Elias van der Zwet nieuw LSG-Jeugdlid; volop spanning in stand interne

Op dinsdag 8 oktober 2019 was weer plezierig nieuws te melden op onze clubavond.

Na een aantal genoten proef-lessen werd Elias van der Zwet (Stap 1) nieuw lid bij LSG/Jeugd. Zijn broertje Abel en zusje Mias zijn al lid bij ons. Wij wensen hen nogmaals een fijne toe bij LSG.

jonge meester Jakob legt uit voor de klas; hoe vinden jullie de oranje, gele, zwarte compositie van dit schaakschilderij? 

Over de les in Stap geven meesters Henk/Jakob aan:

“De instructie betrof andermaal veilig aanvallen en veilig zetten.

Op het demonstratiebord geven enkele magneetjes obstakels aan, zeg maar rotsen. De deelnemers mochten om en om een zet voorstellen voor een witte loper en een zwart paard. Veilig zetten en veilig aanvallen. Dat lukte prima. Een enkele keer wist de witte loper zelfs het zwarte paard te vangen. Namelijk als het zwarte paard geen veilige zetten meer tot zijn beschikking had. Zulke ongelukken voor het paard gebeuren meestal aan de rand van het bord.

Ook nog eventjes gespeeld met een witte dame tegen een zwarte toren. Dat ging eveneens goed.

Jacob begeleidde hierna een inplaats-oefening. Op een leeg demonstratiebord mochten de deelnemers om en om een stuk op het bord plaatsen. Maar zo, dat het stuk niet geslagen kon worden. In het begin lukt dit vrij gemakkelijk. Maar naarmate er meer stukken op het bord zijn geplaatst wordt het steeds moeilijker een veilig veld te vinden. Een nuttige en leuke oefening.

Uit het werkboek zijn de pagina’s 26 en 27 gemaakt: “kies de veilige weg”. De pagina’s zijn goed gemaakt.

Tot slot partijtjes gespeeld. Hierbij zijn Elias en Leon vervroegd gestopt daar zij zo hun eigen spelletjes bedachten. En dat, dat is niet de bedoeling.

Komende week matgeven met K+D tegen K. ”

Stap 2: vlnr: Saleh, Elyas, meester Chiel, Christiaan en Mats (Hidde ontbreekt)

Over Stap 2 + geeft meester Jan aan: “we hebben de opgaven van blz 4-5-6 nagekeken. Als huiswerk de opgaven van blz 7 en 8.

In Stap 3 geeft meester Eelco aan: “Hoofdstuk 3 “aanval op een gepend stuk” afgemaakt. Laatste voorbeelden doorgenomen, huiswerk nagekeken. Voor de volgende keer blz 10 als huiswerk.”

In Stap 3+ was meester Edwin vanwege zijn werk in het buitenland afwezig. Meester Quirinius viel hier erg gemotiveerd in en geeft over de les het volgende aan:

” Vandaag begonnen met Hoofdstuk “de tussenzet”

In het boek ben ik tot de blunder van Kramnik tegen Fritz gekomen.

Behandelde stof:

Uitschakelen verdediger. Mat dreigen. Dwingende zetten (schaak!)

De tussenzet werkt alleen als men daarna alsnog de eerder uitgestelde handeling kan verrichten. Bijvoorbeeld bij het ontpennen kan het blootgelegde stuk maar beter gedekt zijn. Een voorbeeld van waarom het een goed idee is om je stukken veilig op te stellen.

Er zit een voorbeeld tussen dat niet klopt. 1.Ph4 Tg4! Dan is er nog wel 2. Pg6+ Kg7 3. Dxh7+ Kxh7 4. Pf8+ Kg7 5. Pxe6 maar zwart speelt dan Txg2 met toren op de tweede rij (ook weer even kort toegelicht).

De tussenzet moet verder nog voldoen aan de voorwaarde dat het een dwingende zet moet zijn, bijvoorbeeld mat dreigen of een zwaarder stuk dreigen te winnen. De tegenpartij mag de tussenzet niet kunnen negeren met voordeel.

Ik heb ze de betreffende bladzijdes van de tussenzet (uitleg) en uitschakelen verdediging (opgaven) als huiswerk meegegeven.”

In de interne waren er weer interessante partijen.

Makaio met wit tegen Baruch

Sieger-Christiaan

Diana – IlyaDiana had tegen Ilya groot voordeel bereikt: Dame + Koning tegen Koning. En als de klok je ook nog opjaagt moet je goed op je tellen passen. Diana bleef koel en zette Ilya overtuigd mat.

Davit met wit tegen Lukas; spannende partij; Lukas pakt de zege

Benjamin (wit) – Mats; leuk duel!

Boris en Kaya deelden het punt

Jonas-Tobias

Topduel. Jonas en Tobias maakten er een fraaie partij van. De kansen golfden over en weer. Remise-voorstellen werden resoluut geweigerd. Jonas die het initiatief had deed in gruwelijke tijdnood iets mindere zetten. Uiteindelijk was zijn tijd verstreken waardoor Tobias het volle punt bemachtigde.

Elyas-Elliot

Bij het duel Elyas-Elliot vraag je je onmiddellijk af hoe dit af zou lopen. Elliot al lang deel uit makend van de gevestigde orde, Elyas “rising star”. Het werd een interessant duel waarbij Elyas overtuigend de zege greep!!!

 

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 1e helft

Results of Round 5

Bd White Black Results
1 Tijn Wessels Sander Hankel 0 – 1
2 Davit Hovsepyan Lukas van Dorp 0 – 1
3 Jonas Tolenaar Tobias Persson 0 – 1
4 Diana Chitimia Ilya Sigida 1 – 0
5 Elyas Nyoto Elliot Karamoy 1 – 0
6 Boris Trines Kaya van Elewout ½ – ½
7 Benjamin van Haastert Mats Vermeer 1 – 0
8 Makaio den Os Baruch van Rijn 0 – 1
9 Saleh Tleis Karsten van Dorp 0 – 1
10 Sieger Pols Christiaan van Beek 1 – 0

 

Groeten/meester Rob