Abel viert zijn verjaardag op de LSG-clubavond

Afgelopen dinsdag 4 februari had een feestelijk tintje op onze LSG/Jeugd-clubavond.Abel (Stap 2/meester Chris) wilde zijn verjaardag doorbrengen met zijn clubgenootjes. Hij trakteerde onze kinderen na afloop van de interne op heerlijke chocolade verrassingen. Van harte gefeliciteerd nog met deze heuglijke dag!

Abel was het middelpunt van de avond

Eerst nog even de lessen.

Meester Eelco geeft over Stap 3 aan: “vandaag gezamenlijk de toets van vorige week nagekeken. Zoals eerder gezegd: het blijft moeilijk om de opgaven op te lossen als het thema er niet bijstaat!!! Na de interne hoofdstuk 11 “de opening” nog gedaan. Meer achtergrond over het hoe en waarom je de stukken in het spel brengt. Bij dit hoofdstuk zitten geen opgaven dus een mooi moment voor een aantal kinderen om de achterstand weg te werken. T/m blz 36 in het werkboek moet af zijn.”

de toets wordt nagekeken in Stap 3

In Stap 3+ geeft meester Edwin aan:

“Iedereen was er vandaag en we begonnen meteen met een leuke opdracht. Er moest een stelling op het bord worden gezet waarbij één pion zo veel mogelijk verschillende zetten kon doen. Een beetje puzzelen leverde al snel goede vragen op. “Mag je ook promoveren?” Uiteraard, dat is immers een pionzet. Sander kwam als eerste met 12 (!) verschillende zetten en dat klopt. Een pion hoeft namelijk niet te promoveren tot dame. Er kan ook een ander stuk worden gekozen zoals een toren, paard of loper. Dit noemen we minorpromotie.

Aan de hand van wat voorbeelden hebben we gezien waarom het handig is om soms niet automatisch tot dame te promoveren. Met een paard kon je bijvoorbeeld meteen een vork geven. Vaak was het ook zo dat we pat moesten voorkomen. We zagen hele leuke motieven voorbij komen.

De zoekstrategie is makkelijk. Er moet worden gepromoveerd en je moet alle mogelijkheden nagaan en ontdekken wat de voor- en nadelen zijn. Op basis daarvan kies je dan de juiste zet.

Na de interne zijn we in het werkboek aan de slag gegaan om te oefenen. Het huiswerk is beide werkbladen die horen bij het onderwerp minorpromotie”.

Voor aanvang van de interne zongen we met z’n allen voor Abel: “Lang zal hij leven, lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria”. Daarna de overgang naar de absolute stilte van de interne.

voorgrond: Ilya (wit)-Mats

Diana blijft in de achtervolging van Lukas. Vandaag wint zij van Saleh.

Diana-Saleh

Koploper Lukas beleefde een benauwde avond. Runner up Jonas wist met zwart een stuk voor te komen. Met gedegen spel en combinatoir vermogen wist hij de witte stelling verder in het nauw te drijven. Een verrassing leek in de maak. Lukas bleef zich verweren en wist op een open lijn een dubbele toren te realiseren. Even later was al het voordeel van zwart verdampt en weer even later trok Lukas de partij naar zich toe. Jonas besefte hoe dicht hij bij de overwinning was geweest. Hij was ontroostbaar. Kop op!!! Goed gespeeld Jonas. Hier kun je mee door a.s. zaterdag op het PK C!!!

het had zo maar andersom kunnen zijn: Lukas-Jonas

Nog zo’n interessant duel was KuoKuo-Elliot. De twee kemphanen waren aardig aan elkaar gewaagd met een wisselend spelbeeld.

KuoKuo-Elliot: in tijdnood werd tot remise besloten

Kaya (hoofdpijn vrij) pakt de zege tegen Thijs

Benjamin was oneven en nam het op tegen meester Chris.

Benjamin legt meester Chris het vuur aan de schenen

Sander wint van Boris

Karsten (wit)-Lucas: pittig gevecht

De stand aan kop: 1. Lukas: 7 punten; 2. Diana: 5 punten; 3. Elliot: 4,5 punten 4 t/m 9: 6 spelers met 4 punten.

 

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 2e helft

Results of Round 7

 

Bd White Black Results
1 Lukas van Dorp Jonas Tolenaar 1 – 0
2 Diana Chitimia Saleh Tleis 1 – 0
3 Kuokuo Li Elliot Karamoy ½ – ½
4 Ilya Sigida Mats Vermeer 1 – 0
5 Sander Hankel Boris Trines 1 – 0
6 Karsten van Dorp Lucas Hoogeveen 1 – 0
7 Kaya van Elewout Thijs van Duijn 1 – 0
8 Davit Hovsepyan Elyas Nyoto 0 – 1
9 Constantijn Ledderhof Tobias Persson 0 – 1
10 Sieger Pols Tijn Wessels 0 – 1
11 Makaio den Os Christiaan van Beek 1 – 0
12 Baruch van Rijn Abel van der Zwet 1 – 0

Groeten/meester Rob