Kaya Elewout scoort fraaie 1e plaats bij Grand Prix Op Eigen Wieken

Op zaterdag 26 oktober 2019 organiseerde SV Op Eigen Wieken de 2e Grand Prix Jeugdschaken van het seizoen. Er was voor de 11 LSG-ers dit keer wisselend succes.

Mogelijk vanwege de herfstvakantie waren er ietsje minder deelnemers. 104 deelnemers verdeeld over 13 Groepen van 8 spelers.

We beginnen weer van beneden naar boven. In Groep 10 zat Natalie van Haastert (zusje van Benjamin). Na afloop van de 7e ronde had je 2 remises en een zege bereikt. Het had eigenlijk best wel meer kunnen zijn: bij 1 partij bleek na afloop dat jouw tegenstandster een onreglementaire zet had gedaan. Ze had haar paard verplaats met een vork op jouw Koning en Dame. Dat kostte jouw Dame. Beiden hadden niet gezien dat ze met de paardzet haar eigen Koning schaak had gezet; het paard stond gepend. Vader Edwin liet dat na afloop van de partij nog eens zien. In een andere partij koos je in het eindspel een mindere voortzetting. Uiteindelijk had je een Koning en Toren tegen de Koning van je tegenstandster. Best wel lastig. Het werd remise.

Natalie altijd strijdvaardig

In diezelfde Groep zat Sieger Pols. Met 4 punten pakte je een mooie 3e plaats. Prima gedaan hoor!

vrolijke Sieger; hij had er erg veel zin in om te spelen

Sieger glimt van oor tot oor

In Groep 9 zat Lucas Hoogeveen. Met 5 punten ( 1 verliespartij slechts) bereikte je een mooie 2e plaats. Heel goed gespeeld.

Lucas voor aanvang van de partij

Lucas op het podium (oplopende lengte)

Bij de 1e GP van het seizoen in Leiderdorp werd er driftig op losgescoord. We grossierden toen in prijzen. Dat betekent wel dat je de volgende GP 1 of 2 groepen opschuift qua sterkte.  Dat merkte ook Saleh die nu in Groep 8 geplaatst was.

Saleh neemt nog wat varianten door

Met 3 punten kwam je dit keer niet op het podium. Wellicht hield je jouw kruit droog voor de Stadsdelenfinale a.s. woensdag in het Stadhuis/Leiden?!

In Groep 7 hadden we Hidde Brouwer en Benjamin van Haastert.

Hidde doet weer veel ervaring op

Hidde moest genoegen nemen met 2 punten. Toch leuk dat je er weer bij was.

Benjamin kwam uit op 3,5 punt. Dit bleek na onderlinge berekeningen niet genoeg voor de 3e plaats.

dappere krijger Benjamin; vader Edwin houdt een oogje door het raam

In Groep 6 merkte Mats ook dat de tegenstand pittiger was. Met 1,5 punt lijkt het allemaal minder. Maar feit is dat je nu tegen sterkere tegenstand veel meer ervaring opdoet die je weer verder in je ontwikkeling meeneemt!

Mats in gepeins verzonken

En dan Groep 5. Hier hadden we 2 hangijzers in het vuur: Diana Chitimia en Kaya Elewout, gladiatoren van het eerste uur. Diana startte met verlies, zette vervolgens een reeks van 4 zeges achter elkaar neer. Echter in de 2 laatste ronden zat je net aan de andere kant van de score. Toch weer super gespeeld en gestreden!

goedlachse Diana

Ja en dan Kaya. Je startte met 3 zeges, vervolgens een “0” en daarna weer 3 zeges. En wat kom je iedere keer enthousiast je uitslag bij meester Rob brengen. Dat valt omstanders ook op hoe enthousiast je bent! Een 1e plaats was voor jou! Oma was speciaal uit Turkije overgekomen om jou aan het “schaakwerk” te kunnen zien.

wat een positieve uitstraling die Kaya

golden Kaya

moeder Aylin, vader Axel, Kaya en oma

Oma was erg trots op haar kleinzoon en reist maandag blij terug naar Turkije!!! Oma schaakt ook een beetje en moet nu thuis harder gaan trainen om met haar kleinzoon te kunnen duelleren.

In Groep 4 zaten Karsten van Dorp en Ilya Sigida. Karsten haalde 4 punten en bereikte hiermee een gedeelde 3e plaats. Op onderlinge berekening viel hij buiten het podium. Toch prima geschaakt Karsten. Ga zo door.

ontspannen Karsten

Ilya toonde weer zijn oude vorm. Hij is klaar voor de Stadsdelenfinale. Hij scoorde 5 zeges. Hiermee een fraaie 2e plaats in deze best wel hoge groep.

Ilya heeft goeie vorm te pakken

Ilya weer op het podium

Last but not least Lukas van Dorp. In vorige verslagen bejubeld en bewierookt. Nu zat hij op basis van zijn vorige resultaten ineens in de sterkste Groep 1. En als het dan net wat tegen zit en de tegenstand is zwaar!!!  Ik heb je dit ook tijdens dit toernooi al gezegd: “je bent en blijft een kanjer, je ziet niet voor niets in deze sterke 1e groep, dat is jouw verdienste”!

kanjer Lukas

Jammer dat er dit keer niet meer in zat. Maar je hebt weer een prachtige ervaring opgedaan, die je meeneemt naar andere wedstrijden.

Rest mij om de organisatie, Leonore en haar team, ontzettend te bedanken voor de uitstekende organisatie.

En nog een nagekomen foto van vader Axel:

trotse Kaya

Op naar de volgende Grand Prix LSG, jawel wij zijn aan de beurt. Noteer alvast in jullie agenda’s: zaterdag 16 november 2019 in het Denksportcentrum/Leiden. De uitnodiging volgt begin deze week.

Groeten/meester Rob