Jonas Tolenaar zet opmars voort

Dinsdag 11 juni bracht de LSG/jeugdclub-avond veel schaakvreugde en enthousiasme.

In Stap 1 geeft meester Henk aan:

De vader van Julian heeft met hem een proefexamen geoefend. “Hij zou het moeten kunnen. Pat en schaakmat geeft nog problemen, maar de rest moet mogelijk zijn.”

Met de onverwachte aanloop van leerlingen besloot meester Henk direct op bovenstaande opmerking in te spelen. De instructie voor vanavond betrof Pat en schaakmat. Iedereen deed mee. Gevorderden, tussengroep en beginners.

Een eenzame Koning stond midden op het demobord. “Naar hoeveel hokjes kan de Koning bewegen?” “Negen. Acht.”, klinkt het. De bereikbare hokjes worden voorzien van rode magneten. We tellen acht rode magneten. Ver van de Koning plaatst meester Henk een vijandige Toren, een rij boven de Koning. “Hoeveel vluchtvelden neemt de Toren van de Koning af?” Drie. Er verdwijnen drie rode magneten van het demobord. Meester Henk pakt een vijandige Dame. “Waar willen jullie de vijandige Dame plaatsen, zodat er opnieuw drie vluchtvelden van de Koning worden afgenomen?” “H3”. Dat is goed. “A3”. Dat is eveneens goed. De Dame wordt op A3 geplaatst en er verdwijnen weer drie rode magneten van het demobord. “Er blijven nog twee rode magneten over.” Meester Henk houdt een vijandig Paard in de lucht. “Waar moet het Paard staan om de laatste vluchtvelden van de Koning af te nemen?” “D6”, klinkt het direct. Bijna gelijktijdig klinkt er vanuit een andere hoek, “D2”. Beide hokjes zijn inderdaad correct. Het Paard wordt op D2 geplaatst en de laatste twee rode magneten verdwijnen van het demobord.

De Koning staat niet schaak, de Koning kan niet bewegen en de Koning heeft geen andere stukken meer om mee te bewegen. Het is pat. “Pat.” Dat hadden de leerlingen al luidkeels laten horen.

Goed, het is pat. Dan is de stap naar schaakmat niet zo groot meer. Èn de acht vluchtvelden van de Koning blijven afnemen èn de Koning schaak geven. Meester Henk houdt ditmaal een Pion in de lucht. “Waar moet deze staan? Om schaakmat te geven.” “E3”. Inderdaad, E3 is het goede veld. “Is C3 ook een goed veld? De Koning staat immers schaak.” “Nee. De Koning heeft dan vluchtvelden. De hokjes D3 en E3 zijn dan vluchtvelden.”

Meester Henk is tevreden. Ze begrijpen het. Nu hopen dat ze het blijven onthouden.

Na de instructie gaan Hidde, Saleh en Elyas naar de interne competitie. Makaio komt binnen met zijn proefexamen. Meester Henk bespreekt het nogmaals met hem. Abel en Mia gaan naar meester Rob. Deze bespreekt nog eens de moeilijke opgaven van het proef-examen.

De avond werd afgesloten met het spelen van partijtjes. Op het allerlaatst spelen Julian en Salah samen tegen Makaio en Elias. Samen tot een zet komen, overleggen. Het gaat goed, de leerlingen houden aandacht.

Makaio en Elias winnen uiteindelijk in een leuke aanvalspartij. Het eindigt met het geven van schaakmat.

Een leuke les!

In Stap 2+ heeft meester Eelco ook nog eens de moeilijkere opgaven van het proef-examen besproken.

In Stap 3/3+ geeft meester Edwin aan:

David van stap 3+ was er helaas niet, maar verder was iedereen present. We hebben nog een laatste oefening gedaan voor het tweede proefexamen van volgende week.

We gingen proberen om 2 toetsbladen (23 opgaven) te maken in 1 uur. Tussendoor hadden we natuurlijk de interne. De toetsbladen zijn net wat moeilijker dan het echte examen omdat er niet bij staat wat het onderwerp is en je moet dus zelf uit zien te vinden wat je moet doen. Toch ging dat over het algemeen best goed.

Twee belangrijke conclusies:

  1. Het is belangrijk om het tempo erin te houden. Blijf niet te lang stil staan bij een opgave als je hem niet ziet. Je kunt later – als je klaar bent en tijd over hebt – nog terug komen bij die opgave en de stelling opzetten.
  2. Maar je moet het ook weer niet te snel willen doen waardoor je de opgaven fout maakt… Controleer altijd goed of je tegenstander nog wat kan doen na de zet die jij hebt opgeschreven.

Het eerste proefexamen ging al erg goed en ik weet zeker dat het dit keer ook zal lukken zodat we allemaal op 2 juli examen kunnen doen!

Tijdens de interne competitie maakten de 3 koplopers Lukas van Dorp, Sander Hankel en Tobias Persson geen fout door hun partijen winnend af te sluiten.

voor: Hidde-Jakob;achter: Sander-Boris

Lucas H. -Tobias

Jonas Tolenaar is de laatste weken met een indrukwekkende opmars bezig. Dit keer verschalkte hij Elliot, die ook hooggeplaatst is.

Jonas (R) verlaat Elliot

Ook een opvallende verrassing was de winst van Kaya tegen Ilya!!!

Ilya-Kaya een ware kraker!; links: Acadia-Sieger

ook Diana houdt haar goede vorm tegen Benjamin; achter: Karsten speelt een mooie partij tegen Constantijn

Davit  (links/wit) stopt winnende serie van Saleh; Elyas gaat vrolijk door met scoren en pakt winst tegen Guusje

Baruch pakt een halfje tegen Lucas v.d. Berg

2e helft LSG jeugd seizoen 2018-2019

Results of Round 18

 

Bd White Black Results
1 Lukas van Dorp Tijn Wessels 1 – 0
2 Jonas Tolenaar Elliot Karamoy 1 – 0
3 Sander Hankel Boris Trines 1 – 0
4 Lucas Hoogeveen Tobias Persson 0 – 1
5 Baruch van Rijn Lucas van den Berg ½ – ½
6 Ilya Sigida Kaya Elewout 0 – 1
7 Karsten van Dorp Constantijn Ledderhof 1 – 0
8 Benjamin van Haastert Diana Chitimia 0 – 1
9 Davit Hovsepyan Saleh Tleis 1 – 0
10 Hidde Brouwer Jakob Hooglander 0 – 1
11 Acadia Keijzer Sieger Pols 0 – 1
12 Elyas Guusje van Oel 1 – 0

 

Dinsdag 18 juni volgt het 2e proef-examen. Zaterdag 22 juni Jeugd GP Alphen a/d Rijn en NK scholenschaak Groepen 3,4 en 5 in Utrecht/Leidse Rijn. Hier doen Hidde en Elyas mee namens de Montessorischool Oegstgeest.

Groeten/meester Rob