Clubavond dinsdag 10 april 2018; Stap 1 in het zonnetje; Melissa komt eens kijken.

Op dinsdag 10 april 2018 was de clubavond weer vol verrassingen.

In Stap 1 was het tijd om alle kinderen in het zonnetje te zetten. Op grond van deelname aan het 4-tallentoernooi in Voorschoten en de Grand Prix in Voorhout kregen onze kinderen een verrassing: een aanmoedigingsprijs!!!

vlnr: Diederik, Julian,meester Henk, Acadia, Lina, Mylo, Ilya en Joël

Meester Henk geeft over de les aan:

De deelnemers waren al op de hoogte dat er tegen half acht een presentje zou worden overhandigd. Tot die tijd waren de deelnemers rustig en kon ik les geven, het laatste half uur was eigenlijk veel te onrustig.

Aangezien enkele deelnemers aan het schoolschaaktoernooi voor kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 zouden meedoen, werd hierop de les ingericht. Het vijfde De Zwaluw/LSG schoolschaaktoernooi stond voor de woensdagmiddag erop gepland. Via het demonstratiebord kwam er een uitleg voor een gezonde partijopzet. De drie gouden regels werden hierbij behandeld. Het midden van het schaakbord vormt het hart van de strijd, en is daarom erg belangrijk. Bij de opening plaatsen we een pion in het centrum en bezetten hierdoor het midden van het schaakbord. We gebruiken niet alleen pionnen tijdens het spel, maar gebruiken alle stukken. Daarom brengen we Paarden en Lopers in het spel, ze moeten natuurlijk wel naar een veilig veld gespeeld worden. Hierna kunnen we de Koning naar een veilig gedeelte van het schaakbord brengen. De rokade is hiervoor de gebruikelijke zet. Een zet waarbij zowel de Koning als een Toren in één zet verplaatst worden. De Koning komt veilig achter zijn pionnen te staan en tegelijkertijd neemt de Toren vanuit de hoek van het bord deel aan het spel. Dit noemen we de drie gouden regels. Eén: pion in het centrum plaatsen. Twee: stukken in het spel brengen. Drie: Koning in veiligheid brengen.

Verwerking van de les.

De deelnemers oefenden de gouden regels in hun eigen partijtjes.

Tegen half acht werden de deelnemers onrustig en vroegen meermaals “hoe laat is het?” of “komt meester Rob nog?”. Gelukkig kwam meester Rob en gaf hij uitleg waarom hij presentjes ging uitdelen. De deelname aan diverse toernooitjes leidde nog niet bij iedereen tot het winnen van prijzen. Maar, benadrukte meester Rob, het durven deelnemen en de strijd durven aangaan is opmerkelijk. Dit moest beloond worden. Vandaar de aanmoedigingsprijzen. Alle deelnemers waren er zichtbaar verguld mee!

In Stap 2 is meester Eelco begonnen met het noteren van de zetten. Eerst de uitleg en vervolgens begonnen met het noteren bij het maken van de opgaven uit het werkboek.

In Stap 2+ is meester Justin verder gegaan met het Hoofdstuk Materiaal winnen. Op gaven nagekeken en verder afgemaakt. Leuk is het om te vermelden dat Guusje haar vriendinnetje Melissa had meegenomen om eens sfeer te proeven. Zij heeft Stap 2 al doorlopen. We hopen je ondanks het korfballen weer terug te zien!!!

Om 19.00 uur startte de interne. Vooraf werd er geklapt voor meester Edwin, die zaterdag met zijn Team LSG 1 Kampioen van Nederland was geworden. Daarna werd er weer hard gestreden en deed een ieder er een extra kampioenschepje boven op.

Guusje-Sander: een leuk duel

Een daverende verrassing was de zege van Tijmen tegen Baruch.

mooi gedaan Tijmen!

Ilya was op grond van zijn prestaties in de GP naar Stap 2 gepromoveerd. Dus mocht hij voor het eerst met de “grote kanonnen” meespelen.

Melissa-Ilya: 2 nieuwkomers in de interne

Jakob-Lucas

Lukas-Luca; een pittig duel

Luca blijft door zijn overwinning in het spoor van de koploper!

concentratie bij Benjamin en Sander

Guusje en Constantijn; meester Edwin kijkt toe.

Elliot joeg meester Rob door zijn klok

David met een d tegen Davit met een t was ook leuk. David met een d trok aan het langste eind en blijft met 2 volle punten voor op Elliot en Luca fier aan kop. Jakob, Sander, Baruch en Lukas loeren naar het podium.

De uitslagen:

2e helft interne LSG seizoen 2017-2018

Results of Round 12

 

Bd White Black Results
1 Davit Hovsepyan David Tan 0 – 1
2 Lukas van Dorp Luca Bedaux 0 – 1
3 Baruch van Rijn Tymen Meijerink 0 – 1
4 Jakob Hooglander Lucas Hoogeveen 1 – 0
5 Guusje van Oel Sander Hankel 0 – 1
6 Constantijn Ledderhof Benjamin van Haastert 1 – 0
7 Melissa Ilya 1 – 0

Tot dinsdag.

Meester Rob