Jan Tolenaar overleden

Jan Tolenaar, Noteboom 2020 (foto Harry Gielen)

Volkomen onverwacht is zaterdag 14 november ons lid Jan Tolenaar overleden. Jan is 66 jaar geworden. Hij was bijna zijn hele leven lid van LSG.

Jan werd lid in 1971, nadat hij al enkele jaren bij Palamedes had gespeeld. In de beginperiode was hij zeer actief, later kreeg biljart nogal eens de voorkeur. De laatste jaren was Jan weer veelvuldig op de club. Als teamleider van LSG B. En ook als trainer bij LSG Jeugd.

Opnieuw verdwijnt er een markante man uit ons midden. We zullen hem vreselijk missen.

21 reacties op “Jan Tolenaar overleden

 1. Ik ken Jan net zolang als dat hij lid is geweest. Rustige knaap, werkte net als ik in de ICT. Hij een Modula 2 fan met een passie voor het vak. Dat had hij ook voor schaken, voor eindspelen en het opslaan van een schaak-stelling in zo min mogelijk bits.
  Ik ga onze jaarlijkse gesprekken op het Noteboom Toernooi node missen.
  Jan rust in vrede.

 2. Moge hij rusten in vrede. Hij heeft een interessant vraagstuk achtergelaten, lees ik bij Harm (hoeveel bits). Ter nagedachtenis aan hem, heb ik hierover met een paar clubgenoten van gedachten gewisseld. Ik kom vooralsnog op 265 bits, wat een maximum zou moeten zijn voor alle mogelijke legale en illegale stellingen. Maar mijn goede vriend E. meent dat het korter moet kunnen. Jammer dat ik het Jan nu niet meer kan vragen.

 3. Hier schrik ik echt van. Ik ken Jan al sinds onze jeugd. Een bijzonder sympathieke en sportieve vent. Sterkte voor zijn nabestaanden

 4. Beste LSG-ers,
  Dit is een berichtje van Monica, de zus van Jan. Door hem beschouwd als het domme blondje, omdat ik weinig heb meegekregen van het schaken. In onze jeugd had hij weinig geduld om dit spel aan zijn kleine zusje uit te leggen namelijk.
  Zijn dood was volkomen onverwacht en we moesten bedenken hoe we zijn netwerk konden informeren. We zijn heel blij dat het gelukt is om jullie te bereiken.
  Wat fijn om de reacties te lezen en te merken hoe jullie hem waardeerden.
  Dit helpt!

  Gelukkig is er nog Jonas Tolenaar, ons achterneefje. Hij treedt heel graag als jong LSG-lid in de voetsporen van zijn beminde en illustere oud-oom Jan.

  We herdenken Jan vrijdag in beslotenheid en kunnen jullie daarom niet uitnodigen. Heel jammer.
  Monica, mede namens broer Paul.

  • beste monica en paul,
   toen ik zondagavond dit bericht zag heb ik het vermeld in
   de (besloten) nieuwsgroep van de bridgeclub pas waarvoor
   jan in het oprichtingsbestuur zat en waarvan hij de eerste
   wedstrijdleider was. meerdere leden van die tijd hebben
   gereageerd in woorden van gelijke strekking als hierboven.
   zelf leerde ik jan eind jaren ’80 persoonlijk kennen bij lsg,
   toen hij een paar seizoenen weer aan de interne deelnam, en
   kwam hem begin jaren ’90 weer tegen bij het bridgen. niet lang
   daarna zou hij daarmee stoppen en wat later ik met schaken.
   altijd als we elkaar toch tegenkwamen was er een groet of
   gesprekje, voor het laatst op de oudledenavond n.a.v. 125
   jaar lsg. de waarschijnljke volgende gelegenheid ging door
   covid niet door, 40 jaar pas kon in juni niet worden gevierd.
   aldert westra hoekzema
   ps. wellicht dat jullie de “conversatie” kunnen inzien via
   secretaris Pelikaanhof All Stars
   https://9029.bridge.nl/

 5. Jan was een heel goede vriend. Wij hebben vele jaren lang wekelijks Wing Chun Kung Fu getraind, bij één van ons twee thuis. Daarnaast natuurlijk ook geschaakt, en veel over computers gepraat. In het verdere verleden gingen wij samen naar schaaktoernooien.

  Helaas heb ik hem een tijd niet gezien vanwege Covid-19.

  Ik zal hem missen.

 6. Ik ken Jan vanaf het moment dat hjj lid werd van LSG. Hij was altijd zo vrolijk en had altijd olijke opmerkingen. Hij relativeerde wat er gebeurde. Ik zal hem missen.
  Arthur Schuering

 7. Wat een onverwacht heengaan… Jan was een ijzersterke positionele schaker met wie het ook aan de bar goed vertoeven was waarbij het niet alleen over schaken hoefde te gaan. Zo heeft hij mij ooit een Wing Chung stoot gedemonstreerd waarbij ik mijn gezicht in de plooi hield, maar daarna wel een kleine week met een pijnlijk middenrif rondgelopen heb! De laatste tijd zagen we hem vaak bij jeugdactiviteiten met zijn achterneefje. Dat vond hij de laatste tijd denk ik nog leuker dan zelf schaken. We gaan zijn vriendelijkheid en vrolijkheid missen. Veel sterkte voor de familie!

