Laura Prins speelt voortreffelijk NK 12 in Rijswijk

Op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 mei 2024 organiseerde de Haagse Schaakbond het Nederlands Kampioenschap voor Jeugd Algemeen en Meisjes in de leeftijdscategorie t/m 12 jaar.

Plaats van handeling: het Don Bosco centrum, gelegen aan het Julialaantje 26 te Rijswijk. Een erg kindvriendelijke plek voor het schaken, maar ook voor sport en spel tussen de partijen door!

Bij binnenkomst worden de ogen gelijk gefixeerd op 2 zaken:

Don Bosco

Afbeelding van Giovanni Bosco (beter bekend als Don Bosco). Italiaanse priester en pedagoog. Grondlegger van de congregatie Salesianen. Heeft positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van jongeren, in het bijzonder de kansarme. Al ruim 70 jaar is dit centrum alhier gevestigd. Inmiddels heeft de Stichting vernomen dat de eigenaar van het landgoed het huurcontract met de Stichting niet zou willen verlengen!

De tweede zaak die gelijk opvalt:

Voor de schakers ja zeker, voor de Stichting?

Maar we kwamen natuurlijk ook voor het schaken. 52 jongens in de categorie Algemeen en 30 in de categorie Meisjes. Het speeltempo: 55 minuten + 10 seconden p.p.p.p.

Drie ronden per dag.

Voor LSG hadden we alleen deelname van Laura Prins bij de Meisjes. Namens de Leidse Bond deden mee: Aren, Dhruv, Casper, Burak, Sabin en Tess.

Laura stond te trappelen van ongeduld om aan dit NK te kunnen beginnen. Vorig jaar, na amper een paar maanden schaken, kwam ze sfeer proeven. Dit keer had ze meer in haar schaakbagage meegenomen.

Voor aanvang toernooi eerst weer even ontspannen met haar broer Lucas (ook LSG-er) bij het grote schaakbord buiten!

acclimatiseren op het landgoed

even nog wat openingsvarianten doornemen

zat dezelfde ooievaar als vorig jaar op het nest?

Tijdens de officiële opening door Bianca, voorzitster van de KNSB,  benadrukte zij dat het heel belangrijk was dat de Jeugd in grote getalen schaakte. Immers de Jeugd is onze toekomst!!!

Ronde 1 brak aan om 10.30 uur op deze donderdag, Hemelvaartsdag.

Niranjana (1476)-Laura (1266).

redelijk gelijkopgaande strijd

Laura wil beginnen!

Met zwart kon Laura lang goed bijblijven. Uiteindelijk moest ze capituleren tegen de 200 ratingpunten hogere Niranjana.

In Ronde 2 met wit tegen Magalie (1080).

Laura-Magalie

Laura kreeg, enigszins geholpen door haar tegenstandster, een stelling in handen, welke zij zeer fraai tot winst voerde. Later bij de prijsuitreiking op zaterdag kreeg zij hiervoor een eervolle vermelding namens de vakjury!!!

In Ronde 3 tegen Anika (1476).

de spanning was voelbaar

Laura gaat er voor

Met de zwarte stukken werd Laura in de verdrukking gebracht. Na afloop hebben we gekeken naar varianten, die mogelijk actiever spel zouden hebben opgeleverd.

Nu moest je langzamerhand berusten in verlies.

 

Dag 2. Vrijdag 9 mei.

Nu is trainer/meester Henk er bij!

Ronde 4 start om 10.00 uur. Laura-Anaïs (1043). Winst voor Laura.

Foto Chris Prins, vader van Laura

Ronde 5: Malem (1544) – Laura (1266). Bijna 300 punten ratingverschil. Laura baart opzien en verrast een ieder. Ze haalt het volle punt binnen!

wat een mooi resultaat; foto Laura’s vader

Ronde 6: Laura-Melody Zhang (1370).

cruciaal duel

Foto vader van Laura

De speelsters beginnen aan hun laatste partij van deze dag. In een gelijk opgaande strijd moest Laura uiteindelijk buigen voor de overall eindigende nummer 3!!!

Dag 3, zaterdag 10 mei 2024.

Laura is nog vol energie en heeft de strijdbijl nog lang niet opgeborgen. Meester Rob is weer van de partij.

Ronde 7: Ruth (1290) – Laura (1266). Een vrij evenwichtige partij.

het evenwicht wordt nooit verbroken

Laura nog vol goede moed; rechts Tess

In Malmô is de nederlandse vlag inmiddels uit de gebouwen van het songfestival verwijderd. Hier “wappert” hij fier op iedere speeltafel!

Ronde 8: Laura-Keerthi (1391). Met de witte stukken weet Laura het voordeel naar winst uit te nutten! Hartverwarmend gespeeld.

Laura-Keerthi

Laura brengt hoop in de LSG-harten

Nu breekt de laatste ronde aan. Bij winst en ongunstige uitslagen van medekandidaten kan Laura nog in de prijzen komen.

Ronde 9: Thaara (1446) – Laura (1266).

het gaat er om spannen

Het gaat lang gelijk op. Vervolgens komt ze een pion achter. Een moeilijk eindspel resteert met ieder een toren en pionnen. Langzaam schuift  de witte Koning van Thaara naar voren en allengs wordt duidelijk dat remise voor Laura het hoogst haalbare wordt. Thaara wil meer en beslist de partij in haar voordeel.

Al met al een prima toernooi voor Laura. Ze heeft met haar 15 e plaats laten zien bij de bovenste helft van Nederland te horen. Een groot compliment namens LSG en de Leidse Schaakbond.

Bij Jeugd Algemeen verliest Sabin/Leidse Bond in Ronde 1. Vervolgens weet hij zich enorm te herstellen en met prima spel naar een gedeelde

2e plaats te knokken. Ook Dhruv haalt met 3 uit 3 op de laatste dag uit en wint een fraaie beker op plaats 9. Ook de andere Leidse Bonders hebben waardig gestreden.

het Team Leidse Bond: wat een kanjers: van links naar rechts: boven: Burak, Dhruv (9e), Sabin (gedeeld 2e) , Casper; onder: Aren, Tess en Laura.

Sabin moest in 2 snelschaakpartijtjes zijn meerdere erkennen in Boyd. Deze plek gaf recht op deelname EK.  Noah Ritzerveld werd Kampioen en gaat naar het WK.

trotse Laura; de pauw hebben we dit keer buiten niet gezien

Laura ontving van de vakjury de eerste prijs voor het mooiste handschrift op de partijennotaties. Proficiat.

Rest ons een dankwoord voor de goede organisatie van dit toernooi door de Haagse Schaakbond.

Alle deelnemers zijn klinkklare winnaars.

Jullie kunnen de uitslagen en eindstanden nalezen op: https://nk12.haagseschaakbond.nl/

 

Groeten/meesters Henk & Rob