Elyas komt “halfje” te kort voor de 3e plaats op NK/F Online

Op zaterdag 20 juni 2020 werd het NK F/G en H Jeugd Online gespeeld op www.chesskid.com. Zoals jullie in de vooraankondiging lazen deed Elyas Nyoto mee in de F-categorie (t/m 9 jaar). Het beloofde een spannende dag te worden voor kinderen, ouders en coaches.

Elyas strijder met een groot schaakhart

Op grond van zijn vertoonde spel de laatste maanden kon Elyas best wel eens voor een verrassing zorgen. Maar het is gezegd, dit was de top van Nederland met best wel hoge ratings.

Er moesten 7 ronden met tempo 5 minuten + 5 seconden per zet vanaf zet 1 gespeeld worden.

Meester Rob was als coach toegevoegd aan dit toernooi om de verrichtingen van Elyas te volgen op www.chesskid.com. Gelijktijdig had ik Twitch/Schaakbond TV opstaan, waar IM Stefan Kuipers de partijen op de voet volgde, vergezeld van speciale gasten.

Elyas startte in Ronde 1 voortvarend met winst tegen De Zwr-L-Jurgen( Philidor Verdediging). Joyce van der Meijden, Auteur van 3 delen Simon de Schaker, schoof aan in de uitzending. Ze bracht haar Deel 3 onder de aandacht. Anish Giri heeft hierin het voorwoord geschreven.

In Ronde 2 speelde Elyas met zwart tegen NKE-Frederieke in een Giuoco Pianissimo. Elyas had behoorlijk veel tijd gebruikt en kwam in tijdnood. Op dat moment schoof GM Zhaoqin Peng (meervoudig nederlands Kampioene Senioren) aan bij Stefan. Ze keken beiden naar de partij van Elyas! Ieder Koning + 3 pionnen. Stefan gaf aan dat het aardig remise was maar ze zagen wel dat Elyas minder tijd had. Toen even later alle pionnen van het bord waren was de remise een feit.

In Ronde 3 met wit tegen Pijlst. U-Bent. Op zet 19. besloot Elyas D x e6 te doen. D x h6 was ook een goede optie. Even later zag de tegenstander geen heil meer in de stelling en gaf op: 2,5 uit 3 een prima start.

Ronde 4 leverde een spannende partij op. In een gecompliceerde stelling deed Elyas op 26. Tf6? hetgeen torenverlies op a8 veroorzaakte. De partij ging verloren.

In Ronde 5 werd met wit aangetreden tegen DD-D-Hajin. Ieder had nog 2 torens en 1 loper en pionnen over. Met fluwelen techniek werd vervolgens het volle punt binnen gesleept: 3,5 uit 5.

Ondertussen was Nick Schilder (bekend als fanatiek schaker, maar nog bekender van Nick&Simon) bij Stefan aangeschoven. Als schaakambassadeur vertelde hij dat hij op 5 jarige leeftijd was begonnen met schaken. Hij speelde in deze corona-tijd heel veel online!!

In  Ronde 6 met zwart tegen NKE Max in een Franse Verdediging. Elyas had een Toren en 3 pionnen, zijn tegenstander Loper en Paard en 5 pionnen. Dit werd uiteindelijk te veel waardoor de partij verloren ging.

In de laatste Ronde 7 weer met fris elan met wit ten strijde getrokken tegen Keerkr-C-Joshua. Net toen alles klaar stond voor een aanval liet je 21. Tbd1 uit je vingers glippen. Tegenstander rook zijn kans en speelde 21. Pe2+ (paardvork met Damewinst). Heel even moest je slikken maar jouw vechtersmentaliteit nam het weldra over. Je vocht terug met prima combinatoir spel. Je vlocht een matnetwerk in en op 29. Th4 stond de zwarte Koning mat!!! Een fantastisch slot van dit geslaagde toernooi!!! Je eindigde net een halfje van de 3e plek. Tijdens deze laatste partij werd bekend dat Casper Moeri (Op Eigen Wieken/schoolgenoot van de Montessorischool Oegstgeest) zilver had gehaald in Groep H.

Van harte gefeliciteerd Casper!!! Prima gedaan.

Al met al weer een leuke spannende dag voor de nederlandse schaakjeugd.

Groeten/meester Rob