Goed begin 2014

Het jaar 2014 is voor LSG 3 goed begonnen. Na de drie overwinningen in 2013, werd de vierde ronde met vrij ruime cijfers gewonnen van Rijswijk. En LSG 1 en 2 wonnen beide ook, waardoor we na vier ronden bij elkaar twaalf overwinningen hebben behaald. Een unicum in de historie van LSG? Ik heb dit zelf in ieder geval nog niet eerder meegemaakt.

We speelden thuis tegen Rijswijk. De input is door de spelers zelf aangeleverd.

Mark: “Mijn partij was een klassiek staaltje ouwe lullen schaak. Allebei te slap/angstig om iets echt actiefs te doen, waardoor de balans nooit echt is verbroken. Remise was dus de terechte uitslag.”

Leendert: “Matige partij. Met authentiek oudemannenschaak de tegenstander al snel in de klem gezet.  Vanuit de opening wikkelde ik af naar een erg kansrijke stelling, ten minste dat dacht ik. Ik liet echter een heel slim tussenzetje toe, waardoor wit terug was bij af. In zijn ijver miste mijn tegenstander in een misschien ietsie-pietsie beter eindspel  een tactisch geinigheidje, een gecombineerde pen-vork.  Dat was goed voor een kwaliteit en voor een winstpunt.”

Frans: “Na de opening bereikte ik met zwart een gelijke stelling (tegen het Colle systeem), en, zoals gewoonlijk, probeerde ik met een soort van “jongemannenschaak” op winst te spelen. Het was echter mijn tegenstander die aanval kreeg, omdat hij de complicaties van het middenspel beter had doorgrond. Een verdiende overwinning voor hem.”

Henk: “Na de drama’s in de vorige ronden mijn vaste openingszet van een jaar of 35 geleden maar eens gereanimeerd. Zwart bezette lichtvaardig te snel het centrum en werd daar aan flarden geschoten.”

Thomas: “Ik had een Scandinaviër op het bord en dacht te kunnen profiteren van een openingsfoutje. Helaas had ik het een en ander over het hoofd gezien en moest ik een stuk geven. Dat was teveel van het goeie.“

Marcel: “Ik kreeg de Ben-Oni waarop ik me had voorbereid (Cupido, Goudriaan) en zelfs dezelfde variant als zo’n 6 jaar geleden tegen Tony Goudriaan. Helaas dacht ik het beter te weten dan toen (?! terwijl ik toen een goede stelling wist te bereiken, die weliswaar in remise verzandde) en week af van mijn eigen spel toen, met als gevolg dat er een bijna gelijke maar spannende stelling ontstond. Gaandeweg bleek de stelling makkelijker te spelen voor mij dan voor hem en kwam ik een pion voor met onvoldoende compensatie voor zwart. Toen nog een 2e zwarte pion verloren ging en ik met mijn stukken het centrum mocht bezetten gaf zwart op.”

Joost: “Er kwam een opening op het bord die ik eigenlijk alleen met wit speel. Toen de dames en 2 pionnen geslagen waren bood hij pardoes remise aan. Ik had een geïsoleerde dubbelpion en had nog 20 minuten en hij 40, maar ik wou er toch nog een echte partij van maken. Het was veel manoeuvreren. De tegenstander werd ongeduldig en toen forceerde hij het. Mijn paard op f6 speelde ik via e8 om en pakte uiteindelijk een pion op a3. Nog even opletten, maar mijn paard kwam terug en toen was de buit binnen.”

Adinda: “In de door mijn tegenstander creatief gespeelde opening, bleek later dat ik een kwaliteitswinst had gemist. Daarna stond ik positioneel minder. In een ingewikkeld dame + toreneindspel waarin ik een onbelangrijke pion achterstond, ging hij achter een tweede pion aan, vergat de veiligheid van zijn koning, en liet zich matzetten.”

LSG 3 2043 Rijswijk 1986
Mark Irwin 2212 Frans Hoynck van Papendrecht 2088 ½ ½
Leendert Pols 2003 Michael van Liempt 2029 1 0
Frans Erwich 2012 Rob van Helvoort 2094 0 1
Henk van Putten 2094 Roel Leezer 1997 1 0
Thomas Thissen 2007 Alexander Cupido 2047 0 1
Marcel Wubben 2043 Tony Goudriaan 1907 1 0
Joost Schaeffner 1980 Alfonso Gallardo Banez 1934 1 0
Adinda Serdijn 1993 Thomas de Ruiter 1790 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*