iLSG knokt zich naar koppositie

Afgelopen zondagavond heeft iLSG, het internetschaakteam van LSG, uitstekende zaken gedaan. In een zinderende wedstrijd werd de belangrijkste concurrent DJC Stein in een rechtsstreekse confrontatie verslagen. Ook een tweede wedstrijd op dezelfde avond tegen Dubbelschaak’97 werd door LSG met overtuiging gewonnen.

De wedstrijd tegen DJC Stein was buitengewoon spannend. Op voorhand hield ik eerlijk gezegd rekening met een mogelijke nederlaag. Weliswaar konden wij een sterk team op de been brengen met Edwin (2411K), Arthur (2365K), Eelco (2301K) en Linda (2175K). Maar deze tussen haakjes vermelde KNSB ratings hebben op internet geen betekenis. Het internetschaak kent zijn eigen ratings en zijn eigen dynamiek. Ons team had in het land van internetschaak nog niet zoveel kilometers gemaakt. Ter illustratie hiervan: Edwin vertelde me na onze eerste oefenwedstrijd op internet dat hij toch maar eens een muis ging kopen! Inderdaad, spelen met de trackpointer op je laptop is niet aan te bevelen voor snelschaak.

Het team van DJC Stein bestond uit de volgende schakers: Jelle Sarrau (2460P), Roel Hamblok (2367P), Ynze Mengerink (2174K), Sander Vanwersch (2119K). Bij de eerste twee spelers heb ik de PlayChess rating vermeld, om aan te geven hoe sterk deze jongens zijn. Welnu dat bleek al direct in de eerste turnus. De internetschaak clubcompetitie wordt gespeeld volgens het Scheveninger systeem; twee viertallen spelen in totaal zestien partijen, waarbij iedereen een partij speelt tegen elke speler van het andere team.

Maar in de eerste turnus werden we hard wakker geschud: 3 verliespartijen en slechts 1 remise van Linda. Shit. Het was duidelijk dat LSG nog even warm moest draaien. In de tweede en derde turnus ging het gelukkig beter, twee keer 2½ punt, waarmee de tussenstand uitkwam op 6½ – 5½ in het voordeel van DJC Stein. LSG raakte langzaam op stoom, maar was er nog genoeg tijd op het tij te keren?

En toen gebeurde het – een keerpunt in de geschiedenis. De LSGers begonnen te zwoegen, te strijden, te schwindelen en te vechten voor wat ze waard waren. Het bloed droop bijna van mijn computerscherm af. De ene na de andere Steiner werd op de rug gelegd. Het resultaat was bijna niet te geloven… 4 – 0. Vier – nul! De kampioenskandidaat DJC Stein was verslagen met 9½ – 6½. Deze confrontatie zou wel eens bepalend kunnen zijn voor de gehele competitie.

Na deze puike overwinning volgde nog een tweede wedstrijd tegen Dubbelschaak’97. Laat ik daar omwille van de ruimte hier kort over zijn: 13 – 3 in het voordeel van LSG. Wij hebben nu de leiding in het klassement. Het beeld is enigszins vertekend, omdat de nrs. 2 en 3 elk nog een extra wedstrijd moeten spelen, maar al zouden ze die met 16 – 0 winnen, dan staan we nog steeds bovenaan qua matchpunten.

Persoonlijke scores: Edwin 6½ uit 8, Arthur 6 uit 8, Eelco 6 uit 8, Linda 4½ uit 8.

Illustratieve partijen:

1 reactie op “iLSG knokt zich naar koppositie

  1. Knap werk! Ter herinnering: alle teamleden van iLSG kunnen internetschaak KNSB “lidmaatschap” declareren bij LSG (ondergetekende).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*