Dinsdag 16 januari 2018: Diederik jarig; Acadia nieuw lid; Guusje en Shahab op proef

Op dinsdag 16 januari 2018 was het weer de eerste training in het nieuwe jaar! En meteen waren er een aantal leuke dingen te melden. Op de eerste plaats was daar Acadia (nichtje van Lina uit Stap 1), 10 jaar, van de basisschool De Zwaluw. Na 1 proefles besloten zij en haar moeder dat Acadia gelijk lid wilde worden. Haar moeder vertelde dat Acadia erg veel plezier beleeft aan het schaken thuis en tijdens de overblijflessen van LSG-meesters Henk en Rob.

Acadia na 1 proefles gelijk Jeugdlid LSG

Wij wensen Acadia en haar familie een fijne sportieve tijd toe bij LSG!

Dan was daar Shahab, 9 jaar oud uit Wassenaar, die met zijn vriendje Diederik (Stap 1) was meegekomen om eens sfeer te proeven.

Shahab vond het erg leuk

En Diederik was jarig en trakteerde de kinderen van Stap 1 op lekkernijen. Van harte gefeliciteerd Diederik.

Diederik is 8 jaar geworden.

Meester Henk had in Stap 1 op het demo-bord een stelling gezet met ongedekte en gedekte stukken. Even gechecked of iedereen de hokjes op het bord en de namen van de stukken kon benoemen. Shabab wist te melden dat de loper “olifant” heette. Daar kon iedereen wel om lachen. Meester Henk wist te melden dat dat klopte. In het oude Indiase schaakspel heette de loper olifant. Het verschil tussen gedekte en ongedekte stukken was een ieder duidelijk.Een ongedekt stuk staat onveilig en kan zo maar geslagen worden. Een gedekt stuk staat veiliger. Het kan echter nog steeds aangevallen worden door een vijandig stuk met minder waarde. De waarde van de stukken kwam daarom ook nog eventjes aan de orde. Vervolgens onderlinge partijtjes gespeeld.

Meester Eelco heeft in Stap 2 Hoofdstuk 5: “uitschakelen verdediging” afgemaakt.Belangrijke termen om te onthouden: “weglokken en overbelasting”. Na de interne zijn de opgaven uit het werkboek gezamenlijk gemaakt.

En nog meer leuk nieuws. Guusje die op 29 december jl. meedeed aan het schafeltennistoernooi (schaken en tafeltennis/zie ons eerdere verslag) kwam ook sfeer proeven. Zij had Stap 2 al elders gehaald en kon gelijk aansluiten bij meester Justin in Stap 2+. Meester Justin vond Guusje een welkome versterking!

Guusje tijdens haar partij tegen Elliot

Meester Justin is verder gegaan met de routeplanner. Als Huiswerk opgegeven opgaven t/m 31.

In Stap 3/3+ geeft meester Edwin aan:

“Omdat Jacob er niet was (proefwerkweek), zijn we samen met Luca en David aan de slag gegaan. Luca mocht eens mee kijken bij een les uit stap 3+, namelijk Klein Plan.

Wat is nou precies een klein plan? Goede schakers proberen altijd volgens een bepaald plan te spelen. Dit grote plan bestaat vaak uit allemaal kleine plannetjes. Om bijvoorbeeld op koningsanval te spelen, zal je vaak eerst de pionnenstructuur van de vijandelijke koning willen verzwakken of verdedigers buitenspel willen zetten. Dit zijn voorbeelden van een Klein Plan. Andere voorbeelden zijn:

  • Verbeteren van je eigen structuur
  • Verslechteren van de structuur van je tegenstander
  • Ruilen van actieve stukken van je tegenstander
  • Zorgen dat je eigen stukken worden geactiveerd
  • Zorgen dat de stukken van je tegenstander op non-actief worden gezet

Natuurlijk moet je bij het bedenken en uitvoeren van deze kleine plannen wel altijd rekening houden met wat je tegenstander aan het doen is. Valt hij iets aan met zijn zet of dreigt hij iets? Dan moet daar natuurlijk eerst iets aan gedaan worden. Soms helpt het ook om na te denken wat je tegenstander precies van plan is, maar dat is al een stuk moeilijker. Eerst maar eens leren om zelf een klein plan te bedenken en uit te voeren! Na de interne zijn we aan de slag gegaan in het werkboek.”

Om 19.00 uur was het weer tijd voor de 1e ronde van de 2e Helft van de Interne Competitie. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het topduel tussen David en Luca werd in het voordeel van eerstgenoemde beslist.

gelijk een clash!

Ook het duel Sander-Baruch mocht er zijn. Baruch trok met zwart alle registers open en won!

zware strijd

 

Tijmen wint met wit tegen Lucas

Benjamin legt meester Eelco het vuur aan de schenen

Fico-Constantijn

Als presentje op de Nieuwjaarsreceptie kreeg Constantijn een schaakklok! (25e Jeugdlid en 150ste lid LSG overall). Samen met Fico werd de klok officieel ingewijd!!!

De uitslagen:

2e helft interne LSG seizoen 2017-2018

Results of Round 1

 

Bd White Black Results
1 David Tan Luca Bedaux 1 – 0
2 Constantijn Ledderhof Vico van den Hout 1 – 0
3 Tymen Meijerink Lucas Hoogeveen 1 – 0
4 Sander Hankel Baruch van Rijn 0 – 1
5 Elliot Karamoy Guusje 1 – 0

 

A.s zaterdag 20 januari gaan 11 Jeugdleden van LSG meedoen aan de Jeugd Grand Prix Philidor in het Denksportcentrum in Leiden.

Uit Stap 1: Joël en Mylo

Uit Stap 2: Benjamin, Tijmen, Milan  en Lucas

Uit Stap 2/2+: Lukas, Karsten, Elliot, Baruch en Sven

Tot a.s. zaterdag/meester Rob