 8. Heb Jan in 1971 leren kennen toen hij lid van LSG werd. We kwamen elkaar nog regelmatig tegen omdat zijn hardloop – en racefiets routes door mijn straat liepen. We konden elkaar echter ook in bijv. Hoek van Holland op de racefiets tegenkomen. Zeker de laatste 20 jaar leefde hij erg gezond en had een beresterke conditie. Een stuk LSG-historie (hij schreef vroeger veel voor het clubblad) is met hem heen gegaan.

 9. Kennis nemen van het overlijden van Jan is stevig slikken en een groot verlies. Na het overlijden van Alexander Munninghoff en Ik Oei nu een derde oude strijdmakker binnen een jaar die ons ontvalt. Jan was wel de laatste waar ik dit van zou verwachten. Sportief op vele fronten,relaxed, altijd goed gemutst en goed voor een relativerende grap. En immer geinteresseerd in mijn wielerwedervaardigheden dan wel juridische kwesties. Juist voordat ik mijn eigen schaakactviteiten op het allerlaatste pitje zette had ik hem nog enthousiast gekregen voor een rentree bij de club. En toen ik zelf weer actiever ging spelen deed het mij altijd veel deugd om hem als een van de laatste oudgedienden op de club en aan de bar te treffen. Tevergeefs poogde ik hem eind augutsus als partner voor het laatste kroeg en loper gebeuren te strikken; hij had andere verplichtingen Dat mooie aandenken is er dus niet van gekomen. Wij zullen Jan in het after Covid tijdperk node op de club missen.

 10. Gisterenmiddag hoorde ik van Leon Konings het trieste bericht van het overlijden van Jan. Vooral tijdens onze gezamenlijke studietijd in Leiden begin jaren ’70 was Jan een goede en betrouwbare vriend, waar ik veel tijd mee heb doorgebracht. Schaken, bridgen, pokeren, samen cryptogrammen maken en tafeltennissen waren zo de bezigheden, steeds gelardeerd met de droge humor van Jan. Later, vanaf 1982, waren we jarenlang teamgenoten in LSG1 en hebben samen de opkomst van dit team meegemaakt. Heel veel goede herinneringen dus. Jammer genoeg was ik Jan de afgelopen jaren uit het oog verloren, zo gaat dat soms. Ik wens de nabestaanden en LSG veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

 11. Ach nee, ik schrok wel toen ik het hoorde. Zo’n vriendelijke en gezellige man, bruisend van levenslust. Je gaat er toch niet vanuit dat hij opeens overlijdt. Dag Jan, rust in vrede.

 12. In 1972-3 speelden wij in het laagste tiental, LSG 6, hij aan 1 en ik aan 2. Na de clubavond snelschaakten wij vaak bij mij thuis. Rond 1975 brak Jan ineens door in het Open NK, wat hem een plek in LSG 1 opleverde Ik zie hem nog zitten kort erna in een uitwedstrijd tegen VAS/ASC 1 aan bord 2, Hans Ree-Jan Tolenaar (1-0) en in de analyse waarin Ree hem respectvol bejegende. Jan ging helaas niet door, ging graag bridgen en biljarten. Ik zag hem niet vaak meer. Toen ik een klasgenoot van de lagere school bezocht bleek hij in zijn riante tuinhuis aan de Oude Rijn veel met Jan te biljarten. Hij vertelde mij dat Jan een kind onder het ijs vandaan gehaald had. JT, jongen, je ruste in vrede.

  • Beste allemaal, heel erg geschokt door het overlijden van Ruud Dobbelaar, Jan Tolenaar, Peter vd Boogaard en Wilfried Binnendijk. Allemaal mensen die ik goed gekend heb en waar ik hele goede herinneringen aan heb. Veel lol mee gehad. Helaas kom ik dat nu pas te weten omdat ik Ruud wilde spreken en zijn telefoonnummer niet meer bleek te bestaan. Bij hun allemaal had ik graag de nabestaanden een hart onder de riem gedrukt of naar de uitvaartdienst gegaan. Kunnen jullie dit soort bericten voortaan niet per mail aan alle leden sturen? Greetz, Gerard Vink

   • Beste Gerard, hartelijk dank voor je vriendelijke reactie nav het overlijden van mijn lieve broer Jan. Ook al is het bijna drie jaar geleden; we missen hem nog steeds heel erg. Het is fijn om te weten dat zoveel LSG leden goede herinneringen aan hem
    bewaren!
    Monica

 13. Beste Monica, ik heb Jan vooral in de jaren 80 en 90 ven de vorige eeuw gekend. We gingen dan vaak met een groepje clubgenoten in de zomer buitenlandse toernooien spelen. Jan ging niet altijd mee (biljarten had zijn voorkeur). Maar als hij mee ging, was hij altijd de meest rustige en meest relativerende van ons groepje. Terwijl wij liepen te kankeren keek Jan rustig toe, en vertelde ons daarna wat we beter hadden kunnen doen. Ik weet dat een condoleance na 3 jaar wel erg laat is, maar ik wist het gewoon niet eerder, en Jan was zeker belangrijk voor mij. Een hele leuke en aardige man. greetz Gerard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*