Gemiste kansen

Degenen die zich ons vorige optreden in Slovenië kunnen herinneren, drie jaar geleden, weten hoe belangrijk het is om je paspoort ruim voor vertrek klaar te leggen. Dat had Jan-Willem ook gedaan, maar op Schiphol aangekomen bleek hij het paspoort van Bianca bij zich te dragen… Er zat weinig anders op dan weer naar huis te gaan; een volgende vlucht bleek pas een dag later beschikbaar en dus arriveerde Jan-Willem pas op zondagavond.

De maandag begint slecht. Michiel klaagt over maag- en darmproblemen en Arthur wordt rillend van de kou wakker. We besluiten toch in de gewone basis te spelen. Maar ons optimisme wordt wel enigszins getemperd.

Een spin in architectuurstad Bilbao
Een spin in architectuurstad Bilbao

Nadat de wedstrijd een half uurtje onderweg is besluiten Jan-Willem en ik om even de oude stad in te lopen. De speelzaal is voor Jan-Willem als toeschouwer niet erg toegankelijk en ik merk dat een hele dag rondhangen een nadelig effect heeft op mijn rug. En in de eerste twee uur gebeurt er meestal toch niet zo heel veel, dachten wij…

Teruggekomen in de speelzaal, tref ik Jan aan. Hij is al klaar. Hoe kan dat nu? Het laatste dat ik gezien had was Dxd4, waarop een toevallig passerende Shirov een ogenblik naar het bord keek, zijn wenkbrauwen optrok tot achter zijn haargrens en vlug verder liep. Ik had ook wel vertrouwen in de compensatie. Jan vertelt in geuren en kleuren hoe hij zijn tegenstander omver heeft geblazen. Zijn De3 is ijzersterk en brengt mooie wendingen als Lc4 Dxc4, gevolgd door Pd6 met vork in de stelling; een zet later hetzelfde motief op g4 en f6. Esthetisch zeer verantwoord; tactisch ook. Ik begrijp dat het thuispubliek zich zorgen maakte over de zwarte stelling, in de veronderstelling dat Edwin het moeilijk had; maar ja, de namen en borden kloppen niet. Het naspelen van deze partij is de moeite meer dan waard. Ik probeer deze snel op de site te plaatsen.

Jan en Edwin in ronde 2
Jan en Edwin in ronde 2

De andere borden kennen een rustiger verloop, maar geven alle vertrouwen in een goede afloop. Edwin heeft het lastig tegen Sulskis, maar bij Mark is er niets aan de hand en Michiel heeft een houdbare stelling. De twee resterende witborden zien er beide goed uit. Eelke heeft veel ruimtevoordeel en Arthur kan de stelling van zijn tegenstander elk moment openbreken. Een kleine overwinning lijkt mogelijk.

Vanaf dit moment gaat het echter mis. Edwin kan het niet bolwerken. Eelke denkt lang na over een mogelijke breek, maar ziet geen oplossing en berust in een zetherhaling (de enige manier om voor zet 40 tot remise te komen; aanbieden mag immers niet vanwege de Sofia rules). Kortom 1,5-1,5. En dan gaat het opeens mis in de tijdnoodfase bij Arthur. Zijn tegenstander heeft een smerige truc met Lxg3 en kan vluchten naar een leeg bord. Als een speler na een remise door al zijn teamgenoten gefeliciteerd wordt, dan weet je het wel… Michiel weet zijn stelling te houden en komt remise overeen. Mark daarentegen heeft een pion verloren en moet nu een eindspel van L+P en 4 pionnen tegen L+P en 3 pionnen verdedigen; ook als Mark erin slaagt om te vereenvoudigen naar L en pion tegen Paard en 2 pionnen blijft zijn tegenstander het nog lang proberen. Totdat hij uiteindelijk berust in een onvermijdelijk halfje.

Uiteindelijk had het zelfs nog mis kunnen gaan, maar na de goede start voelt het gelijke spel toch wat teleurstellend.

De partijen (onder enige voorbehoud):

  Margiris Kaunas (26) 3 3 LSG (23)  
2541 Sulskis, Sarunas 1 0 Van Haastert, Edwin 2440
2440 Laurusas, Tomas 0 1 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2479
2374 Stremavicius, Titas ½ ½ Van Der Werf, Mark 2414
2255 Tvarijonas, Tomas ½ ½ Pijpers, Arthur 2371
2327 Solys, Laimutis ½ ½ Bosman, Michiel 2347
2186 Steponavicius, Stasys ½ ½ Wiersma, Eelke 2370

3 reacties op “Gemiste kansen

  1. Als Van Haastert zijn partij weet te winnen (ervan uitgaande dat Chessbomb deze keer wel klopt) dan mag-ie ‘m inlijsten! Rozentalis heeft zojuist 29. … Pxe5 gespeeld en de weg naar 1-0 ligt open!

    Ook Wiersma staat erg prettig, terwijl Pijpers weer tegen een ‘min’ aankijkt en Bosman 56 zetten in 2 minuten moet doen.

    Hmmm, het kan nog alle kanten op!

    • Ik hoop dat het inderdaad de juiste partijen zijn. Dan lijkt een zege voor LSG toch haalbaar met de 2-0 voorsprong. Vooral de partij van Edwin is genieten geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*