Het is nog even wennen een klasse hoger!

Zaterdag 16 september was het dan zover, de eerste KNSB ronde in het nieuwe seizoen en wel een klasse hoger door het strakke kampioenschap van vorig jaar. De eerste ronde betrof een uitwedstrijd tegen het eerste team van de Wijker Toren in Wijk aan Zee. Speellocatie “de Moriaan” is uiteraard bij alle schakers bekend want het is na Noteboom en Kroeg & Loper Leiden het mooiste toernooi van de wereld.
Voor deze ronde moesten we sterspeler Vincent missen maar hadden in Coenraad een invaller die Wijk aan Zee op zijn duimpje kende. Coenraad dank voor het invallen!
Om 13.00 werden de klokken aangezet en konden we beginnen. Niet veel later werd door Eelco remise overeengekomen. Tegenstander wist heel snel de stelling in beton te gieten en was er al snel weinig eer meer te behalen voor beide, ½ – ½  derhalve.
Vervolgens was het de beurt aan Quirinius om een vol punt te scoren in een waanzinnig fraaie partij, ½ – 1 ½ . In een Franse partij demonstreerde Quirinius de kracht van de witte h-pion middels allerlei fantastische tactische wendingen. De partij ging meteen viral en Carlsen liet op twitter dan ook gelijk weten remise te hebben gemaakt tegen Quirinius.
Albert had Zijn stukken zodanig gepositioneerd dat heel Wijk aan Zee zat te wachten op een briljant offer met onmiddellijke winst. Het offer kwam er echter niet en toen bleken de zwarte stukken toch niet echt lekker samen te werken. De witspeler maakte het allemaal gortdroog af moet gezegd worden, 1 ½ – 1 ½.
Coenraad kwam met wit in een Siciliaanse partij met de breekzet e5 op de proppen en die zet had goed kunnen uitpakken wanneer het standaard stukoffer met paard op e6 hierna had gevolgd. Deze zet kwam echter niet op het bord waardoor de pion op e5 eigenlijk alleen maar zwak was. De tegenstander maakte geen fout meer en tikte het eindspel moeiteloos uit 2 ½ – 1 ½.
Marcel speelde tegen clubgenoot Cas Kok met de zwarte figuren en kwam wat minder te staan in een eindspel door een paard op b8 wat moeilijk kon zetten. De druk van de witspeler bleef waardoor Marcel een pion moest inleveren. In tijdnood kwam er nog een kans middels een wonderlijke zet om het wit nog heel moeilijk te maken maar toen deze werd gemist maakte wit het af, 3 ½ – 1 ½.
Ernst kreeg met wit tegen alweer een clubgenoot, Richard Schelvis, een fraai ruimtevoordeel. Zwart werd steeds verder teruggedrongen en net op het moment dat zwart van de onderste rij dreigde af te vallen probeerde zwart met een paard-manoeuvre verwarring te stichten bij wit. Ernst bleef koel, sloot het paard in dat alleen nog behouden kon worden door verminking van de eigen koningsstelling. Dit was teveel van het goede en ze zwart werd keurig matgezet, 3 ½ – 2 ½ .
Ook Eric speelde tegen een clubgenot, Eric Schoehuijs. Een onhandig momentje in de opening zorgde ervoor dat wit de hele partij in de verdrukking was. Zwart bleef de druk opvoeren en het werd steeds lastiger voor wit. Op het moment dat zwart kon toeslaan werden er nog even 2 zetten omgedraaid maar ook dit bleek genoeg voor de winst helaas, 4 ½ – 2 ½.
Als laatste was Robert nog bezig met zwart die vanuit de opening in een eindspel was geraakt wat totaal gelijk was. Wit speelde het echter wat actiever waardoor er lichte druk op de zwarte stelling kwam. Toen wit dacht toe te slaan had Robert een leuke onderbreking wat een kwaliteit opleverde. Het bleef echter allemaal lastig spelen waardoor er nog een pionnetje verloren ging en na uren verdedigen moest er dan toch helaas opgegeven worden, einduitslag 5 ½ – 2 ½.
Een 5 ½ – 2 ½ nederlaag derhalve. Een terechte overwinning voor de Wijker Toren moet gezegd maar vol goede moed gaan we op naar ronde 2!
Verslag geschreven door: Eelco Kuipers

De persoonlijke uitslagen:

Wijker Toren LSG 3 Score
Schoehuijs , E. (Erik) (2217) Hof van ’t, E.C. (Eric) (2105) 1 – 0
Broek , T. (Thomas) (2229) Straver , R. (Robert) (2134) 1 – 0
Duijker , H.C. (Rick) (2215) Dorp van, Q.T. (Quirinius) (2147) 0 – 1
Zutphen van, J. (Jimmy) (2184) Kuipers , E.F. (Eelco) (2316) ½ – ½
Schelvis , R.J.H. (Richard) (2078) Gevers , E. (Ernst) (1983) 0 – 1
Kok , C. (Cas) (2104) Mol , M.W. (Marcel) (2051) 1 – 0
Veltkamp , B. (Bastiaan) (2079) Spaans , C.J. (Coenraad) (1908) 1 – 0
Mulder , B.P. (Bart-Piet) (2153) Termeulen , A. (Albert) (2086) 1 – 0
5½ – 2½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*