Geslaagde viering 125 jarig bestaan LSG

125 Jaar geleden, 2 maart 1895, werd LSG opgericht. Dat was een meer dan goede reden om op maandag 2 maart 2020 een feestelijke avond te organiseren voor leden en oud-leden met diverse schaak gerelateerde activiteiten.
De avond werd geopend met een receptie voor genodigden waarna om acht uur voorzitter Raoul de avond voor iedereen opende. Tijdens de opening kregen Arthur Schuering en Folkert Jan Geertsma de gouden erespeld van de KNSB overhandigd voor 50 jaar lidmaatschap. In de loop van de avond konden de aanwezigen diverse activiteiten bijwonen en uiteraard ook gezellig bijpraten en oude herinneringen ophalen. Zo was ik zelf blij verrast oud teamgenoot Leonard Verburg te ontmoeten, ook al bijna 50 jaar lid, maar al decennia niet op de club aanwezig geweest.
De lezingen van Jan Timman en Robert Hübner trokken veel aanwezigen en brachten enthousiaste reacties teweeg.
Lezing Jan Timman
Ondanks de zware concurrentie van de gelijktijdig gehouden lezing van Jan Timmman kreeg de winnaar van de “Oude Meesters 4-kamp” georganiseerd tijdens het 80e Noteboomtoernooi, Predrag Nikolic, 21 spelers te bestrijden in zijn simultaan. Drie spelers speelden twee partijen. Van de daardoor in totaal gespeelde 24 partijen won Predrag er 21. Drie spelers, Ivo Wantola, Alisha Warnaar en Eric van ’t Hof speelden remise. Ook Erik Oosterom had het halve punt binnen kunnen halen. Hij bood remise aan rond 23.00 uur en dit werd aanvankelijk door Nikolic geaccepteerd. Toen zei Erik: “Maar ik sta wel beter”. “Goed”, zei Nikolic, “dan spelen we verder.” En vervolgens verloor Erik alsnog. Dit gebeurde zonder onvertogen woord. Erik keek wat sip, maar Nikolic kon er wel om lachen.
Predrag Nikolic tijdens zijn simutaan
In een apart ingericht filmzaaltje waren beelden te zien van de huldiging van LSG IntelliMagic na het veroveren van het landskampioenschap en 2018 en de volledige opnames van de interviews van Godfried Bomans met spelers en bekenden tijdens de historische vierkamp in Oegstgeest ter ere van het 75 jarig jubileum.
Deze volledige versie zal binnenkort ook beschikbaar komen op YouTube nu is daar wel al een verkorte versie terug te vinden.

De openingstoespraak van Raoul van Ketel:

Het is vandaag 2 maart. Een bijzondere datum. Op veel plaatsen in het land staat men stil bij de geboortedag van Eduard Douwes Dekker, vandaag 200 jaar geleden. In New York ging op 2 maart ooit de film King Kong in première. In Rusland staat men stil bij de verjaardag van Michael Gorbatsjov. En wij denken aan Dr. Arnoldus van Rhijn, huisarts in Leiden en de eerste voorzitter van LSG. Op 2 maart 1895 richtte hij het Leidsch Schaakgenootschap op. Vandaag bestaat LSG 125 jaar; een eerbiedwaardige leeftijd.
In 1995 schreven wij het boek ‘de eerste honderd jaren’. Sommigen van jullie hebben dat nog meegemaakt of er zelfs aan meegschreven. En voor mensen die later lid zijn geworden, hebben we straks een exemplaar van dat boek. Je kunt dat aan het einde van de avond mee naar huis nemen. Ik ben er zeker van dat er ooit een boek zal verschijnen met de titel ‘de tweede honderd jaren’, maar dit jaar is er geen boek. Daar waar kinderen hun verjaardag elk jaar groots vieren, besluiten volwassenen nogal eens alleen de kroonjaren te vieren. En wat doet een vereniging als die eenmaal de 100 is gepasseerd? 110, 120; we hebben die jubilea ongemerkt voorbij laten gaan. Maar 125?

