Huiskamerschaak in een verzorgingsflat

De rentree van ons eerste in de meesterklasse vond plaats op een wel heel vreemde locatie. Ik kan het niet anders omschrijven dan een soort kleine huiskamer – ouderwets koekoeksklokje aan de muur – op de derde verdieping van een verzorgingsflat.

De schakers waren, mede door de afwezigheid van een rolstoel dan wel rollator, een wel dermate opvallende verschijning dat de dame aan de balie beneden al direct ongevraagd aangaf dat we op de derde moesten zijn. Aan de speelgelegenheid kleefden een paar ongemakken. De ruimte was zo krap dat de topborden zo goed als onbereikbaar waren, het werd behoorlijk benauwd, er was geen zitgelegenheid voor de teamleiders en voor consumpties moest je toch echt weer helemaal naar beneden. Deuren naar het trappenhuis waren extra beveiligd en de buitendeur van het toilet moet je niet dicht doen want daar zat een slot met een cijfercombinatie op. Er is toch wel heel wat waar tijdens zo’n schaakpartij aan gedacht moet worden.

Verrassend was ook de start van de wedstrijd. Er waren buiten de LSG-spelers, de teamcaptains en de wedstrijdleider negen schakers aanwezig, waarvan er acht achter de borden plaats namen. De negende, IM Cekro, bleef staan. Op de borden drie en zeven zat geen speler van Rotterdam. Edwin, op drie, trok op basis van die situatie de conclusie dat hij dan wel tegen een vermoedelijk invallende Cekro zou moeten spelen en opende daarom met e4 toen de klok aan ging. Groot was zijn verbazing toen Cekro de zaal verliet (hij bleek niet te spelen). Edwin bleek uiteindelijk tegen Jan Willem van de Griendt te moeten spelen, en daar had hij toch liever 1.d4 tegen geopend. Een eerste tegenvaller, en wellicht ook de oorzaak voor het wat slordige spel van Edwin. Beide spelers misten kansjes waarna de partij in remise eindigde. Maar voor het zover was waren er al diverse andere partijen beeindigd.

Rudy was als eerste klaar. Tegen Frans Cuijpers was hij met de zwarte stukken niet van plan vel ten aanval te trekken en omdat Frans ook niet heel veel van plan leek te zijn was de vrede snel getekend. Kort daarna kwamen correcte remises tot stand bij Michiel (tegen Bruno Carlier) en Jan Willem (tegen Rini Kuijf).

Rustig aan doen op het schaakbord is niet iets voor Arthur. Toen tegenstander Johan Quist een wat vreemde opstelling koos (bxc6 ?!) was Arthur er snel bij om het initiatief stevig in handen te nemen. Met de mokerslag Txd6 was het eigenlijk al gelijk uit.

Toen vervolgens Eelke, die lang wat minder prettig had gestaan tegen Michiel Besseling, toch nog een halfje binnen sleepte had ik het idee dat er nog met enige ruimte gewonnen zou gaan worden. De stellingen van Mark, Stefan en Martin zagen er veelbelovend uit. De stelling van Predrag kon ik bij afwezigheid van mijn verrekijker wat moeilijk beoordelen, maar de spelers die er wel in de buurt waren geweest gaven aan dat daar niet veel aan de hand leek. Kortom 4-6 leek toch wel een minimum. Maar dat is het toch niet geworden.

Invaller Martin was de enige die nog tot winst kwam. Het debuterende jeugdtalent Robby Kevlishvili, kwam in de opening wat aarzelend over en dat gaf Martin de mogelijkheid het initiatief stevig in handen te nemen en daar wist Martin wel raad mee.

Een even onverwachte als onnodige nederlaag werd geleden door Mark van der Werf. Kort voor het einde maakt 53… g4 vrijwel zeker nog remise. Nu bleef het goede spel in het eerste deel van de partij volledig onbeloond.

Predrag heeft lang geprobeerd Bart Michiels op het verkeerde been te zetten, maar slaagde hier niet in met een remise als logisch gevolg. De laatste puntendeling kwam op naam van Stefan van Blitterswijk. Hij kon zijn pluspion toch niet verzilveren.

In november volgt de volgende ontmoeting. Groningen heeft een pittige top met Tiviakov, Werle en Ernst, maar lijkt kwetsbaar op de staart. Het zal wel weer een spannende ontmoeting worden.

Folkert Jan Geertsma

Klik hier om de partijen na te spelen.

Uitslag in detail


SO Rotterdam LSG 1 4½ – 5½
Michiels,B.(Bart) 2505 Nikolic,P.(Predrag) 2618 ½ – ½
Cuijpers,F.A.(Frans) 2447 Wessel van,R.B.W.(Rudy) 2389 ½ – ½
Griendt van de,J.W.J.(Jan Willem) 2316 Haastert van,E.P.C.(Edwin) 2398 ½ – ½
Martens,M.P.E.(Martin) 2424 Werf van der,M.J.(Mark) 2419 1 – 0
Quist,J.(Johan) 2310 Pijpers,A.(Arthur) 2386 0 – 1
Carlier,B.(Bruno) 2434 Bosman,M.J.T.(Michiel) 2328 ½ – ½
Kuijf,M.N.(Rini) 2401 Jong de,J.W.(Jan-Willem) 2459 ½ – ½
Besseling,M.T.(Michiel) 2195 Wiersma,E.(Eelke) 2323 ½ – ½
Taha Yasen,M.(Mohammed) Blitterswijk van,S.(Stefan) 2361 ½ – ½
Kevlishvili,R.(Robby) 2056 Roobol,M.(Martin) 2331 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*