Dinsdag 19 december 2017; 3 nieuwe Jeugdleden

Jullie hebben nog het verslag te goed van onze laatste dinsdag van 2017. En weer werden wij ontzettend blij met de aanmelding van 3 nieuwe Jeugdleden na genoten proeflessen!

Allereerst was daar de 8 jarige Ilya Sigida.

welkom Ilya

Vervolgens was daar de 7 jarige Lina Abdales (basisschool De Zwaluw) die zich definitief aanmeldde.

welkom Lina

En tot slot de 11 jarige Constantijn Ledderhof uit Oegstgeest. Hij is met zijn aanmelding het 25 ste Jeugdlid en het 150 ste LSG-lid (senioren+jeugd)! Een mijlpaal in de geschiedenis van LSG!!!

welkom Constantijn

Wij wensen Ilya, Lina, Constantijn en hun families een fijne sportieve schaaktijd toe bij LSG.

In Stap 1 geeft meester Henk het volgende aan:

“Instructie van de veertiende les.

Via het demonstratiebord werden stellingen met ruil behandeld. Eerst stellingen met gelijke ruil, Dame tegen Dame of Toren tegen Toren. Waarbij ondertussen nog eventjes gewezen werd op de mogelijkheid van ongedekt stuk en gedekt stuk. Een gedekt stuk wordt verdedigd, een ongedekt stuk wordt niet verdedigd. Het slaan van een gedekt stuk wordt dan een eerlijke ruil. Het slaan van een ongedekt stuk wordt dan geen ruil, maar gewoon het veroveren van een stuk. Deze zijsprong in de les werd zonder problemen genomen. Na bovengenoemde eerlijke ruil kwam natuurlijk de oneerlijke ruil aan bod. Dit betekent dat een van beide schaakpartijen een “voordelige ruil” kan uitvoeren. Hierbij wint een van beide schaakpartijen punten, dat noemen we dan een “voordelige ruil”. De andere schaakpartij verliest natuurlijk punten, dat wil je liever niet. Probeer in je schaakpartij dus een “voordelige ruil” uit te voeren. Enkele voorbeelden kwamen op het demonstratiebord te staan. De ruil van een Toren tegen een Dame levert een voordeel van vier punten op. Terecht merkten de deelnemers nog eventjes op dat in het Puntenspel dit voordeel vijf punten zou zijn! Een ruil van Dame tegen een pion levert maar liefst acht punten op.

Verwerking van de veertiende les.

De deelnemers mochten simultaan tegen de meester spelen. Tijdens de partijtjes was het de bedoeling om op zoek te gaan naar mogelijkheden om punten te winnen, dus “voordelige ruilen” uit te voeren. De jongste deelnemers weten wel een oneerlijke ruil als “voordelige ruil” te benoemen, maar weten nog niet hoe deze te realiseren. In de partij komt het pardoes voor, het overkomt hen. Als de meester aan Mylo een goede zet influistert, begrijpt hij de essentie van de zet pas nadat de vervolgzet is uitgevoerd. Dit heeft nog tijd nodig. De oudere deelnemers zien de “voordelige ruil” wel en spelen er ook wel naar. Toch kunnen ook zij er gewoon eentje over het hoofd zien. Partijtjes spelen en blijven oefenen helpt.”

In Stap 2 is meester Eelco verder gegaan met uitschakelen verdediging. Eerst nog eens het behandelde van vorige week behandeld. Als laatste hebben de leerlingen zich vol op de opgaven uit het werkboek gestort.

In Stap 2+ verving meester Rob meester Justin. We hebben ons dit keer geconcentreerd op stellingen waar mat in 2 of 3 gevraagd werd. Gezamenlijk aan de hand van de stellingskenmerken de juiste zoekstrategie gevonden.

In Stap 3/3+ heeft meester Edwin———volgt nog. Na de interne heeft Pai (vader Timo) met David 3 door hem gemaakte opgaven  (met als thema “opening”) nagekeken en besproken. Daarna doorgegaan met het onderwerp “klein plan”. O.a aandacht besteed aan pionstructuren, kwetsbaarheden en sterke velden. Tot slot samen met hem ter illustratie 3 “klein plan”-opgaven bekeken en gemaakt, zodat hij er thuis verder mee door kan.

Om 19.00 uur brak de laatste ronde van de 1e helft van de Interne aan. De kaarten moesten nog geschud worden voor het podium. Jakob zat al weken op zijn gouden troon. Alleen Luca zou hem nog kunnen passeren. David won gedecideerd van Jakob en verzekerde zich hiermee van het podium. Luca rook zijn kans maar dan moest hij wel van Sander winnen. Sander deed zijn sportieve plicht en won van Luca.

David-Jakob: topduel!

Bij Sander-Luca stond ook veel op het spel

Lukas-Benjamin

Sven-Karsten

Het klassement kan worden opgemaakt:

Stap 2: 1e Benjamin; 2e Tymen; 3e Milan.

Stap 2+: 1e Elliot; 2e: gedeeld Baruch/Sander; 3e Davit.

Stap 3/3+: 1e Jakob; 2e gedeeld: David/Luca.

Op onze Nieuwjaarsreceptie op dinsdag 9 januari 2018 worden deze prijzen en diploma’s diverse Stappen uitgereikt (19.30-20.00 uur).

Daarvoor van 18.30-19.30 uur geeft meester Edwin (Stap 3/3+) (speler LSG1) een simultaanseance aan kinderen/ouders. Ook hiervoor zijn een aantal aanmoedigingsprijzen.

Tot dinsdag 9 januari 2018.

Meester Rob