Huldiging LSG IntelliMagic

Op zaterdagavond zijn de spelers van LSG IntelliMagic gehuldigd. Zij leverden dit seizoen een unieke prestatie. Voor het eerst in de historie is een Leids schaakteam kampioen van Nederland geworden.
Daar werd uiteraard terecht uitgebreid bij stil gestaan. Onze voorzitter Raoul van Ketel opende het officiële gedeelte met de volgende toespraak:

LSG IntelliMagic is landskampioen
Het doet mij goed om te zien dat er zoveel mensen op deze huldiging zijn afgekomen. Leden, maar ook oud-leden. Ik wil Els welkom heten, zij zal straks namens IntelliMagic enkele woorden tot jullie richten.
Helaas hebben we ook een paar afmeldingen gekregen. Zowel Burgemeester Lenferink als wethouder Dirkse, zijn verhinderd; Tjeerd, coördinator van Topsport Leiden, is er wel, welkom; Tjeerd zal straks namens de gemeente spreken. Ook ons vlaggenschip is vandaag niet compleet. Jan is momenteel in het buitenland en Predrag moest gisteren helaas plotseling naar Sarajevo.
Toen ik twee weken geleden in Apeldoorn de blijdschap van de spelers zag, gingen mijn gedachten terug naar de Roode Leeuw. Het was 1996. Het jaar dat we promoveerden naar de Meesterklasse. Schakers vieren hun overwinningen meestal niet als voetballers. Maar soms, is de blijdschap te groot. Dan moet het eruit. Dat hoort eigenlijk niet in de schaakwereld. Een bekende schaker – en iets minder bekende schrijver – omschreef het gedrag van LSG-ers ooit als homo erotische taferelen. Uitbundige schakers, het klopt niet met het cliché; en zelfs schakers moeten daar nog een beetje aan wennen.
Natuurlijk speelde LSG al eerder in de hoogste afdeling. Maar 1996 is, zo zou je kunnen zeggen, een ijkpunt in de nieuwe geschiedenis van LSG. 1 jaar na ons honderdjarig bestaan. Vanaf dat moment hoort LSG bij de top van Nederland. Ok, we zijn nog 2x gedegradeerd, maar we speelden in die 22 seizoenen wel 20 jaar in de Meesterklasse.
1996, het is al zo’n tijd geleden. Maar toch, 1 van de spelers in de huidige selectie was toen al lid van het team. En het doet mij goed om vanavond meer spelers te zien van het team dat toen promoveerde.

Eind jaren 90 en het eerste decennium van deze eeuw konden wij ons nooit echt in de strijd om de titel mengen. Ploegen als Breda en Hilversum domineerden jarenlang de Meesterklasse. Vaak werden er 5 of zelfs 10 professionele spelers opgesteld. Tweemaal reikten wij tot een 3e plaats, het maximaal haalbare. In die tijd was niet-degraderen ons eerste en belangrijkste doel. In 2012 gaat het dan toch een keer mis; we degraderen naar de 1e klasse. Maar omdat alle spelers ons trouw blijven, keren we het jaar daarop direct weer terug op het hoogste niveau. Die loyaliteit is een van de kenmerken van dit team.
Eenmaal terug in de Meesterklasse, in 2013, gaan we op zoek naar versterking. Die is nodig om meer afstand te nemen van de degradatiestreep. We hebben spelers die beslist in de Meesterklasse horen, maar het ontbrak ons aan een echte kopman. De keuze valt op Predrag. Hij behoorde ooit tot de absolute wereldtop en is nog steeds beduidend sterker dan de andere spelers. Maar Predrag is ook professional; hij leeft van het schaken. Toch lukt het ons om hem als speler-trainer aan ons te binden. Eerst met steun van Topsport Leiden en donaties van een aantal leden, de laatste drie jaar met de steun van een sponsor.
Een echte sponsor. Natuurlijk draagt IntelliMagic het schaken een warm hart toe, maar van veredelde liefdadigheid is geen sprake. Met deze sponsoring wil IntelliMagic haar bekendheid vergroten binnen de schaakwereld. Onder schakers lopen immers veel intelligente mensen rond die mogelijk geïnteresseerd zijn in een baan in de softwareontwikkeling.
Sinds de komst van Predrag en, niet te vergeten, Jan, die in hetzelfde jaar zijn debuut voor LSG maakt, eindigen we steeds bij de eerste vijf, of zoals dat ook wel heet: in het linker rijtje.
Dit seizoen starten we met ruime overwinningen op SISSA en Voerendaal, maar in ronde 3 volgt een teleurstelling; lang leek het een soepele overwinning te worden, maar uiteindelijk kwamen we niet verder dan 5-5 tegen HMC. Omdat En Passant ook een puntje morst blijven we bovenaan. Regerend landskampioen, Kennemer Combinatie, volgt dan al op twee punten achterstand na een zeer moeizame start. Na het gelijke spel tegen En Passant komt Kennemer op stoom, maar zij komen te laat.
En Passant morst opnieuw een punt en als wij in een onderling duel de ploeg uit Bunschoten verslaan is het gat met alle concurrenten opgelopen tot 3 matchpunten. In de slotronde staat het duel tussen LSG en Kennemer Combinatie op het programma. In Bloemendaal hoopt men op een mooie climax in de gezamenlijke slotronde. Maar wij hebben twee kansen; bij een overwinning in Apeldoorn zijn we niet meer te achterhalen. Ik heb van dichtbij mogen meemaken hoe spannend het was. Maar het is gelukt. We zijn, voor het eerst in onze 123 jarige geschiedenis, landskampioen geworden. Arnoldus van Rijn, oprichter in 1895 van ons illuster genootschap, zal trots op ons zijn.
De climax in de slotronde bleef uit; het werd een formaliteit. Het is jammer dat deze wedstrijd verloren ging, maar vorig seizoen wonnen wij het onderlinge duel en werden zij landskampioen. Nu is het omgekeerd.

