Het Limburgse leven is goed

Ontmoet jouw liefde voor het leven! Nergens in Nederland vind je op zo’n korte afstand drie landen. Op één dag ontmoet je in Limburg verschillende culturen, landschappen en eetgewoonten. Of je nu met de auto, per fiets of te voet gaat, je ontdekt vanzelf dat Limburg het middelpunt is van een streek waar het leven goed is. Waarom zou je naar het buitenland gaan?

Aangetrokken door deze tekst op http://www.vvvlimburg.nl/(mooi adres trouwens beginnend met www.vvv!) besloten wij deze zaterdag met LSG 1 af te reizen naar Klimmen om Jan-Willem zijn verjaardag te vieren.

Jan had speciaal voor deze gelegenheid een mooie eettent uitgekozen. Er was ook nog tijd ingeruimd om ’s middags een potje te schaken tegen Voerendaal, een plaats in de buurt van Klimmen.

Het Limburgse leven is goed, zo bleek bij aankomst in Klimmen. Heerlijk zonnetje, een café met een stuk of acht smaakvolle bieren van de wisseltap. Waarom is Folkert-Jan, captain van vorig jaar, eigenlijk weer in de KNSB gaan spelen?! Prima koffie, aardige mensen voor en achter de bar, een wielerploeg die neerstrijkt op het terras, een trekker met aanhangwagen vol net gerooide aardappels en iedereen die iedereen groet in het voorbijgaan.

Op onze beurt begroetten wij onze clubgenoot Ivo Wantola, die voor Voerendaal uitkomt. Ik besloot om hem gunstig te stemmen door netjes een koffie aan te bieden. Blijkbaar had de cafeïne nog niet helemaal zijn werk gedaan want Ivo nam bij het voorlezen van de opstellingen aan het verkeerde bord plaats…Dit gunstige stemmen zou ook niet lukken, zo bleek later in de middag.

Het krachtsverschil tussen beide teams bleek minder groot dan op papier verwacht. Wij misten topper Nikolic, Raoul van Ketel viel in. Voerendaal had twee spelers opgesteld die niet op de lijst stonden, waaronder IM Seel, die op bord 1 geplaatst zat tegenover onze Duitser Jan Sprenger.

Bij het goede Limburgse leven hoort waarschijnlijk ook een vrolijk stukje livemuziek ter opfleuring van de schaakpartijen. We waren vanwege andere activiteiten in het café-zalencentrum al uitgeweken naar een klein zaaltje waar de loop langs de borden met enige voorzichtigheid ondernomen diende te worden. Helemaal lastig werd het toen twee verdiepingen lager een of andere workshop met zang, dans en percussie begon. Net als je dacht dat de overlast voorbij was omdat het tien minuten stil bleef, begon het weer. De neutrale wedstrijdleider kwam met inventariserende voorstellen om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen en te hervatten na de workshop of te staken, maar daar schiet uiteraard niemand wat mee op. De omstandigheden zijn voor eenieder gelijk en de spelers van Voerendaal hadden er evenzeer last van. Toch is het een beetje alsof een eredivisiewedstrijd op een knollenveldje afgewerkt wordt met alle kans dat een graspolletje ervoor zorgt dat een houdbaar schot net in het netje rolt.

Na twee uur spelen bracht Mark het eerste punt binnen. Vanuit de opening had hij snel het initiatief naar zich toegetrokken. Met mooi stukkenspel, pionopstoten om paarden te verjagen en venijnige dreigingen tegen de witte koning, resteerde een eindspel met twee pionnen meer, dat witspeler Braun zich niet meer liet bewijzen.

Hierna volgden drie tamelijk bloedeloze remises van onze zwartspelers. In de Koningsindiër van Eelke werden al snel veel stukken geruild. En eindspelen lopen zelden goed af in deze opening. Stefan durfde een kwaliteit niet te pakken, de compensatie zou wel eens groter kunnen zijn. Daarna vervlakte het snel. Ook Jan-Willem bereikte niet veel en pakte de remise omdat hij dacht dat hij minder stond.

De volgende drie potjes die eindigden, waren een stuk bloediger maar leverden de onzen geeneens een halfje! Edwin speelde tegen Ivo een bizarre pot. Ten onrechte dacht Edwin dat dameruil in het vroege middenspel goed was. Het moet gezegd worden dat Ivo daarna bijzonder creatief voortzette, een zwart paard op g2 plantte en die ondersteunde met pionnen op h3 en vervolgens f3 uit een vrijwillig geaccepteerde dubbelpion. Het witte paard terug naar g1, de witte loper terug naar f1, met de toren op h1 en pionnen op f2 en h2 ziet dat er na een zet of 25 niet uit. Toen Edwin zich ook nog op de verkeerde manier probeerde los te weken knoopte Ivo een mooi matnetje.

