4 Proef-lessers leden zich aan als nieuw Jeugdlid LSG

Dinsdag 26 september 2018 was een memorabele avond. Maar liefst 4 kinderen meldden zich na genoten proef-lessen aan als nieuw LSG-Jeugdlid.

3 kinderen in Stap 1 bij meester Henk.

Saleh en Mats gebroederlijk naast elkaar zijn nieuw lid geworden

En wat de denken van Dhruv:

Dhruv als nieuwe aanwinst; Anand in pocketformaat

In Stap 2 werd definitief LSG-Jeugdlid Lucas van den Berg.

Ilya-Lucas van den Berg; Lucas hier in actie tijdens de interne

Wij wensen Saleh, Mats, Dhruv, Lucas en hun familie een ontzettend fijne en sportieve schaaktijd toe bij LSG-Jeugd!!!

Meester Henk geeft over de les in Stap 1 aan:

“Oriëntatie van de les.

Aan de deelnemers gevraagd welke sport ze naast het schaken ook leuk vinden om te beoefenen. Voetballen, judo en zwemmen komen naar voren.

Aan de deelnemers gevraagd welke lekkernij ze het liefst snoepen. Chocolade of speculaas? Speculaas wordt er geroepen.

Zo kun je in het schaakspel ook een voorkeur voor een schaakstuk hebben.

Maar naast een voorkeur voor een schaakstuk is er ook een waarde van een schaakstuk. De schaakstukken kennen elk hun eigen puntenwaarde. De puntenwaarde van de schaakstukken is besproken. De deelnemers konden de waarde van de schaakstukken ook op het white board lezen. Te weten: Pion is één punt, Loper is drie punten, Paard is eveneens drie punten, Toren is vijf punten en Dame is negen punten.

Hierna is de eigenlijke instructie van deze avond gedaan. Het ruilen van gelijke stukken is een gewone ruil. Gelijke stukken hebben gelijke punten. Bij een gewone ruil gaan er geen punten verloren of worden er geen punten gewonnen. We noemen dit ook wel een eerlijke ruil.

Nu wil je in het schaakspel graag punten winnen. Als je bijvoorbeeld een Toren verliest, verlies je vijf punten. Dat wil je niet. Maar als je een Dame wint, win je negen punten. Dat wil je juist wel. Als je tijdens het schaakspel de Toren tegen de Dame kunt ruilen, dan doe je dat. Je wint er namelijk vier punten mee. Zo’n ruil waarbij je punten wint, noemen we een voordelige ruil. Je tegenstander verliest hierbij punten, in dit geval vier punten.

Na de instructie maakten de gevorderden een werkblad “voordelige ruil”. Hierna speelden ze partijtjes.

Mats en Saleh maakten het werkblad snel en vakkundig. Alle opgaven hadden ze goed gemaakt. Saleh behoort zonder meer tot de groep gevorderden. Fijn te weten.

Mees heeft, onder aanmoediging van de meester, vier opgaven gemaakt. Daarna richtte hij zijn aandacht op andere activiteiten. Hij heeft deze vier opgaven goed gemaakt en heeft het niveau. Hij is echter snel afgeleid.

Julian heeft, ook onder aanmoediging van de meester, enkele opgaven gemaakt. Hij heeft er vier goed gemaakt, maar ook twee fout. Dat laatste komt omdat hij zich er niet toe kan zetten eventjes de opgaven te maken. Hij kan het wel, maar wil het meestentijds niet. Ook tijdens een partijtje wil hij wel lang nadenken, “Ik weet niet wat ik moet zetten” verzucht hij dan. De meester moet hem eens wijzen op het feit dat er veel goede zetten zijn, allemaal even goed, en slechts enkele slechte zetten. De slechte zetten moet je niet spelen. Uit de vele goede zetten kies je er gewoon eentje, maakt niet zoveel uit welke. Misschien helpt het hem.

De beginners speelden na de instructie het Puntenspel, onder begeleiding van meester Rob”.

In Stap 2 geeft meester Chris aan: “het eerste half uur het huiswerk nagekeken m.b.t. de dubbele aanval. Iedereen deed flink zijn/haar best. Na de interne hebben we de eerste kennismaking met de penning gedaan. Een eerste oefening heb ik als huiswerk meegegeven voor 2 oktober”.

In Stap 2+  geeft meester Eelco aan: “we hebben vandaag 2e les gedaan over pionneneindspel Hoofstuk 2. Als huiswerk hebben de kinderen blz 10&11 op gekregen”.

In Stap 3/3+ geeft meester Edwin aan:

“In stap 3 hebben we de les over de aftrekaanval afgemaatk. Het aftrekschaak en aftrekdubbelschaak stond centraal. Het leuke van een dubbelschaak is dat de koning altijd moet zetten. Maar het is niet altijd goed om een dubbelschaak te geven. Je moet goed kijken wat de verdedigende partij na jouw zet nog kan doen. Twee belangrijke begrippen kwamen weer terug: jagen en lokken. Met een aftrekschaak kun je de vijandelijke koning soms naar een veld jagen om hem daarna mat te zetten. Dat kan ook door hem te lokken!

Huiswerk voor 2 oktober is blz 6 en 7 waarin het jagen en lokken wordt geoefend.

David gaat in stap 3+ als een speer door zijn werkboek. Dat is goed nieuws waardoor we straks meer tijd hebben voor de moeilijke onderwerpen zoals mobiliteit”.

Bij de interne was er de broederstrijd Karsten/Lukas, welke alle aandacht trok. Immers het ging wel om de koppositie. Lukas van Dorp trok uiteindelijk aan het langste eind en is nu trotse lijstaanvoerder geworden.

sportief duel: Karsten (w)-Lukas (z); op de achtergrond Elliot-Benjamin

Een spannend duel was ook Jakob-Davit. Uiteindelijk werden hier de punten eerlijk verdeeld.

Guusje-Diederik; Diederik draait prima mee; Guusje pakte de zege; achter: Lina-Sander

 

Diana bood goed partij tegen de kampioen van vorig seizoen David; achter: Constantijn-Acadia

Vico-Baruch

Tijn-Tobias (z)

Tijn heeft de smaak al flink te pakken. Zelfs na afloop speelde hij nog een vluggertje tegen meester Chris.

De uitslagen:

1e helft LSG jeugd seizoen 2018-2019

Results of Round 4

Bd White Black Results
1 Karsten van Dorp Lukas van Dorp 0 – 1
2 Jakob Hooglander Davit Hovsepyan ½ – ½
3 Ilya Sigida Lucas van de Berg 1 – 0
4 Elliot Karamoy Benjamin van Haastert 1 – 0
5 Vico van Hout Baruch van Rijn 0 – 1
6 Diana Chitimia David Tan 0 – 1
7 Lina Abdales Sander Hankel 0 – 1
8 Constantijn Ledderhof Acadia Keijzer 1 – 0
9 Tijn Wessels Tobias Persson 0 – 1
10 Guusje van Oel Diederik Muijen 1 – 0

 

Dinsdag 2 oktober is er gewoon schaken!!! van 18.30-20.00 uur.

Groeten/meester Rob