Greencard

De hoofdarbiter, Ashot Vardapetyan, neemt het woord
De hoofdarbiter, Ashot Vardapetyan, neemt het woord

Zaterdagavond, negen uur. De captainsmeeting. Het begint redelijk op tijd. Dat is weleens anders geweest. De hoofdarbiter, Ashot Vardapetyan, neemt het woord. In vloeiend Engels en Russisch legt hij de captains de belangrijkste regels uit.
Toeschouwers mogen alleen het eerste half uur de speelzaal in. Spelers die klaar zijn, worden toeschouwers en moeten de speelzaal dus verlaten. Geen speld tussen te krijgen. Iedereen krijgt bij aanvang van de ronde een greencard… Maar dan klinkt er opeens luid “why is this?”, “why can a player who finished his game not take a look at the games of his teammates?”. Richard Vedder, captain van En Passant, is opgestaan en zet met wijde armgebaren zijn betoog kracht bij. Uit de zaal klinkt applaus. De hoofdarbiter is nauwelijks van zijn stuk gebracht. “These are the rules of chess; we can not change them. A player who finished his game is a spectator.” “this is a stupid rule!” vervolgt Richard. Beetje geïrriteerd nu toch, reageert de wedstrijdleider. “That’s your opinion.”

Bezoek aan fort-petrovaradin in de ochtend
Bezoek aan fort-petrovaradin in de ochtend

Er is zeker steun vanuit het publiek. Maar Richard ziet ook in dat zijn betoog niet tot een verandering zal leiden. De hoofdarbiter gaat verder. Alle spelers en de captain krijgen bij aanvang van de ronde een greencard. Direct na afloop van de partij moeten de spelers hun greencard inleveren. Zonder greencard heb je geen toegang tot de speelzaal.
Greencard. Een begrip in de Verenigde Staten. Wie kent de film niet met die lompe Fransman en de actrice uit de Loreal reclame? Maar net als in de VS is een greencard niet om mensen te verbinden, maar om anderen uit te sluiten. Een thema dat ook op andere podia in Europa tot verhitte discussies leidt.
Het is een terugkerend probleem. Ik weet niet of de heer Vardapetyan het probleem ziet; hij redeneert vooral vanuit zijn positie van wedstrijdleider. Hij moet de wedstrijd in goede banen leiden. In het voetbal is het een straf als je zonder publiek moet spelen. In het schaken lijkt dit het hoogste ideaal. Hoe moeten wij ooit onze sport over het voetlicht brengen?
ECU Tournament Director Petr Pisk zit ook achter de tafel en verontschuldigt zich. Ik heb de indruk dat hij het wel begrijpt, maar de ruimte in de speelzaal legt hem beperkingen op. Het feit dat er twee zalen zijn maakt het probleem nog groter. Je kunt alleen van de ene naar de andere zaal door een publieke ruimte. Een speler zou dus het spelersgebied moeten verlaten om in de andere zaal te komen.
Als er geen oplossing komt, gaat het European Club Cup aan zijn eigen succes ten onder. Het zijn immers de amateurs die het toernooi in deze vorm mogelijk maken. Zij vinden het prachtig om onderdeel te zijn van een evenement met al die topspelers. Maar als zij geen toegang hebben tot de speelzaal waar die topspelers zitten, vervalt een van de belangrijkste kernwaarden van dit toernooi.
De theorie is streng, maar er zit een idee achter. Ik vind ook dat je als organisatie de taak hebt om dit probleem op te lossen. Waarom kunnen er in Wijk aan Zee 1.000 toeschouwers rondlopen en hier niet 1?