Dit is een feest voor LSG, maar ook voor de spelers. Ik heb al gezegd hoe trouw en loyaal zij zijn. Je kunt daar nog heel veel aan toevoegen: ambitieus, hecht; het is een vriendenteam, een week voor de wedstrijd de gezamenlijke voorbereiding, na afloop van elke wedstrijd uit eten. Het wordt dringen straks bij de samenstelling van het team voor de Europacup in Griekenland.
Ik wil graag ook iets over de spelers zeggen, in volgorde van toetreding. Te beginnen met onze nieuwste aanwinsten.
Jelmer (2016) maakte twee seizoenen geleden de overstap naar LSG. Voor sommigen is hij misschien nog niet zo bekend, maar vergis je niet, Jelmer scoorde deze 2 seizoenen 70% en had daarmee een belangrijk aandeel in deze titel.
In hetzelfde jaar als Jelmer, maakte Casper (2016) de overstap. Casper was toen pas 14 en daarmee trekt hij natuurlijk de aandacht. Zijn resultaten zijn soms nog grillig, maar hij loopt over van ambitie en ik ken weinig spelers die zo hard voor zichzelf zijn. Casper was vreselijk teleurgesteld toen hij verloor tegen HMC, maar hij was o zo belangrijk in de beslissende ronden met halfjes tegen Nijboer en Yusupov. Vandaag kwam daar nog een remise bij tegen Loek van Wely.
De naam van Predrag (2013) heb ik al eerder laten vallen. Predrag maakte 5 jaar geleden de overstap nadat wij waren teruggekeerd in de Meesterklasse. Niet alleen als speler, maar ook als trainer levert Predrag een belangrijke bijdrage aan dit team. Sinds dat seizoen eindigen we steeds in het linkerrijtje.

In hetzelfde jaar komt Jan (2013) ons team versterken. Destijds nog meester, maar wel een hele sterke. Jan is een man van vele talenten. Onlangs werd Jan Grootmeester en eerder al werd hij benoemd tot hoogleraar in de Filosofie. Hoewel hij inmiddels een aanstelling heeft in Turijn, kwam hij speciaal over voor de belangrijke wedstrijd tegen En Passant. Waar zie je dat nog, een grootmeester die op eigen kosten overkomt en gewoon contributie betaalt? Helaas kan hij er vandaag niet bij zijn.
We hebben pas enkele spelers genoemd en we moeten nu al bijna 10 jaar terug. Jan Willem (2009) was bij zijn komst geen onbekende voor LSG. Als 14 jarige speelde hij al kort voor LSG, carpoolend vanuit het Westland naar Leiden. Als 2 andere jeugdspelers stoppen wordt de afstand te groot. Maar Jan-Willem blijft zich gestaag ontwikkelen en als hij in 2009 terugkeert is hij een sterke meester.
In datzelfde jaar komt Arthur (2009), als 15 jarige, bij het eerste team. Een jaar eerder maakte Arthur de overstap naar LSG. Arthur komt wekelijks op de fiets vanuit Zoetermeer naar Leiden en domineert al jaren onze interne competitie. Na 4 kampioenschappen op rij wist Edwin hem vorig jaar eindelijk een halt toe te roepen. Gisteren werd Arthur opnieuw kampioen van LSG. Dit jaar is Arthur ook toegetreden tot het bestuur. In 9 jaar tijd scoort Arthur bijna 70% voor het eerste team. Dit jaar gaat het zelfs nog beter en wordt hij topscorer van de hele Meesterklasse met 8 uit 9.
Eelke (2005) speelt dan al enkele jaren voor LSG. Eelke woont in Hilversum en door de afstand is hij geen vaste bezoeker van onze clubavond. Maar daar waar het kan neemt hij deel aan het Zwitsers of een snelschaakavond. Destijds kwam Eelke over van Amstelveen, dat na de degradatie uit elkaar viel. Ook dat zegt iets over dit team, want toen LSG in 2012 degradeerde, bleven alle spelers.
We moeten al terug tot 2002, vijftien seizoenen geleden. Het is het jaar dat Mark (2002) de overstap naar LSG maakt. Mark is dan al een zeer ervaren meester; behoort tot de subtop van Nederland en wist zelfs een keer door te dringen tot het NK. Naast speler is Mark zeer actief in de schaakwereld. Mark was 10 jaar lang directeur van het Bondsbureau en sinds dit jaar is hij penningmeester van LSG.

