Huldiging LSG IntelliMagic

Zaterdagavond 11 mei werd LSG IntelliMagic gehuldigd in het bijzin van partners en kinderen, leden, oud-leden en enkele genodigden. De spelers werden gefeliciteerd en toegesproken. En dan waren er ook nog cadeaus! Paul Dirkse, Wethouder Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën, nodigde spelers en partners uit voor Leiden Culinair eind juni. Els Das, directeur van onze sponsor IntelliMagic, overhandigde de spelers een pen met inscriptie en een schaakbord van chocolade voor alle aanwezigen. Tjeerd Scheffer, coördinator Topsport Leiden, nam het team op in de eregalerij der Leidse kampioenen. Ed Noordijk schonk namens lid van verdienste Harro Weiland, een origineel schaakspel van Palamedes (uit 1846!), aan LSG. Wim Zwinkels, voorzitter LeiSB, overhandigde een schaakklok.
Om alle sprekers te horen had je erbij moeten zijn. Maar voor hen die er niet waren, hieronder de woorden die ik als voorzitter heb uitgesproken.

Als je zoveel successen te vieren hebt, is het moeilijk kiezen waar te beginnen. Jullie zijn natuurlijk allemaal gekomen om onze landskampioenen te huldigen. En dat gaan we ook doen. Maar er is meer.
Vandaag is LSG 2 kampioen geworden. Vooraf was dit niet verwacht; zeker 4 teams waren op papier sterker dan wij. Toen we ook nog de eerste ronde verloren van Amstelveen, keken we vooral omlaag. Maar daarna werden bijna alle wedstrijden gewonnen en vanmorgen stonden we exact gelijk met Messemaker, op matchpunten en op bordpunten. Olivier ging naar Gouda en hield ons via whatsapp op de hoogte van de ontwikkelingen daar. Toen Messemaker met 4-2 achter stond, wisten we dat 4,5 voldoende was. Uiteindelijk werd het bij ons zelfs 6-2. En dus promoveert LSG 2 naar de 1e klasse.
En wat te denken van onze jeugdspelers? Alisha, Chi Yun en Timo namen vorige week deel aan het NK Jeugd in Assen. En met succes.
– Alisha begon stroef; je verloor een partij door een blunder, maar herstelde je goed; je won een knappe partij van Robin Duson; en hoewel je pas 15 bent eindigde je op een keurige 3e plaats bij de meisjes t/m 20 jaar. En je plaatst je voor het EK in augustus in Bratislava. Arthur kent jullie, als trainer, natuurlijk goed. Hij heeft voor jullie ieder iets uitgezocht. Voor jou Lessons with a Grandmaster (Gulko & Sneed). Een verzameling partijen van Gulko waarin allerlei belangrijke thema’s langskomen. Het “commentaar” bij de partijen is in de vorm van een gesprek van Gulko met Sneed, amateurschaker van hetzelfde niveau als Alisha en professor in de psychologie. Het boek laat goed zien hoe een sterke grootmeester naar stellingen kijkt en hoe hij beslissingen neemt.
– Chi Yun kan hier vanavond jammer genoeg niet zijn. Hij leverde misschien wel de beste prestatie. Hoewel hij de nummer 10 was op papier, stond hij na 6 ronden gedeeld bovenaan. In de slotronde verloor hij en viel terug naar een ongedeelde 4e. Maar met een overscore van 2 punten mag hij trots zijn op zijn prestatie. Ook voor hem heeft Arthur iets uitgezocht; dat krijgt hij later. King’s Indian Warfare (Smirin). Want goed Konings-Indisch spelen leer je niet zomaar vanuit algemene schaaktraining. Het boek is geen theorieboek maar een verzameling geanalyseerde partijen, grotendeels van Smirin zelf en aangevuld met bekende klassiekers. Van dit boek heeft Arthur zelf ook heel veel geleerd.
– Ook Timo behoorde op papier vooraf niet tot de kanshebbers. Je speelt ontzettend snel. Hiermee zet je tegenstanders onder grote druk. Maar andere kant van de medaille, hierdoor kwam je ook weleens in de problemen. Uiteindelijk ben je knap 3e En ook jij hebt je geplaatst voor het EK in Bratislava. Ook voor jou heeft Arthur iets uitgezocht. Chess Structures – A Grandmaster Guide (Flores Rios). Dit boek bevat modelpartijen met bekende strategische plannen in het middenspel, op een heel duidelijke en gestructureerde manier uitgelegd en opgedeeld naar verschillende pionnenstructuren. Dit past goed bij jou, omdat je met jouw openingsrepertoire vaak klassieke typen middenspel op het bord krijgt.
Deze drie spelers zijn nog niet de vruchten van onze jeugdafdeling. Jullie maakten met een aantal andere tieners de overstap naar LSG toen wij op vrijdagavond gingen spelen. Ook dat onderstreept maar weer eens het belang van een denksportcentrum. In het verleden, toen we speelden in horecagelegenheden zou een overstap naar de vrijdag niet mogelijk zijn geweest; wij kunnen onmogelijk concurreren met bruiloften en partijen. Maar dat kan wel in een denksportcentrum. De stichting die dit gebouw beheert is in gesprek met de gemeente en ik hoop dat dit snel tot een oplossing leidt.

