Jammer, Jammer en nog eens Jammer

LSG 2 is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om de sluimerende kampioensambities waar te maken. In de slotminuut van de wedstrijd werd een “zekere” overwinning omgezet in een teleurstellend gelijkspel.
Vanwege persoonlijke omstandigheden werd onze teamcaptain Raoul een uur voor de wedstrijd geconfronteerd met een afmelding van onze student Alexander. Ongeveer 25 telefoontjes later was Rick Derksen gelukkig bereid gevonden om last minute in te vallen (bedankt nog Rick!). Natuurlijk geen optimale start van deze wedstrijd. Zeker als je dan ook nog als team corvee hebt.
Onze tegenstander had een beetje gehusseld met de opstelling. Een aantal sterke jongens gingen onderin zitten en de wat zwakkere broeders werden opgeofferd op de hoge borden. Behalve hun sterspeler Harmen Jonkman, die speelde gewoon op bord 1.
Terwijl ik al snel zelf op bord 1 met zwart aan het zwoegen was (maar daarover later meer), had ik veel vertrouwen in Michiel (bord 2), Stefan (bord 3) en Raoul (bord 4). De overige borden waren in de beginfase nog aardig in balans.
Al snel wist Michiel een winnende stelling te krijgen. In de opening had Michiel niet veel bereikt, maar na zwarts slechte 16..f5 stond hij weer beter. Na 18…Tae8 (beter was 18…Tf6) en 19…Dd8 (al was 18…Tf6 19.Pxh7 Tg6 20. Td1 ook +1) ging het hard.

Raoul zijn partij kende een wat merkwaardig openingsverloop, een soort kruising tussen Leningrader en Stonewall. Na 9…c6 kwam hij met 10.c5! in het voordeel. Toen hij rond zet 20 ook nog een pion mee snoepte was het eigenlijk al over. Toen zijn tegenstander al een kwaliteit en een pion achterstond, ging hij in tijdnood nog een keer in de fout en was het beslist. Zodoende 2-0 voor.
Rick knokte op bord 6 voor wat hij waard was. Zijn tegenstander speelde een variant die hij goed bleek te kennen, terwijl Rick het al snel zelf moest gaan bedenken. Op zet 9 speelde Rick Lg5 in plaats van het kritieke e3. Daarna stond zwart steeds beter. Rick wist zich echter staande te houden en stond op een gegeven moment vrijwel gelijk (korte online analyse van Stockfish). In een spannende tijdnoodfase zag Rick af van het geplande 30. Dxb3. Dat was objectief gezien terecht, maar zwart had het na 30…d3 31 Dc3 best fout kunnen doen. Hij won nu h6, maar het draaide natuurlijk om de oprukkende zwarte d-pion. In een zeer lastige stelling blunderde Rick met het tragikomische Tb4. Zwart dreigde natuurlijk toch al La5. Het is jammer, maar zijn tegenstander bleek in de analyse, zoals verwacht (volgens eigen zeggen van Rick), meer gezien te hebben dan Rick. Zo bracht Santpoort de score weer op 2-1. Zie onderstaand de partij van Rick.


Op bord 3 kreeg Stefan een Moderne Benoni op het bord waarbij hij de kans kreeg om zijn witveldige loper te ruilen tegen het paard op f3. Zwart heeft daarna net wat meer ruimte en dat speelt een stuk makkelijker.
Op de damevleugel kreeg Stefan steeds meer spel met c4 en b5, terwijl het witte tegenspel uit bleef.
In wederzijdse lichte tijdnood won Stefan een kwaliteit en dat was direct genoeg voor de partijwinst.
Zo kwamen we op een zeer comfortabele 3-1 voorsprong. Ik stond op bord 1 nog steeds erg moeilijk maar de stelling van Justin leek me kansrijk en ook Linda en Marcel hoefde in mijn beleving niet te verliezen.
In mijn jeugd speelde ik veel interessante partijen tegen Harmen. Veelal in zijn voordeel moet ik er dan eerlijk bij vertellen. Zelf ben ik bezig om een behoorlijke repertoire wijziging door te voeren. Op de lange termijn gaat dit zeker wat opleveren maar voor nu betekent het nog onvoldoende ritme en inzicht in bepaalde type stellingen en teveel varianten die onthouden moeten worden. Zo wist ik achter het bord de route naar gelijkspel niet te vinden terwijl die uiteraard wel netjes in mijn chessbase file staat. Nu haalde ik een aantal varianten door elkaar waardoor ik de hele partij tegen een vervelend minnetjes zat aan te kijken. Harmen bouwde zijn plusje steeds een beetje uit. Alhoewel ik in tijdnood nog een klein kansje (waardoor de min weer teruggebracht zou worden naar -0,5) mistte, was de nederlaag terecht. Dit bracht de stand op 3-2.
De partij van Justin was zoals gebruikelijk lastig te volgen voor de altijd aanwezige kritische toeschouwers. Toen ik na afloop van mijn partij kwam kijken stond hij inmiddels totaal gewonnen en niet veel later stond de 4-2 voorsprong op het scorebord.
Met alleen Marcel en Linda nog aan het spelen was ik optimistisch. Marcel stond een kwaliteit tegen een pion voor maar zwart had voldoende compensatie. Bij Linda zag het ongelijke lopeneindspel er erg remiseachtig uit.
Bij Marcel zag het er aardig uit maar hij had zijn tegenstander onnodig de damevleugel gegeven. Met stug verdedigen kwam Marcel nog een heel eind en na de 40e gaf zijn tegenstander een kwaliteit voor een pion om winstkansen te houden. Marcel ruilde snel dames, maar dat bleek juist niet goed. Na 5 uur spelen ging definitief het licht uit. Hierdoor kwam de stand op 4-3 en lag ons lot in de handen van Linda.
Linda had zich tegen een sterke tegenstander knap staande gehouden. Het ontstane ongelijke lopereindspel leek voor de toeschouwers eenvoudig remise maar Linda had goed gezien dat nauwkeurig spel noodzakelijk was. Na vijf uur lang nauwkeurig spel van Linda en een tegenstander die telkens weer de druk opvoerde door goed spel en soms snel uitgevoerde zetten, brak Linda en  werd het smalle pad naar remise niet gevonden. De teleurstelling bij Linda en uiteraard het team was groot.
Door dit onnodige gelijkspel lijkt een kampioenschap geen realistisch doel meer. Met twee overwinningen en drie gelijke spelen hebben we natuurlijk ook nergens recht op. Toch is er nog hoop want met twee punten achterstand op de nummer 1 en één punt achterstand op de nummer 2 en met de aankomende wedstrijden in het vooruitzicht juist tegen onze concurrenten is alles nog mogelijk.

Martin Roobol

 

LSG 2 Santpoort
Roobol , M. (Martin) 2307 Jonkman , H. (Harmen 2382 0 – 1
Wissen van, M.E. (Michiel) 2225 Burggraaf , J.T. (Jan) 1977 1 – 0
Blitterswijk van, S. (Stefan) 2315 Haver , D. (Daan) 2103 1 – 0
Ketel van, R.A. (Raoul) 2252 Eveleens , W. (Wim) 2043 1 – 0
Senders , J.B.H. (Justin) 2151 Gravemaker , W.L. (Wim Laurens) 2074 1 – 0
Derksen , R.H. (Rick) 1853 Roode de, P.A. (Peter) 2139 0 – 1
Jap tjoen San , L. (Linda) 2084 Haver , B. (Bas) 2204 0 – 1
Wubben , M. (Marcel) 2003 Roode de, M.L. (Martijn) 2137 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2149 Gemiddelde Rating: 2132 4-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*