In 1999 verhuist Rudy (1999) vanuit Groningen naar Leiderdorp. Rudy is dan al een sterke schaker en hij blijft zich in de jaren die volgen gestaag door ontwikkelen. 5 jaar geleden krijgt hij de meestertitel. Rudy heeft zich altijd ingezet voor de club. Hij is oud-voorzitter en toen hij de hamer aan mij overdroeg, werd hij directeur van het Noteboom. En niet te vergeten, elke vrijdag bespreekt hij in het zogenaamde Sattler uurtje – genoemd naar Ron Sattler die hier ooit mee begon – een partij: ter lering ende vermaak.
1996 is een ijkpunt in de nieuwe geschiedenis van LSG; vanaf dat moment is LSG een vaste waarde in de top van Nederland. Het is ook het jaar dat Michiel (1996) de overstap maakt. Door een drukke baan kan Michiel maar weinig tijd aan schaken besteden. Maar de tijd die hij heeft, wil hij zich meten met de sterkste spelers; in de Meesterklasse en in de Europacup. Michiel is een zeer ervaren speler, maar tijdnood – zowel in de voorbereiding als achter het bord – en zenuwen weerhouden hem lang van de meestertitel. Michiel is bijna 50, maar dit seizoen heeft hij aan het laatste criterium voldaan en vanaf vandaag mag Michiel zich meester noemen.
We hebben 10 spelers gehad, maar we missen nog iemand. Dit seizoen bestond het team uit 11 spelers omdat Predrag en Jan niet alles zouden kunnen spelen. Buiten deze 11 spelers werd pas vandaag voor het eerst gebruik gemaakt van een invaller; ik weet niet of dit uniek is, maar bijzonder is het zeker.
Edwin (1993) speelde 25 jaar geleden zijn 1e partij voor het 1e team van LSG. Dat is nog geen record: Léon Konings is nog steeds aanvoerder van de Adelaarskalender; hij scoorde de meeste punten ooit in het eerste team. Maar het zal niet lang duren tot Edwin het aantal punten zal overtreffen dat Léon scoorde in LSG 1. Om ook het aantal partijen van Léon in het eerste te overtreffen, heeft Edwin nog een jaar of 8(!) nodig. Ook Edwin zet zich al vele jaren in voor de club, als bestuurslid en als jeugdtrainer. Edwin heeft vrijwel elk seizoen een lichte plusscore en ook dit seizoen is hij van grote waarde. Als speler en, als captain.
LSG IntelliMagic is landskampioen. Voor het eerst, na 123 jaar. En daar zijn we ontzettend trots op!
Raoul van Ketel, Een trotse voorzitter, die voor alle spelers ook nog een kampioenschap schaal had, als blijvende herinnering.


Namens de sponsor, IntelliMagic, nam Els Das het woord. Zij memoreerde hoe enkele jaren geleden via Eric van ’t Hof, werkzaam bij IntelliMagic, het eerste contact was gelegd tussen LSG en IntelliMagic. In eerste instantie was er sprake van een eenmalige sponsoring voor het 75e Noteboomtoernooi maar dat werd al snel uitgebreid met een sponsorcontract voor drie jaar. En dat contract is recent met nog eens drie jaar verlengd. Els kwam ook bepaald niet met lege handen naar het Denksport Centrum. Zij had een doos met lekkere taartjes voor alle aanwezigen en bood onze vereniging ook nog eens tien borden met stukken aan.

Tjeerd Scheffer sprak niet alleen namen Topsport Leiden, maar ook namens de gemeente Leiden. Hij gaf aan dat het predicaat Topsportvereniging niet zomaar verstrekt wordt en dat LSG toch echt tot een select gezelschap hoort. Hij overhandigde de spelers namens de gemeente Leiden een zeer fraaie bos bloemen.
De voorzitter van de Leidse Schaakbond, Wim Zwinkels, sloot het officiële gedeelte af. Hij overhandigde teamleider Edwin een klok met een herinneringsplaatje en haalde in zijn toespraak de historie rond het het bijna Nederlandse kampioenschap van Philidor aan.

Na de speeches werd nog geruime tijd nagepraat en uiteraard ook nog geschaakt door de (oud)leden en familie.

foto’s gemaakt door Rob Uittenbogaard

1 reactie op “Huldiging LSG IntelliMagic

  1. Jongens wat een fantastische avond was het – heel veel dank aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft (en dan bedoel ik een keertje niet de spelers van LSG 1)… respect voor de ballonnenblazers, de mooie speeches, en de aanwezigheid van zovelen om dit feestje met ons te vieren. En Tjeerd, bedankt voor de bloemen!
    Op naar de dubbel op 10 mei, in Apeldoorn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*