Raoul van Ketel houdt openingsspeech
Raoul van Ketel houdt openingsspeech

Op een moment als dit sta je even stil. Je denkt terug aan de afgelopen jaren. Wat is er de afgelopen 25 jaar allemaal gebeurd? Waarin schuilt de kracht van LSG?
De sportieve prestaties springen misschien wel het meest in het oog. We zijn al een kwart eeuw een vaste waarde in de Meesterklasse. De laatste 15 jaar doen we mee aan de Europacup. 7 jaar geleden kozen we voor een betaalde speler/trainer, Predrag. En sinds 5 jaar hebben we een verbinding met IntelliMagic. In 2017 en 2018 werden we sportploeg van het jaar in Leiden. En natuurlijk zijn we in 2018 en 2019 landskampioen geworden.
Maar er is zoveel meer. We hebben meer leden dan ooit. En dat is voor een groot deel te danken aan onze jeugdafdeling. 6 jaar geleden begon Rob met een aantal enthousiaste leden een nieuw avontuur: LSG Jeugd. Bij de start waren er 6 leden; dat aantal is gestaag gegroeid en nu zijn het er meer dan 30!
De kracht van LSG – en misschien wel van elke vereniging – is de inzet van vrijwilligers en de zekerheid van een geschikte locatie. Om met het laatste te beginnen, die zekerheid is er allerminst. Samen met de andere verenigingen doen we er alles aan om een plek te vinden voor een nieuw denksportcentrum. We zijn in gesprek met de gemeente. Er wordt gedacht aan nieuwbouw. Misschien moeten we een seizoen overbruggen. Maar een denksportcentrum heeft ons veel gebracht en ik zou het vreselijk zonde vinden als hieraan een einde komt.
Publiek luistert geboeid naar de openingstoespraak van de voorzitter Raoul van Ketel.
Publiek luistert geboeid naar de openingstoespraak van de voorzitter Raoul van Ketel.

Vrijwilligers zijn voor elke vereniging van levensbelang. Gelukkig slagen we er bij LSG steeds opnieuw in om mensen te vinden. Ik noemde al LSG Jeugd. We organiseren elk jaar het Noteboom, Kroeg&Loper, het Oliebollen en het PK. We hebben bestuur, een materiaalcommissaris en teamleiders. En ook nog vrijwilligers achter de bar.
Jullie – de leden van nu en de leden uit het verleden – maken LSG tot wat het is. Een grote groep mensen verbonden door de liefde voor een spel. Daarom vieren wij ons 125 jarig bestaan vanavond met elkaar. Natuurlijk hebben we al een geweldig weekend achter de rug. Een geslaagd Noteboom met een triomf voor Casper in de A groep; een gedeelde winst voor Quinten en Henk in de B groep en een ongedeelde overwinning voor Robin in de C groep; wat een weelde. En natuurlijk als kers op de taart de vierkamp van Oude Meesters.
3 van hen zijn hier vanavond ook. Jan Timman en Robert Hübner geven een lezing; Jan begint straks gelijk in zaal C; Robert is later vanavond aan de beurt. En onze eigen Predrag Nikolic geeft een simultaan in zaal B. Als je hieraan mee wilt doen, meld je bij Eric; als er een bord vrijkomt is er weer plaats voor een nieuwe speler. Daarnaast worden er in zaal A doorlopend beelden vertoond van de beroemde vierkamp uit 1970 met interviews van Godfried Bomans met de spelers.
In het kader van het 75-jarig bestaan van LSG speelden Spasski, Botwinnik, Larsen en Donner destijds een vierkamp. In de media was er veel aandacht voor dat toernooi. Godfried Bomans interviewde de spelers en dat werd op televisie uitgezonden. Onlangs hebben we de oude beelden laten digitaliseren. Het duurt ongeveer 30 minuten.
Er zijn mensen onder jullie die zich dat nog goed kunnen herinneren. Harro Weiland was de grote man achter dit evenement. Het is dit jaar 50 jaar geleden en het gaf een nieuwe impuls aan ons toch al illustere gezelschap. Veel mensen werden lid en sommigen bleven dat nog heel lang. Twee van die mensen zijn er vanavond ook. Zij zijn dit jaar 50 jaar lid: Arthur en Folkert. 50 jaar lid van LSG en daarmee ook 50 jaar lid van de KNSB. En daarom zou ik hen willen vragen om naar voren te komen.
Raoul van Ketel brengt de erespeld aan bij Folkert-Jan Geertsma, die evenals Arthur Schuering 50 jaar lid is.
Raoul van Ketel brengt de erespeld aan bij Folkert-Jan Geertsma, die evenals Arthur Schuering 50 jaar lid is.

Later dit seizoen, op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, zal LSG hier in het denksportcentrum de landelijke bekerfinale organiseren. Nu maar hopen dat we zelf ook mee mogen spelen, maar nadat we Kennemer Combinatie hebben uitgeschakeld, heb ik daar alle vertrouwen in.
Voor nu wens ik jullie allen een leuke avond!
Vice voorzitter van de gemeenteraad (Walter van Peijpe), voorzitter LSF, secretaris LSF.
Vice voorzitter van de gemeenteraad (Walter van Peijpe), voorzitter LSF, secretaris LSF.

De foto’s in het verslag en het album hieronder (klik op de foto om de grotere versie op het scherm te krijgen) zijn gemaakt door Rob Uittenbogaard en Eric van ’t Hof

2 reacties op “Geslaagde viering 125 jarig bestaan LSG

  1. Helaas in dit bericht geen enkele aanwijzigingen m.b.t. de thema’s en de inhoud van de lezingen van Timman en Hübner en waarom dus deze heren volgens de verslaggever zoveel enthousiaste reacties teweeg brachten.
    Kan daar toch nog iets aan worden toegevoegd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*