Ilya Sigida verovert brons op PK D Online Leidse Bond en plaatst zich voor NK Online

Op zaterdag 17 en zondag 18 april 2021 was het de beurt aan de Jeugd voor het PK D Online/Leidse Bond. Voor LSG deden mee: Saleh Tleis en Ilya Sigida. Hier waren rating hoogsten Jonathan Vijver (1212)  en Thomas Dijkhuijsen (1135) toren hoog favoriet maar LSG-er Ilya Sigida toonde de laatste weken vormbehoud. Op zaterdag moesten 4 Ronden afgewerkt worden; speeltempo: 15 + 5. Zeeën van tijd in vergelijking met 3 + 2 dat vaak tijdens de teambattles werd gehanteerd. Na 3 rondes had Ilya een maximale score: 3 uit 3. Titelfavoriet Jonathan werd in ronde 3 hardhandig van het bord gezet door Sascha Bovenkerk. In Ronde 4 moest Ilya tegen Thomas Dijkhuijsen, die ook alles gewonnen had. Helaas speelde Ilya te snel en te gehaast wat hem veel tijd opleverde maar wel een totaal verloren stelling!!! Zijn doorzettingsvermogen was weliswaar bewonderenswaardig. Ondanks dat hij 4 pionnen achter stond met ieder een toren, wist hij gevaar te stichten. Thomas liet zich meeslepen en een wonderbaarlijke puntendeling was een feit. Saleh stond op 2 punten.

Op zondag 18 april stonden 5 Ronden op het menu. Alles was nog mogelijk. In Ronde 5 deelden Jonathan en Thomas het punt, terwijl Ilya onderuit ging tegen Evan Los. In Ronde 6 prima herstel Ilya tegen Ruben. In Ronde 7 werd Ilya verslagen door Jonathan. In Ronde 8 winst Ilya tegen Stephan Gleeson.

Terwijl in Italië bij de Formule 1 in een tumultueuze race Max Verstappen zijn eerste zege van het seizoen aan het halen was, sprintten Wout van Aert en Thomas Pidcock om de zege in de Amstel Gold Race. Zelfs de foto finish moest nauwgezet bestudeerd worden.

Zou het in de laatste Ronde 9 van ons PK ook zo spannend worden? Ilya won vrij gedegen van Benjamin en moest afwachten. En daar kwam een daverende verrassing: Ruben had in een fraaie aanvallende stijl Jonathan met de rug tegen de muur geduwd en wist de aanval met mat te bekronen.

Hiermee eindigden Jonathan en Ilya met 6,5 punt op de 3e plaats. Evan Los werd 2e en Thomas behaalde de 1e plaats. Genoemden hebben zich alle 4 geplaatst voor het NK Online.

Saleh behaalde deze dag nog eens 2 punten.

Alle deelnemers bedankt voor dit spannende tournooi. Jetze Heun en Lo van Osch hartelijk dank voor de prima leiding op het nieuwe schaakplatform Tornelo.

Meesters Eelco/Rob