Maar dan de praktijk. In tegenstelling tot de reglementen is er geen enkele controle op mobiele telefoons bij de ingang van het spelersgebied. En dus gaat er in onze zaal zelfs een telefoon af! Pas een half uur na het begin van de ronde – tot die tijd mocht iedereen nog vrij bewegen – neemt een jonge man plaats bij de ingang van het spelersgebied. Hij is duidelijk verveeld en kijkt niet of nauwelijks naar de badges van de mensen die hem passeren.
Ook onze wedstrijdleider is nerveus. Als ik het bord van Michiel voor aanvang 10 centimeter opschuif, komt hij gelijk aangesneld. Ik leg uit dat Michiel linkshandig is en zo ruimte heeft voor zijn notatieformulier. Nou, vooruit dan maar. Maar schrijven met je eigen pen kan echt niet! De reden ontgaat mij volkomen, maar Edwin en Jan-Willem moeten hun pen bij mij inleveren?! Zijn er naast telefoons nu ook al pennen met de rating van een grootmeester? Pennen die de goede zetten opschrijven al voor je ze hebt uitgevoerd? Het moet niet gekker worden.

netjes wachten op zijn teamgenoten
netjes wachten op zijn teamgenoten

We spelen tegen Edinburgh Chess Club. En als u denkt dat wij een rijke traditie hebben die al lang teruggaat, moet u eens op die naam googelen. Opgericht in 1822! Ruim 70 jaar ouder dan ons illuster genootschap!
Als de ronde begint zit er pas 1 tegenstander achter zijn bord. Gelukkig is er een default time van 15 minuten en geldt niet de zero tolerance. Dat betekent overigens niet dat deze speler mag beginnen. Onze ijverige wedstrijdleider legt hem uit dat hij netjes moet wachten op zijn teamgenoten. Na 5 minuten kan ook hij dan eindelijk beginnen.
Die 5 minuten groeit al snel uit tot een grote tijdvoorsprong op meerdere borden. Zo staan we na 5 kwartier op de eerste vier borden al ruim 2,5 uur bedenktijd voor! Als captain weet je dat dit niet direct doorslaggevend is, maar in het vierde uur zal dit zich vaak uitbetalen.
Jan komt vanuit 1.c4 f5 in een Hollandse stelling en al snel staat er een zwart paard op f3 die de witte stelling in zijn greep houdt. Bij Arthur komen de zetten in het Spaans snel en als hij gaat denken, krijg je al de indruk dat zijn tegenstander iets raars heeft gedaan. Edwin zijn tegenstander geeft zomaar zijn loper van de witte velden op; dat zal hem later nog bezuren.
Ook Michiel staat snel veel tijd voor. Hij speelt een Slav met b3 en Pge2. Vanmorgen op het terras leidde het nog tot een discussie, maar het levert wel een speelstelling op waarin de tegenstander snel aangewezen is op zijn eigen vaardigheden en daarmee is het doel bereikt. Op de onderste twee borden is ons overwicht op papier het grootst, maar er staan degelijke stellingen op het bord. Dat vraagt veel geduld van Mark en Jan-Willem.
Bij Edwin gaat het hard. Na de manoeuvre met La6 en Db5-d3 krijgt hij controle over alle witte velden waarna een opening op de damevleugel al snel tot de 1-0 leidt. Hij moet direct zijn greencard inleveren, maar als hij na de analyse terugkeert, kan hij een poosje bij de borden kijken. Na een minuut of 10 wordt ik toch aangesproken. Of ik mijn speler wil vragen om weg te gaan. Mark weet zich in een Maroczy te bevrijden met d6-d5. De centrumpionnen verdwijnen, maar dit werkt vaak ook vervlakkend. Toch krijgt Mark wat kleine dreigingen in de stelling en als zijn tegenstander iets te voorzichtig speelt, neemt het zwarte initiatief snel de overhand: 2-0.
Achteraf weet ik niet of Arthur echt wel zo prettig stond; misschien was ik door zijn vlotte spel op het verkeerde been gezet. Co Adriaanse, de man van de Kerstboom en andere taalvondsten, heeft daar ooit een goede term voor uitgevonden. Na een zet of 20 is het mooie er wel vanaf in ieder geval. Arthur gaat er eens goed voor zitten, brengt een dubbel stukoffer dat had moeten leiden tot remise; helaas mist Arthur het eenvoudige Td1. Na Dh5 ipv Df4 volgt wel Df7 met remise. Nu blijft hij gewoon materiaal achter; 2-1.

