Geraardsbergen

Namens Luuk Hoogeveen

Tja waar kennen we Geraardsbergen van? De meeste zullen nog wel de Muur kennen van de Ronde van Vlaanderen maar verder? Het blijkt dat er in augustus ook een schaaktoernooi is in Geraardsbergen en omdat ik al eens aan de toernooien van Gent en Brugge had meegedaan dacht ik begin juli om maar eens aan dat toernooi mee te gaan doen. Dat zou dan mooi aansluiten op SPAChess dat in juli plaats zou vinden. Ik had er zin in!
SPAChess liep niet echt lekker en toen ik daar twee keer materiaal had laten instaan heb ik me de laatste ronde maar teruggetrokken. Op de ratingranglijst was ik inmiddels ook 50 punten gezakt. Ja ik had zin in schaken (Not).
De datum van Geraardsbergen naderde en ik heb nog overwogen om me terug te trekken maar alles was al betaald en ach misschien zou het meevallen.
De dag van vertrek slecht geslapen en vroeg op want om 06.45u(brrr) vertrekken. Ja ik had er zin in (Not).

1e ronde

De eerste ronde mag ik tegen een 14-jarige jongen zonder rating, de partij kabbelt wat heen en weer tot onderstaande stelling.
En hier besluit ik tot 23. Kg2?? waarna na 23… Tg6 de stukken weer in de doos mogen. Ja ik had er zin in (Not).
2e ronde
In de tweede ronde mag ik tegen iemand met 1410, ik win een loper waarna we in een eindspel terecht komen met allebei een dame, 3 pionnen en ik dus nog een loper. Hij kan nu 30x schaak geven maar uiteindelijk kan mijn dame ertussen en is het daarna toch wel afgelopen. Met 30 schaakjes duurt een partij meestal erg lang en we waren als laatste in de zaal klaar.
3e ronde
Wederom kort en slecht geslapen en het blijkt dat ik in de derde ronde tegen iemand met 1885(!) mag. Hm dat was niet echt waar ik zin in had.
Ik kom goed uit de opening maar geef het daarna weer weg. Gelukkig vindt hij ook niet altijd de beste zet en we komen in een symmetrisch toreneindspel terecht met allebei 5 pionnen. Hij probeert het nog lang en we waren weer als laatste klaar maar het was en bleef remise. Een goed resultaat en ik begin er weer een beetje zin in te krijgen.
4e ronde
Ik mag weer tegen iemand van 14 alleen heeft hij een rating van 2000…
De opzet met 4. Lc4 en 5. De2 had ik een half jaar geleden ook tegen me en mijn tegenstander van toen zei dat wit na 5… Pc6 zijn dame kon offeren en dat er dan een spannende stelling op het bord zou komen. Dat wist ik nog en dus ik dacht laat ik dat eens gaan proberen; tegen 2000 kon ik me geen buil vallen. De jongen kende dit ook(!) en de stelling na 11. h4 stond binnen 2 minuten op het bord. Ik had echter geen benul wat ik nu moest doen. Ik had wel een dame+2 pionnen tegen 3 stukken maar de activiteit van die stukken wist ik niet in te dammen en een paar zetten later kon ik opgeven. Deze variant toch maar niet meer spelen.
Dus vroeg klaar en ik besloot om dan maar de Muur te gaan bewandelen. Nou die is knap steil kan ik je vertellen en ik zag menig fietser afstappen, zelfs een paar met zo’n wielrennerspakje en een versnellingsapparaat waar profs jaloers op zouden zijn.
5e ronde
Mijn Nederlandse tegenstander met 1480 moest op zet 17 zijn dame geven voor een toren en gaf daarom maar op. Dat gaf mij de gelegenheid om een flink stuk langs de Dender te wandelen. Eindelijk eens een vlak stuk, Geraardsbergen zelf is namelijk behoorlijk heuvelachtig.
6e ronde
Op tijd terug van de wandeling bleek dat ik tegen een Fransman met 1524 moest. Het werd Konings-Indisch waarbij het witte tegenspel op de damevleugel niet uit de verf kwam.
De witte torens deden nog niet zoveel waardoor ik dacht dat ik wel wat materiaal kon offeren. Lekker zo’n partij en ik kreeg toch wat meer zin in schaken.
7e ronde
Na de 2 overwinningen van de vorige dag dacht ik wel dat ik tegen een sterkere tegenstander moest maar op 1896 had ik toch niet gerekend. Maar ik bikkel lekker door tot onderstaande stelling en doe 29. b4 met remiseaanbod.
Mijn computer geeft hier +2 voor mij en ik voelde wel aan dat ik beter stond maar zag geen plan en had niet zoveel energie meer vandaar het remisevoorstel. Mijn tegenstander zat al niet zo heel dik meer in zijn tijd en ondanks het ratingverschil nam die het toch maar aan. Als ik niet zo moe was geweest had ik het vast echt naar mijn zin gehad.
8e ronde
De 8e ronde bracht me tegen Fred Avis(1780) iemand die ik al kende van vorige toernooien en waartegen ik tijdens SPAChess zomaar 2 pionnen had weggegeven.
Ik sta duidelijk minder maar na 24… Kf7?? kwam 25. g4. Gelukkig is Fred een prima kerel en nadat we samen wat biertjes hadden weggewerkt had ik het toch wel naar mijn zin.
9e ronde
De laatste ronde mag ik zowaar tegen een clubgenoot, namelijk Frans Vreugdenhil(1815). Frans is lid van tig clubs dus dat kan al snel over Frans worden gezegd.
Frans kwam een half uur te laat en nadat ik hem in het begin al een puzzeltje had opgegeven waar die lang over moest nadenken had ik op een gegeven moment een uur meer op de klok.
Frans had hier net 14… Dc7 gespeeld en dreigde daarmee om op g3 te slaan. Ik speelde 15. Td3 en dat verraste Frans zichtbaar. Na een tijdje nadenken kwam toch 15… Dxg3 waarna ik 16. Pe5 speelde met gelijktijdige aanval op Pd7 en Dg3. Het vervolg was nog 16… Dg5 17. Pxd7 Ph5 18. Dg4 1-0.
Al met al toch een prima toernooi en ik heb zin in het aankomende seizoen.

2 reacties op “Geraardsbergen

  1. Mooi stuk Luuk! En die stelling in de zevende ronde… daar had ik met zwart ook remise aangenomen. Vooral na b3 en La3, gevolgd door Pe5: of Pc3-a2-b4-c6. Verder een prima toernooi natuurlijk!

  2. Leuk stuk Luuk. Ik kan me nog tijden herinneren dat we met (grote) groepen naar dit soort toernooien gingen, met name Gent, maar ook toenooien in Frankrijk. Daar moest ik nog weer even aan terugdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*