Jan-Willem de Jong winnaar Snelschaken seizoen ’13-’14

Hoewel Ivo Wantola zoals al eerder beschreven dinsdagavond de hele zaal een pak op haar billen gaf, is het Jan-Willem de Jong die het snelschaaktoernooi over 4 rondes heeft gewonnen. De eindranglijst wordt bepaald door de 3 beste resultaten van in totaal 4 snelschaakavonden bij elkaar op te tellen. De ranglijst ziet er dan als volgt uit:

  Naam Punten (uit 48)
1 Jan-Willem de Jong 42,5
2 Ivo Wantola 40,5
3 Arthur Pijpers 39,5
4 Raoul van Ketel 34,5
5 Rudy van Wessel 30,5

Toch eerst nog even terug naar dinsdagavond. Allereerst dank aan Vincent Schenkelaars voor het indelen en de wedstrijdleiding. 16 potjes op 1 avond is geen sinecure, maar sinds de nieuwe laptop is het risico op een totale fall out een stuk kleiner! Het probleem bij snelschaken is alleen wel dat er weinig over te zeggen is. Goed, Pietje deed het relatief wat beter dan Jantje en vooral Henkie verraste met 2 zeges op Klaasje en Jantje, maar het was maar vluggeren. Net als bij het echte vluggeren, de voldoening is kort en  krachtig, maar evensnel weer vergeten.

De TPR van Ivo Wantola was indrukwekkend. Na hem voldeed bij iedereen net wel of net niet aan de verwachtingen. Alleen Frank Korving had een aardige ‘overscore’, idem dito Quirinius van Dorp, al weet menigeen dat vluggeren hem redelijk goed past. 

Dat de eindoverwinning ‘overall’ naar Jan Willem de Jong is gegaan is geheel terecht. Ook Jan-Willem won 1 avond met 15,5 uit 16 en hij werd 2x 2de. Arthur Pijpers won de eerste 2 avonden maar zijn puntenaantal over 3 toernooien was net wat lager.

Tot slot nog een aantal voorstellen om het snelschaken volgend jaar nog leuker te maken:

1) Noteren is verplicht tot 5 seconde voor het einde (reden: dan kunnen we de partijen beter analyseren)

2) Computerhulp wordt toegestaan

3) Elke speler krijgt een joker: op 1 moment in de partij mag je die inzetten en mag je 2 zetten in 1 beurt doen.

4) Wantola en De Jong starten standaard (met wit en zwart) met de f-pion minder

5) Het hardop zingen van liederen tijdens de partij wordt aangemoedigd

Ik realiseer mij dat deze regels ingrijpend zijn, maar net als in de schaatswereld waar men ook alles overhoop wil gooien, kunnen wij niet achterblijven met vernieuwingen.

 

2 reacties op “Jan-Willem de Jong winnaar Snelschaken seizoen ’13-’14

  1. Leuk verslag weer! Frans heet trouwens Frank! 😉 De “echte” Frans had in mijn ogen een zeer onterechte underscore. Ik zag hem in diverse partijen waaronder die van ons vaak door z’n vlag gaan in betere stellingen!De laatste hebben we gelukkig op remise kunnen houden ook al was dat zelfs niet echt verdiend..Maar ja, het blijft vluggeren, wellicht dat bovengenoemde vernieuwingen tot betere resultaten kunnen leiden!;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*