HWP Sas van Gent 2 – LSG 2 6 – 2 (geen drukfout!)
Superlatieven schieten te kort bij deze wedstrijd.
Ik kan in geweeklaag verzwelgen:
(Nummer laatst verslaat nummer 1.
Gemiddeld 140 ratingpunten verschil per bord.
LSG heeft altijd moeilijk tegen Sas van Gent.)
Maar dat is te cliché.
Het verschil met andere bananenschillen uit het verleden is, dat geen enkele LSG2-speler wist te winnen!
Albert was als eerste klaar. Uit de koningsindiër kreeg hij een iets betere stelling.
Toen hij met Pe4 een pion offerde, werd de pion niet direct gepakt. Met f4-f5 werd Albert beslissend afgesnoerd. (1-0)
Gerrie won in het Möller-systeem van het Spaans een zwakke pion op a5. In tijdnood ging hij op de andere vleugel ten onder. (2-0)
Ikzelf wist in een aangenomen Damegambiet niet veel te bereiken. Nadat de tegenstander raar afwikkelde, kon ik winnen. In plaats daarvan produceerde ik 4 matige zetten,die me dwongen snel naar remise af te wikkelen.(2½-½)
Michiel zat voorbeeldig te spelen. Een pion offeren voor ontwikkelingsvoorsprong. Hij mist echter de winnende combinatie,waarna de tegenstander zelfs kon rokeren. Een fraai kwaliteitsoffer leverde remise op.(3-1)
Op dat moment was de eerste tijdcontrole gepasseerd en stond de nederlaag eigenlijk al vast. Robert stond 2 pionnen achter en ging waarschijnlijk verliezen. Raoul stond in een kaal toreneindspel 1 pion achter.
Wim (zwart)had in het Frans een goede stelling gekregen.Een witte koning in het centrum, een mooie Loper op a6 en een tegenstander, die Pg1 speelt. Maar hij wist niet de winnende combinatie te vinden. In tijdnood veranderde zijn stelling zelfs in een slechtere. In het eindspel met wisselende kansen kwam hij nog terug. Verder dan remise kwam hij niet . (3½-1½)
Raoul kwam vanuit de opening een pion voor. Op een moment zelfs twee. Zijn tegenstander had echter altijd voldoende compensatie . In het eindspel kan je dan rustig 2 pionnen verliezen en correct remise maken.(4-2)
Robert kwam vanuit de opening OK te staan. In een zet gaf hij de stelling en 2 pionnen weg. In het toreneindspel kwam hij terug en wist zelfs met zijn koning tussen de 2 verbonden vrijpionnen te komen. De tegenstander wist de enige winstweg (Basarić-V.Sokolov Joegoslavië 1954 uit de eindspelencyclopedie) echter wel te vinden.(5-2)
Dan Kuipers. Hij kwam gewonnen te staan. Verrekende zich en werd vanwege de stand op de andere borden enigszins suïcidaal. Remise werd gemeden. De tegenstander Nieuwelink won niet snel, maar zoals John van der Wiel zei:”Waar zijn de zekerheden van het leven, als zelf Eelco verliest!”(6-2)
Dit vraagt om een verklaring.
Gedurende de wedstrijd had ik niet het idee, dat de mentaliteit van iedereen slecht was. We gingen er wel voor.
Slechte stellingen werden goed verdedigd. Alleen de winsten moeten wel gevonden worden en daar heb je tijd voor nodig. Veel mensen kwamen echter in tijdnood.
De stellingen van Raoul,Robert en Eelco werden te optimistisch ingeschat.
Dan is er nog het psychologisch kop aspekt in dit soort uitwedstrijden.
Ik kan alleen voor mezelf spreken. Allereerst zorgt de lange reis niet voor de meest frisse concentratie. Bij Albert Heyn inkopen doen 25 minuten voor de wedstrijd inkopen is goed voor de maag ,maar niet voor een leeg hoofd. Plannen hebben om dingen na de wedstrijd te doen is ook niet handig .Ik had nog het idee om ergens bij Antwerpen inkopen te doen.
Enfin, dit is meer iets voor aan de bar. We hebben ook gewoon pech gehad
De volgende wedstrijd tegen Spijkenisse moeten we er weer staan.
Chris Roosendaal
(Stilte)
Ik zou toch even ook willen toevoegen dat tegenstander HWP 2 gewoon heel erg goed heeft gespeeld en elk kansje optimaal heeft benut.
Je moet de schuld niet altijd eerst bij de ander zoeken, Robert. Laten we naar ons zelf kijken…