kopgroep van 7 na interne

Dinsdag 22 september 2020 was het al weer drukker. De schoolkampeerders waren terug van weggeweest.

Over Stap 2 weet meester Henk het volgende te melden:

“Hidde bracht zijn werkboek Stap 2 mee. Hij heeft opgaven tot en met pagina 22 gemaakt.

Over pagina 24 heeft hij een vraag. Hij begrijpt de bedoeling van de opgaven niet. Meester Henk wijst hem eerst op de voorliggende pagina. Pagina 23 is namelijk een geheugensteun: GS “De 3 gouden regels”. Deze drie regels zijn achtereenvolgens:

  1.  Een pion in het centrum
  2. De lichte stukken (paarden en lopers) in het spel brengen
  3. De Koning veilig plaatsen

Pagina 24 “Opening” betreft opgaven die de drie gouden regels testen. Onder elke opgave staan drie mogelijke voortzettingen. Het is de bedoeling om de beste voortzetting te kiezen. Deze voortzetting volgt dan natuurlijk de drie gouden regels.

Hidde begrijpt nu de opgaven en gaat 2 pagina’s huiswerk voor de les over twee weken maken.

Dominika kwam iets later binnen. Zij heeft de tekst van pagina 23 GS “De 3 gouden regels” zelf gelezen. Zij begrijpt de tekst. De uitleg van pagina 24 heeft ze meegemaakt.

Als Hidde de interne competitie speelt, geeft meester Henk aan Dominika een werkboek Stap 1. Voor Stap 2 komt namelijk eerst Stap 1, en Stap 1 moet Dominika zichzelf eigen maken. Meester Henk legt het gebruik van een werkboek aan haar uit. Belangrijk zijn de geheugensteunen, dat wil zeggen de pagina’s voorzien van de letters GS. Hierop wordt schaakwijsheid aangereikt. De hierop volgende pagina’s bevatten opgaven over de zojuist gelezen schaakwijsheid. De bedoeling is om het geleerde bij de opgaven toe te passen. Bij de opgaven met een zwarte stip naast het diagram is zwart aan zet, anders is wit aan zet.

Dominka begrijpt het gebruik van het werkboek en neemt deze mee naar huis. Kan ze zelf thuis de pagina’s met GS lezen en daarna de opgaven maken. Natuurlijk niet teveel opgaven in één keer maken!

We zijn geëindigd met het spelen van een partijtje. Natuurlijk is zij nog onzeker over de juistheid van haar zetten, zij is namelijk nog amper aan schaken toegekomen. Zij heeft echter plezier in het schaken en daarnaast lijkt zij het spel te begrijpen.

Hidde liet zijn partij van de interne competitie zien”.

Over Stap 3+ weet meester Eelco te melden:

“we zijn begonnen met Hoofdstuk 2: gepende stukken. Vervolgens aan de opgaven uit het werkboek begonnen. Voor de komende dinsdag blz 6 + 7.”

Na afloop van de interne competitie heeft zich een kopgroep van 7 losgeweekt van het peloton. Er wordt met veel elan gestreden. Er zijn dit keer heel veel kapers op de kust om de felbegeerde wisseltrofee in bezit te krijgen!

Owen met zwart tegen meester Chris

Christiaan-Hidde: E-klasse duel

Elyas-Benjamin: wit’s loper is er te veel aan voor de zwarte stukken

Diana-Jonas: pittig duel; hier was het buigen of barsten

Diana behaalt de zege en schaart zich naast Jonas in de kopgroep.

Ilya pakt het punt tegen Lucas; op de achtergrond: Thijs – Kaya (schoolkameraden en clubgenoten)

Saleh-Davit 1-0

1e helft interne LSG jeugd seizoen 2020-2021

Results of Round 3

Bd White Black Results
1 Diana Chitimia Jonas Tolenaar 1 – 0
2 Ilya Sigida Lucas Hoogeveen 1 – 0
3 Saleh Tleis Davit Hovsepyan 1 – 0
4 Christiaan van Beek Hidde Brouwer 0 – 1
5 Elyas Nyoto Benjamin van Haastert 1 – 0
6 Thijs van Duyn Kaya Elewout 0 – 1

  Groeten/meester Rob