende aan:

“Jacob Hooglander assisteerde deze avond weer bij Stap 1.

Hij assisteerde de deelnemers bij het maken van de opgaven in het werkboek Opstapje 1. “Hoe loopt de Pion?”, mochten de deelnemers maken. Daarna speelde hij een schaakpartij met Winifred. Zij was aan het eind van de avond amper te bewegen de partij tot een eind te breien …

Deze avond voltooien we de rondgang langs de schaakstukken. De Pion wordt als laatste behandeld. Aan de wand van het lokaal hangt nog steeds een vel papier waarop de loop van de stukken staat aangegeven. Toch hebben de deelnemers dit vel niet nodig. Zij weten meester Henk haarfijn uit te leggen hoe de Pion loopt. Zij kennen het rechte gaan en het schuine slaan. Prima. Een Pion mag nooit achteruit. Het gaat vooruit en probeert de overkant te halen. De deelnemers weten ook waarom. Aan de overkant mag de Pion namelijk ingeruild worden. Sterker nog, het moet ingeruild worden. Wat kiezen de deelnemers voor de Pion? Eén voor één geven ze de voorkeur voor een Dame. Logisch, de Dame is het sterkste stuk op het schaakbord.

Na de instructie maken de deelnemers pagina 18 en 19 uit het werkboek. “Hoe loopt de Pion?” De pagina’s geven geen problemen voor de deelnemers.

Hierna spelen ze pionspelletjes. Drie pionnen tegen een Paard/Loper. Twee randpionnen tegen een Loper.

We sluiten af met partijtjes. Het is al acht uur als we eindigen, maar Winifred blijft nog even doorspelen …

Volgende week aandacht voor aanvallen en verdedigen”.

Over de les in Stap 3+ meldt meester Edwin:

“Jawel! We waren helemaal compleet. Net als vorige week zijn we dieper ingegaan op een onderwerp dat al eerder aan de orde is geweest. We hebben het gehad over gepende stukken en dan voornamelijk het over feit dat een gepend stuk geen goede verdediger is.

We hebben gekeken naar de verschillende aanvalsmotieven die je kunt gebruiken gebaseerd op het gepende stuk. Dat waren de dubbele aanval, uitschakelen verdediging en insluiten.

Na de interne zijn we in het werkboek aan de slag gegaan. Het huiswerk is blz 6 en 7 die bij dit onderwerp horen.”

Zoals gezegd werd er stevig geoefend voor de GP Leiderdorp. Het was er op of er onder. Er werden geen compromissen gesloten. Geen enkele uitslag kende een gelijk spel.

Jonas (wit)-Karsten

Jonas die met de week sterker begint te spelen kende geen ontzag voor Karsten en wist de winst naar zich toe te trekken.

Waar we erg blij om waren was de gang van Hidde naar de clubavond. Hidde vormt toch een sterke kracht binnen de Groep Stap 2 van meester Chiel.

Hidde hier achter de witte stukken tegen sterke Davit moest weliswaar het onderspit delven maar was klaar voor de GP!

En dan een titanengevecht tussen Kaya en Diana. Van Kaya weten we dat hij snel uit de startblokken komt; van Diana dat zij met de week sterker wordt.

Diana in de rode trui

Diana speelde zich na een overtal situatie: Koning+Dame tegen Koning + pion. Enigszins in tijdnood moest zij de vijandelijke pion opruimen en het mat uitvoeren. Echter door iet wat te aarzelen zag Kaya kans met zijn pion op te rukken naar de 7e rij. Omstanders snakten naar adem bij deze spannende apotheose. Hartslagen werden overgeslagen. Op tijd herpakte Diana zich en wist onder intense spanning koel te blijven met winst als gevolg.

Elliot (wit)- Lukas; achter: Ilya-Saleh

Lukas wist met zwart tegen de altijd strijdende Elliot zijn reputatie hoog te houden!

Abel kraait het uit van schaakplezier

Abel wist tegen meester Chris frisse combinaties op het bord te toveren. Meester Chris moest alle zeilen bij zetten om erger te voorkomen.

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 1e helft

Results of Round 2

Bd White Black Results
1 Elliot Karamoy Lukas van Dorp 0 – 1
2 Benjamin van Haastert Sander Hankel 0 – 1
3 Jonas Tolenaar Karsten van Dorp 1 – 0
4 Mats Vermeer Elyas Nyoto 1 – 0
5 Hidde Brouwer Davit Hovsepyan 0 – 1
6 Tobias Persson Lucas Hoogeveen 1 – 0
7 Ilya Sigida Saleh Tleis 1 – 0
8 Kaya van Elewout Diana Chitimia 0 – 1
9 Boris Trines Baruch van Rijn 0 – 1
10 Constantijn Ledderhof Sieger Pols 0 – 1

 

Groeten/meester Rob