jonge mystery guest LSG brengt zwembad in Boedapest in extase

In de rubriek “Schaken op vakantie” brengen wij dit keer een opwindend verhaal.

Elyas trok tijdens de Kerstvakantie met zijn familie naar Boedapest/Hongarije. Boedapest heeft veel bijnamen, waaronder “Parijs van het Oosten” en de “Parel van de Donau”. De thuisblijvers in Nederland konden genieten van Die Schöne Blaue Donau tijdens het Nieuwjaarsconcert uit Wenen.

Boedapest wordt ook wel de “stad van de badhuizen”genoemd. Het is de enige hoofdstad ter wereld waar helend water onder doorstroomt. Een bezoekje aan een badhuis is in deze stad daarom extra speciaal.

Széchenyi

Het bekendste badhuis is toch wel Széchenyi. Misschien kennen jullie het beeld van oudere mannen die hier een potje schaken in het warme water. Dit bad is in het begin van de twinstigste eeuw gebouwd in prachtige neobarok stijl. Het is een indrukwekkend en mooi gebouw. Als je in het buitenbad zit-wat zelfs  open is als het vriest dat het kraakt- kijk je naar de fraaie facades van het pand.

Hongarije heeft een rijke schaaktraditie Het land heeft vele bekende schaakgrootmeesters voortgebracht zoals o.a. Pal Benko, Peter Leko, Geza Maroczy, Judith Polgar, Lajos Portisch, Richard Reti en Zoltan Ribli.

Tussen de oudere mannen in het zwembad bevindt zich Elyas, die onder de indruk is van het hoge niveau van de schaakpotjes! Toch weet hij de mannen te intrigeren om hem uit te dagen!

Elyas aan de schaaktafel

Vol verbazing slaan ze de verrichtingen van deze jonge Leidenaar gade. Elyas wist met knap aanvalsspel menig “oudje” onder water te schaken. “Wie is hij?” werd er gemompeld.

de een na de ander beet zich stuk op het dartele spel van Elyas

Elyas blijft knap overeind

Pure reclame voor het Jeugdschaak in het algemeen en voor LSG Jeugd in het bijzonder!!!

broertje Elvito met oranje band secondeert

Elyas werd door menige tegenstander gecomplimenteerd met zijn sterke spel. Heel erg bedankt dat je dit verhaal met ons hebt willen delen.

Groeten/meester Rob

 

 

1 Reactie op “jonge mystery guest LSG brengt zwembad in Boedapest in extase
  1. Daniel schreef:

    Nice article, Rob 🙂