LSG IntelliMagic is landskampioen. Opnieuw. Vorig jaar begon ik mijn verhaal met de uitbundige wijze waarop de titel in Apeldoorn werd gevierd. Dat past eigenlijk niet zo bij schakers, uitbundig. Als een schaker een buikschuiver maakt, ziet dat er net zo lullig uit als bij Marc Overmars.
Dit jaar leek het ingetogener. De beslissing viel natuurlijk in feite al een ronde eerder, in Bussum. Was de ontlading bij het beslissende punt tegen Stukkenjagers daarom minder groot? Of begint het al te wennen? Bij mij nog niet. Vorig jaar was de eerste titel in 123 jaar; we zijn één jaar verder en de tweede titel is al binnen.

LSG is springlevend. Maar LSG is ook een vereniging met historie. Ik vind het daarom leuk om te zien dat er zoveel oud-spelers van het eerste team zijn. Leden, maar ook oud-leden. Op de website van LSG staat een adelaarskalender; een ranglijst van spelers en het aantal keer dat zij voor ons eerste team uitkwamen. Léon is nog steeds lijstaanvoerder; hij kwam maar liefst 269 keer uit voor het eerste; dat is 30 jaar en dan mag je maar 1 partij missen! Stefan kwam ook meer dan 100 keer uit voor LSG 1. En wat te denken van Harro, 93 keer actief voor LSG 1, al was de laatste keer in mijn geboortejaar.

De teams in de Meesterklasse lijken dit seizoen meer aan elkaar gewaagd dan ooit. Waar is de tijd dat 2 teams bovenin alles wonnen en onderling uitmaakten wie er kampioen zou worden? Toen onderin 4 matchpunten nog voldoende waren om je te handhaven?
De eerste 5 teams zitten dicht bij elkaar; LSG is op papier de nummer 2, met in de praktijk slechts 15 elopunten meer dan de nummer 5! Zuid-Limburg is vandaag gedegradeerd; een team met nog geen 30 elopunten minder dan wij. Het laat eens te meer zien hoe belangrijk het is dat IntelliMagic ons steunt en dat wij dankzij die steun kunnen beschikken over Predrag.

Als teams elkaar maar weinig ontlopen heeft dit ook zijn weerslag op de uitslagen. Na 3 ronden delen maar liefst 6 (!) teams de gedeelde eerste plaats met 4 matchpunten. Daar waar wij al vroeg in het seizoen hard onderuit gaan tegen Kennemer Combinatie, laten andere kanshebbers ook punten liggen. En al voor de Kerst hebben jullie de door ons gewenste hiërarchie hersteld.
Na 6 ronden is het gat met de rest al twee matchpunten en in ronde 7 volgt het cruciale duel in Bussum. Een echte 4-puntenwedstrijd. Bij winst van BSG komen zij op gelijke hoogte en is alles weer open. Bij winst van ons is de titel zo goed als binnen. De wedstrijd was minder spannend dan de 5,5-4,5 doet vermoeden. Ondanks twee sterke nieuwe leden aan de zijde van Bussum, waardoor zij gemiddeld zelfs iets sterker waren dan wij, boeken we een regelmatige overwinning.

Jullie zijn een bijzonder hecht team. Waar andere teams nog wel eens buitenlanders invliegen of incidenteel sterke spelers opstellen, hebben jullie deze prestatie geleverd met 10 basisspelers en 2 invallers.

