Georgische Wijn!

Een van bekendste liedern van de jongst overleden Duitse zanger Udo Jürgens was “Griechischer Wein”. Het gaat om mannen “mit dunklen Augen und mit schwarzem Haar”, die de verteller in een Duitse kroeg ontmoet. Het zijn Griekse gastarbeiders. Zij wensen zich terug naar hun land, de zee, de bergen, het eten, en natuurlijk de wijn: “Griechischer Wein, rot wie das Blut der Erde, komm schenk mir ein…”

Een soortgelijk liedje zou je ook over Georgië en in het bijzonder over Batoemi, de hoofdstad van de deelstaat Adzjarië, kunnen schrijven. De mensen zien uit als de door Udo Jürgens beschreven Grieken, het eten is veel lekkerder dan thuis (kruidig, met veel verse groenten en goed vlees), en ook de wijn kan er iets van. Daarbij komt een schitterende ligging tussen de zee en de nog van sneeuw bedekte toppen van de Kaukasus. Terwijl je daar nog kunt skien, zijn het beneden meestal 15-20 graden in de lentezon.

Helaas konden Arthur en Michiel pas later dan gepland van eten en wijn genieten. Hun vliegtuig naar Batoemi moest de landing in verband met slecht weer afbreken en naar Trabzon in Turkije uitwijken. Na 2u wachten ging het met een bus verder naar de grens en dan met een taxi naar Batoemi. Zoals dit verslag het al aanduidt, had Turkish Airlines het uitstekend geregeld! Meer vertellen Arthur en Michiel zeker zelf.

Het is al vermeld dat de eerste ronde erg soepel ging: ik won met wit van 2050, Arthur en Michiel plusremises tegen Nabaty en Alexandrov. Hoewel “plusremise” bij Arthur niet helemaal doeltreffend is, de stelling was op gegeven moment winnend en daarna nog erg goed. (In verband met weinig tijd zetten herhaald.) Jammer van de gemiste kans!

In ronde twee verloor Michiel met zwart op regelmatige wijze van Viktor Erdös (nog een 2600er). Kan gebeuren, maar de stelling was na de opening vrij gelijk, dus hij baalde er van. Arthur met zwart een theorieremise tegen Sutovsky, die niet door de Frans doorheen kwam en maar even de zetten herhaalde voordat het volledig uit de hand zou lopen. Ikzelf overleefde een ietswat mindere stelling in het vroege middenspel en kwam langzamerhand zelf aan het roer. Toen bod mijn tegenstander, reeds in tijdnood, met 1 tegen 15 minuten remise aan. 30 zetten, stelling redelijk in balans. Wat doe je? Op zich is doorgaan aangewezen, maar ik zag geen helder plan en was ook niet ontevreden met een puntendeling. Remise dus.

Meer details volgen. We kunnen elkaar met Engels, Russisch (Jan) en Bulgaars (Michiel) redelijk verstaanbaar maken; het Soviet-verleden maakt het mogelijik. Op gegeven moment bestelde Michiel echter een “chacha”, een bod dat ik blij verrast naar “doe dan maar drie” verhoogde. In het Bulgaars is dat blijkbaar het woord voor glas (ru: “stakan”), en dat bedoelde hij dus, maar hier is dat gewoon sterke drank. Michiel was er niet op voorbereid, maar de chacha was gewoon uitstekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*