Arthur investeerde teveel tijd om winsten uit te rekenen die er niet waren en greep in zijn laatste increment-halveminuten pijnlijk mis in de complicaties. Tegenstander Sielecki kon de dames ruilen en er bleven bij Arthur teveel stukken hangen. Ook bij Rudy ging de tijd hard. Zijn stelling was prima maar heel slim offerde tegenstander GM Hausrath een kwal voor loperpaar en pion om het stellingsbeeld te veranderen. Het zijn van die stellingen waarvan je weet dat de computer thuis nog steeds voordeel voor je aangeeft maar die met weinig tijd op de klok ontzettend moeilijk spelen. Een penning kostte een stuk en met twee stukken voor de toren tikte de enige grootmeester van de middag het grootmeesterlijk uit. Van een punt voor, naar twee punten achter met nog drie wedstrijden te gaan. Nog twee en een half nodig voor een benauwde remise!

Michiel stond al een tijd goed en incasseerde dan ook het ingecalculeerde punt. Ik dacht aanvankelijk dat Michiel een strak potje had gespeeld. Zelf was hij minder tevreden na de analyse. En ook op zondagochtend slaat de genadeloze engine diverse keren uit met zelfs een door zwart gemiste geforceerde eeuwig-schaakcombinatie vlak voor het einde van de partij. Wel prima time management van Michiel met een tegenstander wel in tijdnood en zelf voldoende minuten in reserve. Nog anderhalf uit twee, zou het dan toch…

Helaas…Jan had aan het eerste bord de hele middag een licht plusje gehad maar het lukte net niet de Berlijnse muur dat laatste zetje te geven. Zijn tegenstander verdedigde met Duitse precisie en toen alle plannen uitgewerkt waren en forceren kansloos was, eindigde de partij in zetherhaling.

De stelling van Raoul was van een licht minnetje ietsje opgeknapt maar spelen op winst leek lastig te worden. Raoul probeerde het nog wel met een pionoffer in het toreneindspel maar zag al snel in dat als er een partij als overwinnaar uit de strijd zou komen dit de tegenstander zou zijn. Remise en een 5,5-4,5 nederlaag. Gewoon goed gespeeld van Voerendaal en op waarde geklopt met een hoofdrol voor de LSG-er in Limburgse dienst.

Jarige Jop
Jarige Jop

Maar goed, het spel op de 64 velden was slechts bijzaak. Hoog tijd voor de Limburgse geneugten. Na nog een biertje van de tap werd het hoog tijd voor http://www.restaurantdepost.nl/. Er kwamen mosselen en vitello tonato’s op tafel. De jarige jop keurde de wijn. Smakelijke soepjes als tussengerecht. Visschotels en stukken wildzwijngebraat werden aangerukt. Ondertussen had Der Jan een nog smakelijker exemplaar Rotwein uit de kelders weten los te peuteren. Bavarois, chocolademousse, koffie met likeur en tawny ports. Het was er allemaal. Inderdaad: het Limburgse leven is goed!

Wim Zwinkels, teamcaptain

  Voerendaal 2329 LSG 2383 5½ – 4½
1 Seel,C.(Christian) 2480 Sprenger,J.(Jan) 2477 ½ – ½
2 Hausrath,D.(Daniel) 2530 Wessel van,R.B.W.(Rudy) 2392 1 – 0
3 Wantola,I.J.P.(Ivo) 2356 Haastert van,E.P.C.(Edwin) 2409 1 – 0
4 Braun,C.(Christian) 2361 Werf van der,M.J.(Mark) 2408 0 – 1
5 Sielecki,C.(Christoff) 2402 Pijpers,A.(Arthur) 2382 1 – 0
6 Trella,T.(Thomas) 2389 Jong de,J.W.(Jan-Willem) 2453 ½ – ½
7 Mundorf,J.M.(Johannes) 2224 Bosman,M.J.T.(Michiel) 2346 0 – 1
8 Buckels,V.(Valentin) 2051 Wiersma,E.(Eelke) 2330 ½ – ½
9 Krüger(Andre) 2179 Ketel van,R.A.(Raoul) 2279 ½ – ½
10 Driessens,P.(Patrick) 2321 Blitterswijk van,S.(Stefan) 2351 ½ – ½

4 reacties op “Het Limburgse leven is goed

  1. Mooie sfeerbeelden Wim. Jammer dat er niet een matchpuntje in zat maar ik gok zomaar dat deze nog wel gaan komen! En hieperdepiep hoera voor JW.

  2. Mooi verslag Wim! We (en dan doel ik voornamelijk op mezelf) zullen volgende keer wat beter ons best doen. Bij een dergelijk verslag hoort ook eigenlijk een beter resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*