Hecht LSG verslaat Eynatten

De Europacup voor Clubteams is een bijzonder evenement. Enerzijds zien we hier een groot deel van de absolute wereldtop; anderzijds zijn er spelers die je zou adviseren om hun baan nog maar even te behouden. Ook de onzen hebben natuurlijk allemaal hun baan, maar zij behoren wel tot de betere amateurs. En juist voor ons is het leuk dat het hier mogelijk is om een norm te halen over 7 partijen.

Daar waar in het verleden nog wel eens gestreden werd om een IM-norm, moeten we ons dit jaar richten op een GM-norm. In het huidige team is iedere spelers immers al IM. Een van eisen aan een GM-norm is dat je tenminste tegen 3 GM’s moet hebben gespeeld. En dat is nu juist het probleem als je op een laag of midden bord zit. De teams uit de top tien hebben louter grootmeesters, maar van hen hebben we alleen tegen MEDNYI VSADNIK gespeeld. Daaronder hebben enkele teams 2 of 3 grootmeesters; de meeste teams hebben er maar één.
Dit jaar steken Arthur, Edwin en Eelke er bij ons bovenuit. Eelke haalt veel punten op het staartbord, met natuurlijk Saric als de kers op de taart. Op bord zes is het echter vrijwel onmogelijk om 3 GM’s te krijgen. Edwin scoort ook heel veel punten, maar heeft in de slotronden nog twee GM’s nodig. Arthur begon goed, maar moest desondanks nog 1,5 uit 2 halen in de slotronden.
De indeling van ronde 6 bood mogelijkheden. Eynatten heeft met Dambacher en Swinkels immers 2 grootmeesters op de topborden. Edwin zou dan wel op bord twee moeten spelen, wat –met de vaste bordvolgorde in de Europacup- alleen kan als er twee mensen boven hem uitgaan. Arthur moest uiteraard blijven zitten. Zowel Jan als Jan-Willem waren echter bereid om een tweede keer niet te spelen, zodat Edwin kon doorschuiven. Heren, compliment. Goed dat jullie je eigen belang op zij kunnen zetten voor de kans van een teamgenoot!

Ander gevolg van deze opstelling was dat iedereen twee borden opschoof en dat ik zelf dus moest plaatsnemen om geen gat over te laten op bord zes. Dat was niet gepland en de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik wel even moest omschakelen. Gevolg is ook dat ik van de partijen veel minder heb meegekregen dan anders. Ik zal hier dan ook moeten volstaan met een korte impressie.
Mark was snel klaar. Een theoretisch bekende zetherhaling leidde als snel tot een remise. Op de topborden leken Arthur en Edwin overtuigend een halfje binnen te halen; beiden hadden veel tijd voorsprong en een gezonde stelling. Rudy stond ongeveer gelijk en Eelke kreeg vanuit de opening een klein maar prettig plusje. Zelf werd ik geconfronteerd met een goede voorbereiding en dus ben ik nauwelijks van het bord geweest. Na een afgrijselijke blunder kreeg ik een dodelijk aanval over me heen en werd hardhandig mat gezet. Toen ik opstond, waren de partijen bij Edwin en Rudy inmiddels in remise geëindigd. Arthur daarentegen had optimaal geprofiteerd van de tijdsdruk bij Dambacher en trok daarmee de stand weer gelijk.

Kortom 2,5-2,5 en een eindspel bij Eelke met Paard + b, g en h pion; tegen Loper + f, f en h pion. Dankzij de verre b-pion stond Eelke absoluut beter, maar nadat hij een directe mogelijkheid gemist had, moest het nog wel even nauwkeurig uitgespeeld worden. Dat is aan Eelke wel toevertrouwd en zo bracht hij zijn score op een fraaie 4,5 uit 5!

De persoonlijke uitslagen op een rijtje.

  KSK 47 EYNATTEN (21) 2,5 3,5 LSG Leiden (14)  
2493 Dambacher, Martijn 0 1 Pijpers, Arthur 2436
2476 Swinkels, Robin 0,5 0,5 Van Haastert, Edwin 2433
2434 Zelbel, Patrick 0,5 0,5 Van Der Werf, Mark 2415
2336 Hammes, Michael 0,5 0,5 Van Wessel, Rudy 2398
2165 Gohla, Ulf 0 1 Wiersma, Eelke 2343
2071 Vanstreels, Luc 1 0 Van Ketel, Raoul 2229

De dames van de Stukkenjagers mochten deze keer aantreden tegen SHSM LEGACY SQUARE, een Russisch team dat ook zonder Kosteniuk in de basis duidelijk sterker is. Opnieuw boden de dames goed tegenstand, maar opnieuw werden ze niet beloond. Uiteindelijk haalde alleen Bianca een halfje, terwijl Anne en Linda ook dichtbij waren.

  SHSM LEGACY SQUARE (2) 3,5 0,5 De Stukkenjagers (6)  
2529 Gunina, Valentina 1 0 Haast, Anne 2384
2464 Girya, Olga 0,5 0,5 De Jong-Muhren, Bianca 2300
2462 Kovalevskaya, Ekaterina 1 0 Lanchava, Tea 2276
2448 Kashlinskaya, Alina 1 0 Jap Tjoen San, Linda 2183

2 reacties op “Hecht LSG verslaat Eynatten

  1. Ik ben mijn teamgenoten (Jan en JW) en captain Raoul dankbaar dat we in ieder geval een poging hebben gedaan om een kans te krijgen voor een norm te spelen. Helaas niet gelukt door een ongelukkige indeling.

    De partijen zijn nu ook toegevoegd. Raoul heeft zijn eigen partij voorzien van commentaar en ik heb de partijen van Eelke en Arthur nog wat dieper bekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*