Dinsdag 21 november 2017: bespreken proefexamens; verrassingen in interne!

Afgelopen dinsdag 21 november 2017 werd er weer volop getraind en geoefend bij Jeugdafdeling LSG.In Stap 1 waren de kinderen bij meester Henk weer erg aandachtig om nieuwe dingen te leren. Eerst nog even de vorige les kort herhaald: het matgevende stuk , een Dame wordt op afstand gedekt door een Loper. Op kort afstand kan de Dame gedekt staan door een Paard of een Pion. Via het gebruik van magneetjes liet meester henk zien dat alle vluchtvelden van de Koning door het matgevende stuk werden afgenomen. In de nieuwe les stond de Koning niet in de hoek van het schaakbord, maar aan de rand en in het midden. Weer liet meester Henk met behulp van magneetjes zien welke vluchtvelden de Koning had. dat zijn er meer dan in de hoek van het schaakbord. Om de vijandige Koning schaakmat te zetten moet èn de vijandige Koning schaak staan èn alle vluchtvelden aan de vijandige Koning ontnomen zijn. Doordat de vijandige Koning nu zoveel vluchtvelden heeft lukt het minder gemakkelijk om met 1 stuk alle vluchtvelden van de vijandige Koning af te nemen. Maar hier hebben we een oplossing voor. We gebruiken meer dan 1 stuk om alle vluchtvelden van de Koning af te nemen! Een wel heel duidelijk voorbeeld is natuurlijk het schaakmat zetten aan de rand van het schaakbord met behulp van 2 Torens. Hier hebben de kinderen flink mee geoefend en nog onderlinge partijtjes gespeeld.

In Stap 2 heeft meester Eelco de gemaakte proefexamens besproken. Daarna verder gewerkt met opgave uit het werkboek m.b.t. de penning.

In Stap 2+ heeft meester Justin——volgt nog.

In Stap 3/3+ geeft meester Edwin het volgende aan:

Met Luca en Jakob begonnen we met een korte herhaling van de vorige les. Wat hebben we ook al weer geleerd? Na één stelling op het demonstratiebord over ‘Mat door toegang’ zijn we de rest van de les verder gegaan met het proefexamen van Luca. De foute opgaven hebben we samen op het bord behandeld. Dit was voor Jakob een goede herhaling en voor Luca een zeer goede oefening voor zijn examen van komende week.

Na de interne is er gewerkt in het werkboek onder toeziend oog van meester Rob.

David heeft samen met meester Pai (vader van Timo) moeilijke opgaven uit het werkboek opgelost. De opgaven die horen bij het onderwerp ‘Kwetsbaarheid in de opening’ zijn erg lastig omdat het bord in de opening vaak nog vol staat met stukken. Met rustig en logisch nadenken ging het David toch weer goed af.

Om 19.00 uur werd er tijdens de interne hard geknokt om de “gouden troon”.

Lukas – Davit

Davit verraste met zwart de sterke Lukas. Door deze fraaie zege is Davit opgeklommen naar de 2e plaats!!!

“spiegelbeeld vertel me even” in de partij Luca – David

De ouderen onder ons herkennen gelijk het lied van Willeke Alberti. Hier stond bijna alles hetzelfde. Het bleef lang gelijk opgaan, totdat een onnauwkeurigheidje van Luca de winst naar david bracht.

Benjamin vervolgde zijn winstdrift en won van Karsten.

Tijmen – Baruch: lekker spannend; Baruch pakt de 1

Jakob-meester Rob

Jakob maakte het meester Rob in het eindspel zo lastig dat laatstgenoemde door “zijn vlag ging”!

de spanning was te snijden

Interne LSG jeugd seizoen 2017/2018

Results of Round 11

Bd White Black Results
1 Luca Bedaux David Tan 0 – 1
2 Lukas van Dorp Davit Hovsepyan 0 – 1
3 Elliot Karamoy Lucas Hoogeveen 1 – 0
4 Benjamin van Haastert Karsten van Dorp 1 – 0
5 Tymen Meijerink Baruch van Rijn 0 – 1

 

Dinsdag 28 november voor degenen die 2 weken geleden proefexamens hebben gedaan: van 18.30 – 19.30 uur :examen. De rest krijgt gewoon les en van 19.30 – 20.00 uur: interne competitie.

Reminder: zaterdag 2 december 2017: Jeugd Grand Prix Schaken LSG in het Denksportcentrum/Leiden

Groeten/meester Rob