Het gaat nog spannend worden

Weer hebben we (LSG 4) met het kleinste verschil verloren. Nu was Leiderdorp de tegenstander.
Frans Erwich kwam met wit heel goed uit de opening (Caro Kann) en kreeg al snel een stelling waarin hij beslissend voordeel kon bereiken. Er waren allerlei mogelijkheden die tot winst leidden maar in een variant miste hij een kleine nuance die juist tot stukverlies (voor een paar pionnen) en een slechte stelling leidde (0-1).
De tegenstander van Reinier Feiner gaf na de partij aan dat hij eigenlijk het schaken op een laag pitje had gezet, maar toch gehoor had gegeven aan de oproep om Leiderdorp te helpen niet te degraderen. Hij wilde met zwart theorie vermijden. Of dit nu smoezen waren of niet, oordeelt u zelf:


Aan bord 4 kwam bij Marcel de Jeu (zwart) een positionele variant binnen de Pirc op het bord. Zijn tegenstander bouwde langzamerhand een drukstelling op en bracht uiteindelijk een creatief pionoffer voor goede praktische kansen. In de verwikkelingen overzag Marcel uiteindelijk een finesse die gelijk de beslissing bracht. Een inhoudrijke partij die door beiden goed gespeeld werd — en net watbeter door de witspeler (1-2).
Daarna kregen zowel Daan Binnendijk en even later Henk van der Scheer een remiseaanbod. Daar hun stellingen niet echt perspectief toonden op meer werd dit in overleg met de teamleider geaccepteerd (2-3).
Daarna won Jan Hellenberg met zwart. Zijn tegenstander was na zet 5 “out of book”. Dat leverde Jan een prettige stelling met pionwinst tegen enige compensatie. Toen die compensatie ook verdwenen was was het niet moeilijk meer maar wel opletten. Zijn tegenstander ging trouwens met Koning en pion tegen Koning en Dame door tot mat. Als hij met zijn pion op f7 had kunnen komen had het remise geworden maar verder dan f6 kwam die pion niet (3-3)
Dirk Sikkel probeerde te profiteren van een schijnbaar onhandige opstelling:
Pe2 en Te1 zonder velden om naar toe te spelen. Helaas ging hij daarbij net iets te ver en hij overzag een fataal pionverlies. Om afwikkelingen te
voorkomen moest hij steeds meer concessies doen, Dat werd fataal (3-4).
Leendert Pols moest in een ingewikkelde stand met minder tijd proberen te winnen.
Dat zat er helaas niet in. Hij kwam in een lopereindspel terecht met ongelijke kleuren en evenveel pionnen. Remise dus (3,5-4,5).
De strijd om de laatste degradatieplaats gaat tussen ons, Almere (1 bordpunt voor), Paul Keres 3 (2 bordpunten achter), Caissa 4 (1 matchpunt en een half bordpunt achter). Wij spelen tegen Almere, Paul Keres 3 tegen de nummer 2 Promotie die nog theoretisch kampioen kan worden en Caissa tegen het reeds veilig zijnde Leiderdorp. Het gaat dus nog spannend worden.
tekst: Jan Hellenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*