Benjamin op Nationale Pupillendag


Op zaterdag 29 juni werd de Chessity Nationale Pupillendag 2019, het Nederlands kampioenschap schaken voor F-, G- en H-pupillen (6 t/m 9 jaar), gehouden in Meppel. Omdat Benjamin van Haastert het regionale Pupillenkampioenschap had gewonnen, mocht hij voor het eerst aan een echt NK meedoen.

Benjamin op de foto bij binnenkomst

Het toernooi werd voor de 3e en laatste keer in Meppel georganiseerd. Volgend jaar zal het naar alle waarschijnlijkheid in Maastricht worden gehouden. De organisatie was perfect geregeld. Bij binnenkomst kreeg iedereen een mooi T-shirt en werd er een foto gemaakt die later gebruikt zou worden voor een leuke herinnering. Verder kreeg iedereen een button met zijn of haar naam erop in een kleur die overeenkwam met de categorie waarin je speelde. Elke categorie (F,G en H) had een eigen speelzaal en voor de topborden – die live werden uitgezonden – was er nog een aparte zaal. Ook voor de ouders was er meer dan genoeg ruimte in de aula zodat de schakers in alle rust hun partijen konden spelen.

Er was ook een uitgebreid randprogramma zodat kinderen en ouders zich geen moment hoefden te vervelen. Voor de kids waren er diverse wedstrijden (toernooipuzzel, kleurwedstrijd, raad de stukken) en lagen er overal Donald Ducks om te lezen. Er kon simultaan worden geschaakt tegen Fries kampioen Migchiel de Jong en er was een signeersessie met schrijfster Joyce van der Meijden van het spannende jeugdboek Simon de Schaker – Oma’s schat. Vlak voor de prijsuitreiking was er nog een spetterende voorstelling van kindercircus Okidoki. Daarnaast waren er voor de ouders nog diverse workshops en werd ’s middags natuurlijk de wedstrijd van de Oranje leeuwinnen tegen Italië op groot scherm uitgezonden.

Benjamin viel met zijn neus in de boter en mocht de 1e ronde al aan één van de liveborden plaats nemen. Hij mocht met zwart tegen Oscar Zecha die als 3e geplaatst was en uiteindelijk gedeeld 2e zou worden. Benjamin verloor in de opening een pion maar vocht daarna als een leeuw en was uiteindelijk als allerlaatste klaar. Het lukt net niet om remise te maken in het eindspel. Het viel me op dat hij in ieder geval goed over al zijn zetten nadacht en niet te snel speelde.

Benjamin aan de liveborden tegen Oscar

In de volgende ronde was hij dat waarschijnlijk even vergeten en speelde hij veel te snel tegen Luuk de Kler. Met wit won Benjamin al snel twee pionnen en leek hij makkelijk te gaan winnen. Hij viel een toren aan en toen Luuk deze niet weg haalde, had Benjamin toch even goed moeten kijken welke truuk de zwartspeler had bedacht. In plaats daarvan werd vrijwel direct de toren gepakt waarop zwart De6xa2 mat uitvoerde… Jammer en een beetje onnodig. Gelukkig liet Benjamin zich niet kennen en wist hij de volgende twee partijen allebei te winnen! De twee meisjes Bregje Roebers en Neva Renner moesten het allebei afleggen en zo had Benjamin zijn eerste punten op een NK binnen.

In ronde 5 moest hij met zwart tegen David Formanoy die met zijn rating van 495 toch wat te sterk bleek. In de volgende ronde wist Benjamin met wit wel toe te slaan tegen Mon Le die met een rating van 402 op papier toch wat sterker was. We hadden afgesproken dat Benjamin op zijn handen zou gaan zitten zodat hij niet te snel een zet kon doen en dat werkte heel goed. In een gelijkstaand middenspel wist hij zijn tegenstander langzaam te overrompelen en kwam zo weer op 50%.

Benjamin overdenkt zijn zet

Helaas werd het toernooi afgesloten met een nederlaag. Tegen Enhao Smit won hij in de opening al snel een stuk en zag het er goed uit. Zijn dame was alleen wel een beetje vroeg in het spel gebracht en kwam dan ook in de problemen. Toen Benjamin een tweede stuk dacht te winnen, ging zijn dame dan ook verloren en wist hij het verlies niet meer te voorkomen.

Benjamin kijkt zijn tegenstander vertwijfeld aan en lijkt te beseffen dat hij gaat verliezen

Toch 3 punten en een topdag!

Al met al is 3 uit 7 toch een zeer knap resultaat voor de eerste keer. Een hele leuke en leerzame ervaring dat zeker smaakt naar meer. Uitslagen, standen, verslagen en meer foto’s zijn te vinden op de toernooiwebsite.