Ivo Wantola winnaar ronde 2 Snelschaken

De tweede ronde van het LSG Snelschaken, het Sinterklaas-Snelschaak, is een prooi geworden voor Ivo Wantola. Verkleed als Witte Piet won Wantola zowel de voorrondes (10 rondes Zwitsers) als de sterk bezette finale-groep. Er deden 28 schakers mee en er werden circa 31 prijzen uitgereikt.

Snelschaken blijft leuk. Je blundert eens wat, nog eens wat en dan speelt je tegenstander een zet die al jouw blunders in een klap weer goed maakt. Dan blunder jij weer, hij weer, jij weer, hij weer totdat degene die als laatste blundert of door zijn vlag gaat verliest. Tegenwoordig heten dit soort partijen ‘rode partijen’. Zouden ze bijgehouden worden op Chessbomb dan zijn de zetten rechts van het bord vaak rood.

De voorrondes brachten al menig verrassing. Van Ketel klopt De Jong, Walraven klopt Zwinkels, De Weert klopt Erwich, Straver klopt, etc. Omdat de eerste 6 zich plaatsen voor de finale-groepen zagen we toch in rondes 9 en 10 iets meer remises dan normaal. Ja, ja, de kans om 2 in plaats van 1 chocoladeletter te winnen, maakt de echte toernooi-tijger in de snelschaker los.

De stand aan koop na 10 voorrondes was:

1-2 I. Wantola, R. van Ketel met 8 uit 10

3-4 J.W. de Jong, A. Pijpers met 7,5 uit 10

5. V. Fructuoso met 7 uit 10

6. O. Stork met 6,5 uit 10

Dit zestal vormde de finalegroep waarin men in een enkelrondige 6 kamp zou gaan strijden om de genoemde 2 chocoladeletters. En wat voor letters, ze waren zelfs versierd lieve lezertjes.

De eindstand in finalegroep kende overigens 2 spelers met 4 uit 5 maar Ivo won het vanwege zijn onderlinge winstpartij tegen Jan-Willem de Jong:

1-2. I. Wantola, J.W. de Jong 4 uit 5; 3. A. Pijpers 3 uit 5; 4. R. van Ketel 2 uit 5; 5. V. Fructuoso 1,5 uit 5 en 6. O. Stork met 0,5 uit 6.

Het andere volk mocht in groepen strijden om de pepernotenkruimels. We konden 5 groepen maken, 3 groepen van 6 en 2 van 5.

De winnaars van de groepen waren:

Groep 2: Rudy van Wessel met 4,5 uit 5 (die na loting van Quirinius van Dorp won)

Groep 3: Justin Senders, Linda Jap en Daan Binnendijk haalden alles evenveel punten en wonnen alleen van elkaar. Tsja, toen ze ook nog eens zonder toestemming van de VN een barrage van all play all gingen spelen moest er ingegrepen worden. Ze werden alle 3 tot winnaar gekroond. Dat zal ze leren.

Groep 4: Jan Hellenberg was de sterkste met 3,5 uit 4.

Groep 5: Bart van de Bosse had evenveel punten als John Kettenis maar door onderling resultaat ging Van de Bosse met de cheque van 18.500,- EURO naar huis.

Voor de volgende snelschaakronde hebben zich inmiddels 72 leden aangemeld. De volgende ronde is in 2016. Op een dinsdag. In Leiden.