Training

Een aantal ervaren trainers geeft trainingen in kleine groepen van 4 tot 8 kinderen. We kijken bij de indeling naar jouw schaakniveau. Op deze manier kunnen we het niveau van de les aanpassen aan jou en krijg je de aandacht die je nodig hebt.

Wij maken gebruik van de Stappenmethode. Deze methodiek is een lesmethode om kinderen te leren schaken, van beginner tot een hoog niveau (top 700 van Nederland). Steeds meer scholen en schaakclubs in onder meer Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk gebruiken deze methode voor hun schaaklessen.
Je krijgt een werkboek met oefeningen die aansluiten op de lessen. Een Stap wordt afgesloten met een examen en een diploma!

Veel informatie over de stappenmethode is te vinden op: www.stappenmethode.nl of op Wikipedia.

Chess Tutor
De Chess Tutor is een oefenprogramma. Je kunt tegen de Chess Tutor schaken of schaakopgaven oplossen. Alle nieuwe leden van LSG Jeugd krijgen in hun eerste jaar gratis de beschikking over de Chess Tutor.

De Chess Tutor is vooral leuk als je Stap 1 doet. Maar ook als je verder bent, zitten er leuke spelletjes en opgaven in. En misschien is het programma leuk voor je broertje of zusje of voor een vriendje of vriendinnetje!

Toen je lid werd van LSG Jeugd, heb je een mail gekregen van de schaakbond. In die mail staat hoe je de gratis Chess Tutor kunt downloaden. Ben je de mail kwijt? Neem dan contact op met de jeugdleider.

Elke week oefenen
Hieronder kun je alvast oefenen.
De 48 opgaven (8 bij elk diagram) blijven één week staan. Elke maandagmorgen komt een nieuwe serie.

De blokjes met cijfers 1 t/m 8 onder het bord geven het niveau aan: Stap 1, Stap 2 …..
Een klik op ? verraadt het stuk waarmee gezet moet worden. Een tweede klik geeft het doelveld aan.


11 reacties op “Training
 1. Peter van der Hoeven schreef:

  Erg leuk oefenmateriaal! Wat een “rijke” sport is het schaken toch. Klopt het dat dit de eerste en enige serie opgaven is (geplaatst op 22 november), of heb ik al wat nieuwe edities gemist?

 2. Edwin schreef:

  De bordjes (met elk 8 opgaven) zijn embedded en worden elke week automatisch vernieuwd. De opgaven komen van stappenmethode.nl. Die datum (22-nov) is alleen de datum dat deze pagina is opgezet.
  Je zou dus wel eens wat opgaven gemist kunnen hebben 🙂

 3. Michiel Zeevaarder schreef:

  1. Je hebt hier weinig aan als er alleen maar een ‘beste zet’ wordt gegeven zonder vervolgzetten of de reden waarom.
  2. De stijl van de vraag/opdracht ‘Speel de beste zet voor wit’ is weerzinwekkend. Goed is bijv. ‘Wat is hier wits beste zet’? Waaraan moet worden toegevoegd volgens wie of welk schaakprogramma.

 4. Peter vd Hoeven schreef:

  Sorry Michiel, ik ben het absoluut niet met je eens. De vervolgzetten moeten (indien noodzakelijk) immers ook steeds worden gespeeld om de opgave tot een goed einde te brengen. Dan blijkt steeds weer dat het pad naar dat einde zeer smal is. Een “gedwongen” reeks eigenlijk, en alleen daarom al uiterst illustratief, inzichtelijk en begrijpelijk.
  De opdracht “speel de beste zet voor zwart/wit” geldt ook eigenlijk voor elke zet die je in een volledige partij speelt en heeft mij enorm geïnspireerd. Natuurlijk kan en zal een mindere zet in de praktijk ook vaak tot winst leiden (gelukkig maar!), maar in de meeste opgaven blijkt dan juist een lek in de combinatie te zitten. Ik vind het zeer leerzaam om die dan ook te zien te krijgen. Het gaat al met al in mijn ogen hier niet om het oordeel van een persoon of programma, maar om een “objectief” stuk inzicht in de schoonheid van het schaakspel.

 5. joop h schreef:

  Hee Michiel,

  Pas een beetje op je taalgebruik. Woorden als weerzinwekkend zijn in dit verband totaal niet op z^n plaats. Hoe is het met je? Ik hoop wat beter als 10 jaar geleden. Groet joop H

 6. Peter schreef:

  De opgaven zijn al een aantal weken niet ververst. Moet er ergens even iets gereset worden? Of is het abonnement afgelopen?

  • Edwin schreef:

   Peter, ik zal het eens in de gaten houden en kijken waar het aan kan liggen. Ik heb een week of twee geleden eens gekeken er volgens mij zijn dit nu wel andere opgaven…

 7. Erik Oosterom schreef:

  Erg leuk om te doen. Ik merk dat naarmate de weken voorbijgaan ik de opgaven (vanaf stap 5) steeds sneller kan oplossen.

 8. Wilfried Binnendijk schreef:

  Ik maak ze trouw iedere week. Prima oefening!

 9. Ton Vroom schreef:

  Iedere week maak ik trouw voor zover mogelijk de” jeugopgave”Maar met opgave 4 -8 Kan iemand misschien mij helpen met opgave 4; diagram 8.Bv Rob Uittenbogaard (jeugdtrainer)

  Kon zwart in zet 4 niet meteen h1(promotie Dame) spelen in plaats van Pd3.Zelf zie ik daar geen fout in..

  graag uw reactie.

  met vriendelijke groet,

  Ton Vroom geenLSG lid

  • Ton Vroom schreef:

   L.S.
   Iedere week verschijnen er op maandag nieuwe diagrammen/ opgaven.Verschillende malen blijkt dat pas op dinsdag plaats te vinden. Kan daar ook misschien zorg voor worden gedragen dat dit wel op maandag(vroeg..!)gebeurt.Ik weet niet wie daar voor zorg draagt.

   Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*