Dinsdag 12 december 20: Julian nieuw LSG-Jeugdlid; spanning loopt op in interne competitie!!!

Afgelopen dinsdag 12 december 2017 hadden we net een weekend met heel veel sneeuw achter de rug. De dooi had direct daarna ingezet. Het was hartverwarmend dat onze kinderen toch weer trouw naar de club waren gekomen, ondanks de slechte berijdbaarheid van de wegen en fietspaden!!!

En er was gelijk plezierig nieuws! De vader van Julian meldde tijdens de les dat Julian Sieber uit Rijnsburg definitief nieuw LSG-Jeugdlid wilde worden (na enige genoten proeflessen.

Julian Sieber kersvers nieuw lid

Namens heel LSG wensen wij Julian en zijn familie een heel fijne schaaktijd toe!!!

In Stap 1 werd door meester Henk het puntenspel (race-schaak van meester Edwin) gebruikt om de waarde van de stukken beter te leren kennen.

Op het demonstratiebord stond op de tweede rij een pion, op de vierde rij een Paard en een Loper, op de zesde rij een Toren en op de achtste rij een Dame. Een Koning ontbrak.

De deelnemers hadden ondertussen al een puntenspel op tafel liggen en keken tegen de waardering van de stukken aan. Meester Henk ging tussen de deelnemers zitten en verduidelijkte het spel. De waarde van de stukken kenden de deelnemers al, ten minste dat gold voor de meesten. Voor alle zekerheid ging meester Henk ze nog even langs. Pion is één punt waard, Loper en Paard zijn elk drie punten waard, Toren is vijf punten waard en de Dame is het waardevolste stuk, maar liefst negen punten. Hierbij verwees hij nog even naar het demonstratiebord, hoe hoger het stuk op het demonstratiebord staat hoe waardevoller het stuks is. De pion staat onderaan en de Dame staat bovenaan.

Dat was duidelijk. Maar gelijk kwam natuurlijk de opmerking “Op het puntenspel staat voor de Dame tien punten?!” “Ja, dat is onnauwkeurig. In het puntenspel geldt voor de Dame tien punten, bereiken we eerder de finish!” Vervolgens kwam de opmerking “De Koning heeft nul punten?!” “Ja, de Koning kan nooit geslagen worden. Als de Koning schaak staat en het schaak kan niet opgeheven worden dan is de Koning gevangen genomen. Daarmee is gelijktijdig het schaakspel afgelopen. Hiermee worden geen punten gescoord voor het puntenspel. Gewoon de beginstand opzetten en opnieuw een partij schaak beginnen, de stand bij het puntenspel blijft staan.” Ook hiermee toonden de deelnemers zich tevreden, ze wilden maar al te graag een potje schaken!

In Stap 2 gaf meester Rob les i.p.v. meester Eelco. We zijn begonnen met Hoofdstuk 5: “Uitschakelen verdediging”. Het doel van dit hoofdstuk is het aanleren van aanvalstechniek. Hiervoor moeten de leerlingen reeds kennis hebben van vormen van verdediging en de waarde van de stukken. De begrippen die hierbij aan de orde komen zijn: verdediger, verdediging, uitschakelen, taak, offer, functie en overbelasting. We hebben op het demo-bord stellingen behandeld m.b.t. “slaan+hout” en “slaan+schaak”.

In Stap 2+ heeft meester Justin opgaven uit het werkboek samen met de kinderen nagekeken.

In Stap 3/3+ geeft meester Edwin aan:

Luca en Jacob hebben kennis gemaakt met het verkant. Dit is een makkelijke manier om te zien of een koning nog een vrijpion kan tegenhouden. Als de koning in het vierkant staat (of kan komen), lukt het hem om de pion te stoppen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als er een eigen pion in de weg staat (obstakel), lukt het soms net niet omdat de koning dan om de pion heen moet lopen en dus tijd verliest. Het is ook belangrijk om te kijken of je eigen koning kan helpen om de vrijpion te ondersteunen. Daarbij hebben we geleerd dat afhouden heel nuttig is. Dan zorg je dat de koning van je tegenstander niet naar de pion of het promotieveld kan lopen.

Na de interne hebben we – samen met David – de partij van Jacob tegen Luca bekeken. Het was goed om te zien dat de gouden regels prima werden gevolgd en dat er ook eens lang werd gerocheerd in plaats van kort.

In de interne competitie loopt de spanning op tot een hoogtepunt. King Jakob moest in een direct duel met Luca de zege aan laatstgenoemde laten! Jakob blijft een half punt voor op Luca, maar het is nu al bekend dat deze twee in de laatste ronde van vanavond 19 december strijden om het kampioenschap 1e Helft Interne Competitie. Voor plek 3 zijn nog vier kanshebbers: David (kan ook nog gedeeld 2e worden), Baruch, Elliot en Davit.

Dit keer hebben we geen foto’s. Meester Rob belooft dat zijn nieuwe fotocamera vandaag in topconditie aan de start zal staan.

 

Interne LSG jeugd seizoen 2017/2018

Results of Round 13

 

Bd White Black Results
1 Jakob Hooglander Luca Bedaux 0 – 1
2 Elliot Karamoy David Tan 0 – 1
3 Davit Hovsepyan Baruch van Rijn 0 – 1
4 Benjamin van Haastert Sander Hankel 0 – 1
5 Lukas van Dorp Karsten van Dorp 0 – 1

Vanavond vindt de laatste clubavond van dit jaar plaats! We kijken met spanning uit naar de ontknoping van de interne competitie!!!

Groeten/meester Rob