 • Michiel van Wissen speelt al 2 jaar achtereen bijzonder sterk. Dit jaar scoorde je 1,5/2 in het 1e en 6/7 in het 2e. Vorig jaar 8/9. Ik weet niet hoe lang we nog om je heen kunnen, maar het is goed om te zien dat er meer spelers zijn die dit niveau aankunnen.
 • Rudy besloot afgelopen zomer een stapje terug te doen. Wedstrijden en voorbereiden vergden veel tijd en energie. En je gezin heeft ook recht op aandacht. Het is ook niet zo vreemd; een voetballer is halverwege de dertig wel versleten, maar wanneer stop je als schaker? Je bent tenslotte nu al twee jaar ouder dan Kramnik. En toch speelde je dit seizoen 4 keer mee. Vooral in het tweede zijn we jou daarvoor zeer erkentelijk. Anders hadden wij Michiel veel vaker moeten afstaan.
 • Casper, hoewel pas 17, speelde al zijn 3e seizoen voor LSG. Voor mij ben je geen talent meer. Een talent is iemand die goed kan worden; jij bent al goed. Zowel qua rating als prestatie behoor je tot de besten van het team. De meest in het oog springende uitschieters dit seizoen zijn ronde 2 en ronde 5. Over de nul in ronde 2 is al genoeg gezegd. In ronde 5 won je van Leids Sportman van het jaar Erik van den Doel. Je zit middenin je eindexamen, letterlijk; je bent gisteren begonnen met Nederlands en de komende dagen volgen de overige vakken. Maar daarna is er weer volop tijd om te schaken.
 • Ook Jelmer speelt nu 3 seizoenen voor LSG. Dit jaar had je een moeilijke start, maar in de tweede helft van het seizoen heb je dat weer helemaal goedgemaakt. Zowel op als buiten het bord heb je snel je weg gevonden in dit team.
 • Helaas is Predrag er vandaag niet bij; hij is in zijn geboorteland Bosnië. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk hij is voor dit team. Hij wint niet al zijn partijen. Natuurlijk niet. Maar wat moet het heerlijk zijn als captain om over zo’n man te kunnen beschikken. Hij speelde dit jaar al zijn partijen met zwart en scoorde toch gewoon 75%.
 • LSG is nu al twee jaar op rij sportploeg van het jaar. Wim Rijsbergen, een van de juryleden, zei na de uitreiking al dat we ook die verkiezing zouden prolongeren als we opnieuw landskampioen zouden worden. Maar, dat valt nog te bezien. Ook DIOK en ZZ Leiden doen het erg goed. In het laatste geval hoort Jan-Willem– als medewerker van Zorg en Zekerheid – er toch nog een beetje bij. Jij speelde dit jaar je 10e seizoen voor LSG 1; en je was opnieuw een stabiele factor. Vroeger was er een stelregel dat een kind 100 elopunten kost, maar vooralsnog geldt dat niet voor jou.
 • Volgend weekend wordt Arthur 25, maar ook jij speelde dit jaar al je 10e seizoen voor LSG 1. En opnieuw heb je een hele goede score behaald. Het is jammer dat je vandaag niet voor een GM-norm kon spelen, maar die laatste norm komt er zeker. Je rating schommelt al een poosje rond de 2480; het is wachten op een goede serie die je net even boven de 2500 brengt, zodat je ook aan die voorwaarde hebt voldaan.
 • Eelke verliest zelden, ook dit seizoen niet, maar gezien je tegenstand zul je dit seizoen minder tevreden zijn dan vorig jaar. Ik zei het al eerder. Dit is een hecht team en de getallen zijn nog indrukwekkender als je bedenkt dat wij schakers maar 9 competitiewedstrijden per jaar spelen. Eelke speelde vandaag zijn 120e wedstrijd voor LSG 1.
 • Martin was er al bij in De Rode Leeuw, in 1995-96, toen we voor het eerst in lange tijd promoveerden naar de Meesterklasse. Sindsdien speelde je veel in het eerste – meer dan 140 wedstrijden – en soms in het tweede. Juist vorig jaar, toen de landstitel werd behaald, zat je niet in het eerste. Je speelde 1x mee in de slotronde toen de titel al binnen was. Dat voelt toch anders. Maar nu ben je onderdeel van dit team. Nu ben jij ook landskampioen.
 • Ik vind het mooi om te zien hoe jullie elkaar scherp houden. Dit team is een mix van jong en oud. Maar dat wil niet zeggen dat oud geen ambitie meer heeft. Eerder dit jaar speelde Mark het WK voor senioren. Dat mag vanaf 50 jaar. Niet dat jij je hebt neergelegd bij een leeftijd waarop jij je niet meer met de jeugd zou kunnen meten, maar het is nu eenmaal de kortste route naar de grootmeestertitel, zo zei je zelf. Je moet dan wel wereldkampioen worden. Je speelde niet slecht, maar werd uiteindelijk gedeeld 3e. Over jouw resultaat dit competitieseizoen zul je niet tevreden zijn, maar dat zegt misschien meer over je ambitie dan over je resultaat.
 • Over ambitie gesproken. Michiel Bosman werd vorig jaar seizoen meester. Ik grapte toen dat je bijna 50 was. Onzin natuurlijk; dat duurt zelfs nu nog 4 weken. Ga je dan eind dit jaar met Mark mee op jacht naar de grootmeestertitel? Dit jaar behaalde je opnieuw een solide score. En volgend jaar kun je als 3e speler in de historie de magische grens van 200 wedstrijden voor LSG 1 doorbreken.
 • Léon voert de Adelaarskalender nog steeds aan. Maar Edwin is hem dicht genaderd. Je staat nu op 220 wedstrijden, nog een jaar of zes en je hebt Léon te pakken. Het meeste aantal punten zou misschien volgend jaar al mogelijk zijn. Ook dit seizoen heb je weer een belangrijke bijdrage geleverd; als speler en als teamleider. Ik weet uit ervaring hoe lastig het is om die twee dingen te combineren.

Jullie zijn landskampioen. Voor de twee keer, op rij. En daar zijn we ontzettend trots op!

Raoul van Ketel
Een trotse voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*