In Memoriam Harro Weiland

Afgelopen vrijdag, tijdens het oliebollen toernooi, ontvingen we het droevige bericht dat ons lid van verdienste, Harro Weiland, op 26 november jongstleden op 89 jarige leeftijd is overleden. Harro was lid van onze vereniging (en ook van Oegstgeest) vanaf 1952. In september 2010 ontving hij de erespeld van de KNSB ter gelegenheid van zijn ruim 50 jarig lidmaatschap van de bond. Tijdens zijn schaak carrière was hij voor menigeen een geduchte tegenstander. In de jaren tussen 1953 en 1972 kwam hij in totaal 93 keer voor LSG1 uit waarin hij een keurige 50% (46.5 punt) scoorde. Ook op latere leeftijd bleef hij zeer actief, bijvoorbeeld tijdens het PK waarin ik een aantal jaren geleden met hem de degens mocht kruisen. Altijd voorkomend, belangstellend en vriendelijk; fijn om even mee na te praten na de partij.
Zijn meest tot de verbeelding sprekende bijdrage aan de Leidse schaakgeschiedenis is ongetwijfeld de organisatie van een gedenkwaardige vierkamp ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de vereniging in 1970. Vijfentwintig jaar later schreef hij in het jubileumboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van LSG zelf een hoofdstuk over dit unieke evenement.
Het begon met het idee voor een tweekamp tussen Fischer en Botwinnik; na uitgebreide schriftelijke correspondentie over de voorwaarden voor een dergelijke match met Fischer (en Botwinnik) bleek dit helaas niet haalbaar. Een tweekamp werd uiteindelijk een vierkamp waaraan naast Botwinnik Larsen, Donner en Spasski deelnamen. Spasski won de vierkamp (en accepteerde en passant het erelidmaatschap van LSG) en Botwinnik sloot met deze vierkamp zijn carrière af. In het jubileumboek verwoordt Harro zelf heel mooi wat de impact hiervan is geweest:
“LSG kon terugzien op een geslaagde jubileumviering waaraan vele leden hun bijdrage hebben geleverd. Het eerste tiental promoveerde naar de hoofdklasse en het ledenbestand liet een belangrijke stijging zien. Met deze geslaagde vierkamp heeft het Leidsch Schaak Genootschap een hoofdstuk aan de schaakgeschiedenis toegevoegd.”
Met Harro verliezen een zeer geziene clubgenoot. We zullen hem missen.

3 reacties op “In Memoriam Harro Weiland

  1. Jaren geleden schreef ik een boekje over het Noteboomtoernooi, en sprak ik met oud-winnaars. Veel van hen waren alle details van vroeger vergeten, maar één naam wisten ze zich nog te herinneren: Harro Weiland. ‘Doe hem de groeten! Zo’n aardige man!’ En ze hadden natuurlijk gelijk.

  2. Ach, Harro. Een heel bijzonder en ontzettend aardig en fijn mens. En eentje met meer levens dan een kat. In veel opzichten. Rust zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*