Na de tijdcontrole heeft Michiel een duidelijk overwicht en al snel komt de 3-1 op het bord. Inmiddels staat ook Jan-Willem beter in een eindspel, maar als zijn tegenstander niet vrijwillig c5-c4 had gedaan, zie ik niet hoe hij dit eindspel ooit zou gaan winnen. Nu is het een kwestie van tijd.
De langste en meest spectaculaire partij wordt gespeeld op het topbord. Jan lijkt na de opening groot voordeel te hebben, maar met het creatieve Lg5! weet zijn tegenstander het vege lijf te redden. Als wit dan ook nog op d6 neemt, staat Jan een kwaliteit achter. Maar opeens komen ook de zwarte stukken op de damevleugel tot leven en al snel ziet wit zich genoodzaakt de kwaliteit terug te geven. Jan krijgt een licht chaotisch eindspel maar daarin heeft hij wel enkele pionnen mee gesnoept. In die fase heeft hij meerdere kansen om af te wikkelen naar een eenvoudig gewonnen paardeindspel. Jan kiest daarentegen voor initiatief. Helaas voor hem sluit het matnet zich steeds net niet en krijgt de tegenstander zelfs de kans om zijn paard te offeren voor de laatste zwarte pionnen. Hierdoor belandt Jan in een eindspel van K+T+P tegen K+T. Objectief remise, maar de witte koning staat ongelukkig aan de rand. Jan besluit het nog te proberen en als de spelers een nieuw notatieblaadje krijgen, zet de tegenstander vast een rondje bij zet 115; blijkbaar realiseert hij zich dat hij zich 50 zetten zal moeten verdedigen alvorens Jan zal berusten in een half punt. Zo ver komt het niet. Na een zet of 25 gaat hij in de fout en opeens is het uit.

ontspannen voorbereiding
ontspannen voorbereiding

Toch nog een 5-1 overwinning. Op papier wellicht de normale uitslag, maar eenvoudig was het zeker niet. Dat zal de komende ronden beter moeten. Overigens, veel teams laten ergens wel een half of heel punt liggen. Slechts 6 wedstrijden eindigen in 6-0. KGSRL, met Casper Schoppen in de gelederen, is één van de teams die wel de maximale score haalt.
De verrassingen trekken natuurlijk de aandacht. Fraai is bijvoorbeeld de overwinning van Lucas van Foreest – jawel, het broertje van Jorden – op Andrei Volokitin; zie voor de partij de toernooisite. Opvallend is ook het halfje van Dick de Graaf tegen Danyyil Dvirnyy. Als Dick twee pionnen achter komt wil hij eigenlijk opgeven, maar om zijn greencard te behouden besluit hij nog even door te spelen. Dat geeft hem immers de gelegenheid nog even in de zaal te blijven. Ik weet niet wat er daarna allemaal in het hoofd van zijn tegenstander, toch een GM met 2550, omgaat, maar langzaam maar zeker verdwijnt het witte voordeel. Als Dvirnyy in remise moet berusten is Dick als een kind zo blij. Heel even lijkt de greencard een zegen.

Hieronder onze persoonlijke uitslagen.

2156 Edinburgh Chess Club (54) 1 5 LSG IntelliMagic (23) 2440
2356 Sreeves Clement 0 1 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2512
2299 Berry Neil 1 0 Pijpers, Arthur 2465
2156 Mcgowan Daniel 0 1 Van Haastert, Edwin 2448
2061 Kafka Graeme 0 1 Bosman Michiel 2353
2078 White Alastair F 0 1 Van Der Werf, Mark 2412
1987 Antunes Andre 0 1 De Jong, Jan-Willem 2447

En de partijen.

3 reacties op “Greencard

  1. Over de FIDE en pennen schrijft Nigel Short in New In Chess op de voor hem karakteristieke wijze het volgende:

    “Someone in authority has obviously been watching too many James Bond movies because pens were also forbidden.”

  2. Als ze “spy pens” verkopen, waarmee in Full HD kan worden opgenomen, hoe moeilijk is het dan om een mini braille terminal erin te verwerken die door een PC verzonden informatie kan omzetten in iets van morsecode? Ja, vergezocht, maar dat zeiden ze ook van die gast met een compleet datacenter in zijn schoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*