Gemengde gevoelens bij LSG5

We moesten tegen SHTV1, wederom een tegenstander met gemiddeld 250 punten meer dus van te voren had ik er niet veel hoop op dat we met een matchpunt huiswaarts zouden keren. Dat gebeurde ook niet maar we hebben er een klein kansje op gehad, zie daarvoor de borddetails. Zeer positief was in ieder geval dat we aan de 3 topborden remise hielden tegen veel sterkere tegenstanders en dat Robin voor de poorten van de hel remise maakte.

Wat bord details
Bord1 (Stef S)
Stef S stond gewonnen en uit arren moede besloot zijn tegenstander om nog maar wat materiaal er tegenaan te gooien voor een soort van eeuwig schaakmechanisme. Stef was op dat moment in tijdnood en zag niet hoe hij uit dat mechanisme kon lopen en accepteerde remise. Helaas onterecht want zijn koning had een vluchtveld waarna zijn tegenstander nog één schaakje had kunnen geven maar daarna was het wel afgelopen.

Bord2 (Stef D)
Voor deze ronde was voor een tactische opstelling gekozen; punten behalen op de lage borden. Ik was op bord 2 ingezet, wat ik begreep gezien mijn prestaties dit seizoen.
Mijn plan voor deze wedstrijd was rustig spelen. Dat bleek ook het plan van mijn tegenstander te zijn, want er volgde een rustige Siciliaan.
Op zet 9 bood ik dameruil aan en dat liet hij toe. Vervolgens had ik weinig keus naast een keer d5 doorzetten dus daar speelde ik op, zie diagram.

Hier kon ik 17… d5 spelen. De variant die volgde leverde mij een extra pion op op de koningsvleugel maar ook een dubbele b-pion dus de pion voorsprong was tijdelijk.
Na wat manoeuvreren en ruilen kwamen we in een toreneindspel met ieder twee pionnen, ik een h- en b-pion en wit een h- en g-pion. Echter de koning van mijn tegenstander stond op de damevleugel en had ik met mijn toren de pionnen op de koningsvleugel vastgezet dus besloten we tot remise.
Het rustige karakter wordt bevestigd door Stockfish die als enige opmerking had een ‘inaccuracy’ op 10. Pc3 waar wit beter zelf dames had kunnen ruilen met 10. Dxb6.

Bord3 (Luuk)

Ik doe al een paar jaar mee aan het open-toernooi dat SHTV organiseert en had dus ook al tegen meerdere potentiele tegenstanders gespeeld. Tijdens mijn voorbereiding had ik dan ook naar die partijen gekeken en warempel ik moest tegen iemand waar ik al een keer eerder tegen gespeeld had. De voorbereiding kwam ook op het bord waarbij mijn tegenstander zich duidelijk niet senang voelde; op zet 13 had ik dan ook meer dan 50 minuten voorsprong.

In de diagramstelling sta ik beter maar niet meer na 14. Lxf6 (14. Pxf6 veel beter). Na 14… Pc6 (volledig gemist) 15. Lxd8 Pxd4 bood mijn tegenstander remise aan wat ik maar accepteerde.

Bord4 (Lucas)

Lucas was duidelijk niet goed uit de opening gekomen en speelde hier 13… g6(13… Td8 was waarschijnlijk iets beter) dat kostte een pion waarbij wit nog steeds alle troeven in handen had.

Bord5 (Jeroen)

Mijn tegenstander (elo 1954) speelde de Benko en hoewel ik het prima vind om daartegen te spelen kwam ik helaas niet echt beter uit de opening. Het belandde redelijk snel in een eindspel en na 29. Tc8+ (zie diagram) is het objectief gezien remise maar ik wilde spelen voor meer. Het plan was de pionnen op de damevleugel te winnen en hopelijk in het 4 vs. 3 eindspel nog een fout uit te lokken. Helaas richtte ik me niet snel genoeg op zijn d-pion en kon zijn paard op mijn helft actief worden waarna het snel afgelopen was. Had ik na 29… Kg7 maar gewoon 30. Td8 gespeeld en er was niks aan de hand geweest.

Bord6 (Juri)

Vanaf hier wist Juri´s tegenstander telkens stukken te ruilen totdat het 5 tegen 4 pionneneindspel op het bord stond

Bord7 (Robin)

Bord8 (Timardi)

In de diagramstelling blunderde Timardi’s tegenstander met 30. Kf3 waarna na 30… Tf8 de toren op f2 verloren gaat.

Voor het verslag van de tegenstanders zie https://www.schaakcombinatiehtv.nl/nl/content/eerste-team-worstelt-zich-langs-lsg-5

Rating
Rating
Stolte, M.J. (Maarten) 2060 Steenvoorden, S.D. (Stef) 1648 ½ – ½
Noordkamp, H.W. (Wouter) 1998 Dubbeldam, S. (Stef) 1600 ½ – ½
Vorstermans, P.A.W. (Peter) 1925 Hoogeveen, L. (Luuk) 1584 ½ – ½
Segers, J.C.M. (Hans) 1922 Philippi, L. (Lucas) 1576 1 – 0
Verbaan, B.M. (Bart) 1852 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1648 1 – 0
Baak, E.E. (Evert) 1826 Agaian, J. (Juri) 1721 1 – 0
Baak, K.L. (Karl) 1764 Schenkelaars, R. (Robin) 1667 ½ – ½
Tamminga, M. (Meile) 1734 Verhoeff, T.J. (Timardi) 1796 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1885 Gemiddelde Rating: 1655 5-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*