Gewonnen van de koploper!

Vandaag speelden we tegen de –op zich verrassende- koploper Het Witte Paard Haarlem 2. Zelfs na de minieme nederlaag tegen ons staan ze nog bovenaan. En wij staan qua matchpunten gewoon keurig op 50%. Maar wij hebben gewonnen!

Ikzelf niet overigens, al leek het er wel een hele tijd op dat ik voor het eerste punt zou gaan zorgen. In een materieel gelijke stelling, waren mijn tegenstanders zes pionnen allemaal geïsoleerd, waaronder twee dubbelpionnen op de f- en b-lijn. Blijkbaar dacht ik onbewust dat de buit al binnen was, want ik miste een simpele paardvork waardoor ik gelijk verloren stond en na nog een paar zetten kon opgeven. Overigens was het niet zo dat ik voor straf het verslag moest schrijven, dat was gewoon van tevoren afgesproken (0 – 1).

Marcel de Jeu zal wel een degelijke remise hebben gespeeld. Hij was als enige eerder klaar dan ik, en van hem heb ik verder niets meegekregen (sorry Marcel). Maar er is één zekerheid in het leven: Marcel de Jeu verliest niet (½ – 1½).

Marcel Wubben aan het bord naast mij speelde op het oog een vrij regelmatige remise tegen Ben de Jong. Commentaar van hemzelf was dat hij aan het begin te lang had nagedacht waardoor hij later geen tijd meer had om naar een winstplan te zoeken. Toen zijn tegenstander de stelling had dichtgeschoven, werd het remiseaanbod van Marcel aangenomen (1 – 2).

Aan mijn andere kant zat Martin zijn eerste winstpunt van dit seizoen binnen te halen. Nadat zijn tegenstander noodgedwongen een kwaliteit had moeten offeren, raakte deze ook nog zijn paard kwijt waardoor Martin maar liefst een volle toren voorkwam. Zijn (sympathieke) tegenstander na afloop tegen mij: “Ik speel zelf saai, en Martin speelt ook saai, dus ik vond het jammer dat het zo’n saaie partij werd.” (2 – 2).

Frans Erwich debuteerde dit seizoen fris en fruitig met een mooie overwinning. In een stelling waarin Frans de kleine kwaliteit meer had, speelde zijn tegenstander te snel zijn vrijpionnen (a en b) naar voren, waardoor er één verloren ging. Ik heb niet helemaal gezien hoe het ging, maar vermoedelijk gingen Frans eigen (centrum)vrijpionnen wel naar de overkant (3 – 2).

Een 3 – 2 stand, en de nog spelende kopborden leken alle drie goed te staan. Onze teamleider speelde aan bord 2 tegen Enno Noordhoff en had naast een goede stelling ook een pion meer. In tijdnood liet hij tot zijn eigen verbazing een mat in één toe. Zijn tegenstander dacht lang na over zijn zet, dus de niet-neutrale omstanders hoopten dat hij het juist wel of juist niet zag, maar helaas voor ons speelde hij het uiteindelijk toch (3 – 3). Zie ook de toevoeging onderaan het verslag.

Deze tegenvaller werd gecompenseerd door een overwinning op tijd door gelegenheidskopman Vincent Fructuoso. Beide koningen stonden een beetje op de tocht, maar voor mijn gevoel had Vincent het moeilijk. Tot verbazing van zijn tegenstander had hij opeens de bedenktijd overschreden (mopperend: “Dit overkomt me nu zó vaak…”). Overigens dacht Vincent toen dat hij inmiddels best weer goed stond (4-3).

Ernst kreeg hierna stalorders om in een toren en paardeindspel remise aan te bieden om de teamoverwinning binnen te halen. Omdat hij een pion meer had werd dit graag geaccepteerd (4½ – 3½).

Gewonnen van de koploper. Dat is mooi, en we doen weer mee! Nu rustig de winterstop in en daarna met frisse moed weer aan de slag.

Tekst: Adinda Serdijn

Q. van Dorp - E. Noordhoff
Q. van Dorp – E. Noordhoff

Enno Noordhoff, de zwartspeler in bovenstaand diagram schreef ons:
Misschien is het aardig om mijn gedachtegang naar het mat in één te beschrijven.
Df2 is wel dwingend, want ook Lf8 hangt. Hoe staat het na dameruil? Maar als eerste zag ik Dd3 schaak. Als wit dan Dc2 speelt, kan ik weer terug naar d4 en wat heeft wit dan voor iets beters dan Df2?
Er moet wel opgemerkt worden dat ik al heel blij was met de zwarte stelling. Want niet zo heel veel zetten geleden, wilde ik liever opgeven dan nog langer gemarteld te worden. Quirinius had met ijzeren hand mijn Richter Rauser van het Siciliaans ontmanteld, maar in de diagramstelling meende ik nog kansen op remise te hebben. Ik sta wel een pion achter, maar wit komt er niet gemakkelijk door. Dus 39 .. Dd3+ 40 Dc2 Dd4 stond op mijn lippen. Totdat ik ineens zag dat veld d1 (na Dc2) maar één keer gedekt stond.

Oh maar dan kan ik misschien beter geen schaak op d3 geven, want de dame op f2 dekt veld d1 niet. En pas toen zag ik het mat in een met Dd1.
Caïssa’s wegen zijn ondoorgrondelijk.

De individuele uitslagen:
1. Vincent Fructuoso van der Veen 2127 – Harry Lips 2030 : 1 – 0
2. Quirinius van Dorp 2093 – Enno Noordhoff 2161 : 0 – 1
3. Ernst Gevers 2055 – Pepijn Steenbergen 1957 : ½ – ½
4. Frans Erwich 1993 – Peter Beerens 1920 : 1 – 0
5. Marcel de Jeu 1980 – Jan Seeleman 1982 : ½ – ½
6. Marcel Wubben 2038 – Ben de Jong 1938 : ½ – ½
7. Adinda Serdijn 1961 – Hubrecht van den Brekel 1942 : 0 – 1
8. Martin Voorn 2057 – David Joziasse 1909 : 1 – 0

1 reactie op “Gewonnen van de koploper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*